Et spill for gamle menn

Det er en dårlig vår for de som liker å kaste fotballtrenere. Esten O. Sæther kommenterer.

FOTBALL er et spill som ledes best av gamle menn. Du trenger ikke engang prøve å tenke etter hvor lenge du har sett nærbildene av en rødflammet Alex Ferguson som tygger tyggegummi, for å skjønne det. Men det er ok å tenke etter om du var blant dem som i forrige måned ville sparke Tom Nordlie fra Lillestrøm.

I så fall er du i slett selskap:

- Folk sier jeg er dårlig i motgang, men jeg har aldri fått prøve meg. De har jo fjernet meg før motgangen har vart noe særlig, uttaler Nordlie til Sportmagasinet.

Det magasinet følger med når du kjøper papirutgaven av Dagbladet i dag. I samme avis er det en annen reportasje til ettertanke. Den sammenligner den nye RBK-treneren Erik Hamréns sesongstart for Aalborg med poengknipa som venter svensken på Lerkendal.

Les og lær.

FOR HAMRÉN startet jubelsesongen for seriemester AaB i dansk Superliga med stusslige 5 poeng etter 6 kamper. Altså bare ett flere enn det Rosenborg står med i dag etter samme antall kamper.

Hadde fungerende RBK-trener Trond Henriksen vært mer enn en vikar, ville miljøet rundt Lerkendal sydet av rykter om sjefsbytte for lengst. Trønderne har ikke bare spist sine trenere de siste årene; de har slukt dem etter noen rå og brutale prosesser som underveis har gitt magetrøbbel, hjertebank og dårlig samvittighet hos alle involverte.

Men mest av alt har byttene gitt dårligere fotball.

BØR FÅ PRØVE SEG: Tom Nordlie bør få tid og anledning til å snu trenden i Lillestrøm. Foto: Heiko Junge, Scanpix
BØR FÅ PRØVE SEG: Tom Nordlie bør få tid og anledning til å snu trenden i Lillestrøm. Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

HASTVERKET ved stadig å skulle finne noe nytt på trenerbenken, tærer på den viktigste suksessfaktoren i fotballen:

• Det å skape langsiktige, kunnskapsbaserte treningsmiljøer.

Rosenborg hadde engang det desidert beste av disse miljøene. Det ga 13 seriemesterskap, norsk fotballs desidert flotteste internasjonale resultater, en innbringende spillereksport, en gjeng med internt skolerte nye trenere og tydelig klubbidentitet.

De fem punktene er ikke akkurat det du forbinder med RBK anno 2008.

TOM NORDLIE ble før fjorårssesongen håndplukket av eieren i Lillestrøm Sportsklubb for å hjelpe med en lignende sportslig utvikling på Romerike. Å tro at den samme eieren ville sparke ham etter en cuptriumf og et par serierunder, er å innbille seg at den gamle forsvarsklippen Per Berg er fotballmessig kunnskapsløs.

Da er det lettere å lure seg selv for de som ikke har spilt fotball eller drevet langsiktig klubbarbeid. Løsningen på enhver motgang er definitivt ikke et nytt ansikt på trenerbenken.

FOR TIDA er nettopp trynefaktoren sterk i norsk fotball. Det er mer snakk om rett ansikt enn rett innhold, og resultatene og reaksjonene blir deretter.

Når 90-tallets supertrio Egil Drillo Olsen, Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen omtrent samtidig peker på betenkelige utviklingstrekk i klubb -og landslagsfotballen, er det lett å plassere synspunktene som utgått på dato i stedet for å se hva de egentlig inneholder.

Et spill for gamle menn

Alle tre etterlyser konsistent strategisk tenkning om hvordan det norske fotballmiljøet skal jobbe fram et mer effektivt spill.

Og før noen snakker mer negativt om disse tre gamle trenerne, så husk at denne trioen i hvert fall har vist at de vet hva de snakker om.

NETTOPP det er forskjellen mellom tomt fotballprat og konstruktiv fotballdebatt.

En meningsfull debatt forutsetter et kunnskapsnivå som kjenner igjen forskjellen på å det å lese resultater og det å lese spill. Eller som Bjørn Hansen presist uttalte til VG forleden:

- Jeg er opptatt av måten vi vinner på og måten vi taper på.

Det er en slik tilnærming som gir noen mening i å studere en tabell med bare seks serierunder, og som dessuten gjør det mulig å snu resultatene fra trenerbenken.

Trenere som har ledet lag i årevis, vet det. De vet også mest om hvordan endringen skal gjøres.

Det er derfor Tom Nordlie endelig bør få teste seg i motgangen. Fotball er absolutt et spill for gamle menn, selv om de etter noen avskjeder på grått papir ikke har rukket å bli eldre enn 46 år.

HADDE TØFF START: Erik Hamrén (t.v.) og hans Aalborg startet sesongen like svakt som hans nye klubb Rosenborg har gjort. I går kunne Hamrén og assistenten Allan Kuhn røke seierssigar - to serierunder før sesongslutt.
FAKSIMILE: Sportmagasinet i dag.