Et steike bra bortelag

MINSK (Dagbladet): Åge Hareide fikk enda en seier til den kjære statistikken sin da han aller mest trengte det.

Og om det norske spillet hittil ikke har sett like bra ut som resultatene:

Norge holder på å bli et internasjonalt godt bortelag.

Under Hareide er det bare blitt ett eneste tap på utebane, og det skjedde i Palermo i Italia, der alle taper.

I Istanbul eller Praha, derimot...

For etter denne seieren og dette smarte, kalkulerte spillet går det an å drømme om playoff-suksess igjen.

Det er oss alle vel unt.

HAREIDE har framstått uvant presset før denne kampen. Jubelen over den ekstra VM-sjansen runget ikke like nasjonalt unisont som han kanskje hadde ventet.

BORTE BRA: Norges spill på bortebane løfter forventningene foran playoff-kampene. Her jubler, fra venstre, Jon Inge Høiland, Steffen  Iversen, John Arne Riise, Jan Gunnar Solli, Christian Grindheim, Fredrik Strømstad, Morten Gamst Pedersen (bak) og målscorer Thorstein Helstad. Foto: Reuters/Scanpix
BORTE BRA: Norges spill på bortebane løfter forventningene foran playoff-kampene. Her jubler, fra venstre, Jon Inge Høiland, Steffen Iversen, John Arne Riise, Jan Gunnar Solli, Christian Grindheim, Fredrik Strømstad, Morten Gamst Pedersen (bak) og målscorer Thorstein Helstad. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

I stedet for heiarop har det vært spørsmål fra den aller forsiktigste NRK-kommentatoren, Karl Petter Løken, om hva dette fotballandslaget egentlig nærmer seg VM-sluttspillet med, og trenerens svar gjorde neppe alle klokere:

- Nå skal vi jobbe med tro. Jeg har behov for alle troende, konkluderte Hareide på den siste pressebrifingen før avspark i Minsk.

Men hva skal vi egentlig tro på?

KANSKJE på Åge Hareides ganske unike evne til å vinne til slutt.

Eller som han sier hver gang han synes vi er altfor slemme med ham:

- Jeg har ikke andre svar enn resultatene mine.

Så følger statistikken over Åges 27 landskamper.

I dag er den oppjustert med enda en statistisk sannhet. Under hans ledelse har Norge vunnet 16 kamper og bare tapt tre ganger.

I GÅR kveld gikk det også an å skylle vekk det mismotet som har ligget klamt over landslaget etter et par ganske triste fotballopplevelser.

Selvsagt måtte det skje i Minsk - Europas reneste by. Døgnet rundt spyler vannvognene de brede gatene i denne plettfrie hovedstaden, og lange rekker med feiere koster fortau og parker for søppelet ingen tør kaste. Her faller ikke et papir til asfalten uten at landsfader Aleksandr Lukasjenko vet.

Men ballen feier ikke hviterusserne vekk like lett.

FØRSTEOMGANGEN var en historietime om hvordan norsk fotball de siste femten årene har oppnådd gode resultater mot lag som nettopp liker å holde på ballen.

Her var det bare å lære for de som ikke skjønner hvilken forsvarskraft som ligger i helt samlet jobbing. Rundt den nye midtstopperklippen Brede Hangeland flyttet alle seg perfekt helt til et par minutter før pause, da hjemmelagets venstrekant for første gang smatt inn bak Jon Inge Høyland.

Likevel: En nestensjanse mot seg på Dinamo Stadion er et tegn på at landslaget nærmer seg tryggheten fra gamle forsvarsverk.

DET ER gode taktiske grunner for det. Åges midtbanevalg kler spill på bortebane. Alle de unge guttene han har satset på, flytter beina så fort og villig at de tåler å bli trykket bakover på banen.

Fredrik Strømstad fortsatte bare der Start-kameraten Kristofer Hæstad avsluttet så suverent på Ullevaal forleden, og med Jan Gunnar Solli som kant er midtbanen ikke lenger like sårbar sentralt. Den norske sideforskyvningen på midten var topp kveldsundervisning for de som liker sånt.

DE SOM liker mål, måtte vente litt lenger.

På forhånd hadde Åge Hareide mest av alt ønsket seg ballerobring sentralt og gode overganger. Bare før pause fikk han det mangfoldig oppfylt. Det norske presset på midten var iltert, og vertene ga gavmildt fra seg ballen. Men presisjonen kom ikke før tidlig i andreomgangen, da Morten Gamst Pedersen slo sitt første perfekte innlegg.

Den sjansen alene fra fem meter misser Solli ikke i playoff.

I HVERT FALL ikke etter at han kom like perfekt bakfra på siste stolpe en snau halvtime seinere og sendte i vei det skuddet som førte til Thorstein Helstads scoring og norsk seier.

Det er mye god selvtillit i et slikt mål; særlig når det kommer etter en rekke flotte kontringer basert på akkurat den forsvarsjobben laget har avtalt å gjøre.

SELV MED disse poengene er Norge klar for sin ekstra VM-sjanse med færrest poeng av samtlige toerlag i de åtte europeiske puljene, og det fra en kvalikpulje som neppe blir husket for sitt spesielt høye nivå.

Men vi stiller med et lag som husker godt hvordan det er å lykkes på bortebane. Pluss en frisk John Carew.

Det høres ut som et bra resultat.