Et stjernespekket oppgjør med målgaranti

Kamp med historisk sus.

MÅLFEST: Det er duket for en målfest og en spissduell av de sjeldne når Brasil og Uruguay braker sammen i kveldens semifinale i Confederations Cup. Fra venstre: Neymar, Luis Suarez, Fred, Diego Forlan, Hulk og Edinson Cavani. Alle foto: NTB / Scanpix
MÅLFEST: Det er duket for en målfest og en spissduell av de sjeldne når Brasil og Uruguay braker sammen i kveldens semifinale i Confederations Cup. Fra venstre: Neymar, Luis Suarez, Fred, Diego Forlan, Hulk og Edinson Cavani. Alle foto: NTB / ScanpixVis mer

• Brasil - Uruguay 21.00

(Dagbladet): På gårsdagens pressekonferanse kom Uruguays kaptein, Diego Lugano, med dårlig skjulte anklager om filming fra Brasils store stjerne, Neymar.

Stort nærmere å fornærme en hel nasjon kommer du ikke.

Og med det var opptakten til kveldens kamp i gang. Et oppgjør som nærmest har målgaranti.

Ifølge FIFA har de to lagene møtt hverandre hele 70 ganger siden 1916. Kun fire ganger har det endt 0-0, og i snitt har det blitt scoret over tre mål per kamp.

Av disse 70 møtene Brasil har vunnet 32 ganger, Uruguay har vunnet 19 ganger, mens 19 av oppgjørene har endt uavgjort.

- Verdens beste angrepsrekke Det aller meste tyder på at også dagens kamp vil stå i angrepsfotballens tegn. De to lagene kan begge mønstre imponerende angrepsrekker, og noen av navnene vi får se i aksjon i kveld er også blant noen av sommerens heteste på overgangsmarkedet.

Neymar, Luis Suarez, Hulk, Edinson Cavani, Fred og Diego Forlan - navn som kan få de fleste forsvarsspillere til å revurdere karrierevalget.

Terje Liverød, som selv har bodd i begge landene og kjenner sør-amerikansk fotball godt, går så langt som å si at Uruguay har verdens beste angrepsrekke.

- Cavani, Forlan og Suarez er en formidabel trio på topp. Når de anvender alle, vil jeg si det er den beste angrepsrekka i verden, sier han til Dagbladet.

Når han får spørsmål om de målrike kampene lagene imellom, trekker han frem den sør-amerikanske fotball-mentaliteten.

- Det forventes at du går i angrep, nærmest ved enhver anledning. Uansett om du da scorer eller ikke, blir det sjelden 0-0. Jeg tror trygt vi kan forvente scoringer i kveld også, sier Liverød.

«Maracanazo» Vi kan med andre ord vente oss en spennende kamp. En kamp med et historisk rivaleri som strekker seg langt tilbake.

Det hele startet tilbake i 1950. Det var fotball-VM i Brasil, og nasjonens helter var kun en liten formalitet unna sin første VM-tittel. Lillebror og nabo Uruguay skulle slås i mesterskapets siste kamp.

KJEMPESKRELL: Uruguay rystet hjemmefavoritten Brasil på Maracana, og slo dem 2-1 i den siste og avgjørende VM-kampen i 1950. Her utligner Juan Alberto Schiaffino for Uruguay. Foto: AFP PHOTO
KJEMPESKRELL: Uruguay rystet hjemmefavoritten Brasil på Maracana, og slo dem 2-1 i den siste og avgjørende VM-kampen i 1950. Her utligner Juan Alberto Schiaffino for Uruguay. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Rammen var satt med et sted mellom 150 000 og 200 000 (tallene varierer) tilskuere på Maracana i Rio, og alt gikk etter planen.

Albino Friaca Cardoso sendte hjemmelaget i ledelsen rett etter pause, og Brasil var i ferd med å skrive historie. Men så gikk alt galt.

Etter 66 minutter utlignet Juan Alberto Schiaffino, og 13 minutter senere scoret Alcides Ghiggia det som skulle bli kampens siste mål. 2-1 til Uruguay og en av historiens største fotball-overraskelser var et faktum.

Det gikk så langt at matchen ble et begrep i seg selv, og siden har «Maracanazo» vært synonymt med en sør-amerikansk fotballskrell.

Revansje 20 år etter fikk Brasil en form for oppreisning under VM i Mexico da de to lagene møttes i semifinalen.

Selv uten scoring fra Pelé vant Brasil 3-1, gikk videre til finalen og utklasset Italia.

Det som av mange ble karakterisert som verdens beste fotballag (Pelé, Rivelino, Jairzinho, Gérson, Carlos Alberto Torres, Tostão og Clodoaldo) hadde fått sin revansje.

HEVNEN ER SØT: I sin siste VM-kamp kunne Pelé løfte trofeet for tredje gang. På veien til finalen slo Brasil Uruguay i semifinalen, og fikk revansje for Maracanazo. Foto: AP Photo/File
HEVNEN ER SØT: I sin siste VM-kamp kunne Pelé løfte trofeet for tredje gang. På veien til finalen slo Brasil Uruguay i semifinalen, og fikk revansje for Maracanazo. Foto: AP Photo/File Vis mer

Så gjenstår det å se om det blir en reprise av 1950 eller 1970 når de to møtes i kveld. Liverød tror på en kopi av sistnevnte.

- Jeg tror Brasil blir for sterke - jeg tipper 3-1, avslutter han.

DEBUTERTE: Luiz Felipe Scolari debuterte mot Uruguay med tap i sin første periode som brasiliansk landslagssjef. Foto: REUTERS/Pilar Olivares
DEBUTERTE: Luiz Felipe Scolari debuterte mot Uruguay med tap i sin første periode som brasiliansk landslagssjef. Foto: REUTERS/Pilar Olivares Vis mer