Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Et stort norsk mageplask

Atle Skårdal om innsatsen i alpin-VM.

Den norske VM-innsatsen har ikke vært svakere siden 1989 i Vail. Men to år etter, i Saalbach-Hinterglemm, var Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus på plass, og da begynte en periode med eventyrlig norsk medaljehøst i VM og OL. Løpere som Atle Skårdal, Tom Stiansen, Hans Petter Buraas, Andrine Flemmen og Trine Bakke Rognmo bidro også til å holde Norge godt oppe på medaljestatistikken.

I årets mesterskap er kombinasjonssølvet til Aksel Lund Svindal eneste norske medalje. Aamodt med 19 mesterskapsmedaljer fra før, og Kjus med 16, klarte ikke å levere varene i år.

- Det er klart at den norske medaljehøsten i internasjonale mesterskap har vært i overkant god i og med at vi har hatt med Aamodt og Kjus. Når de to ikke klarer å holde seg på det høye nivået de har vært, blir mageplasket stort, sa Atle Skårdal etter lørdagens slalåmrenn i VM. Den norske VM-innsatsen ble avsluttet med 12. og 14. plass.

Naturlig

Sjeftrener Skårdal mener det er naturlig at Aamodt og Kjus ikke kan være så dominante som de har vært.

- De har holdt det gående i vel ti år. Derfor er det ganske naturlig at de ikke kan høste medaljer i bøtter og spann lenger, men jeg tror ikke de har sagt sitt, for holder de seg sykdoms- og skadefrie, er jeg overbevist om at de kan ta nye medaljer i Torino-OL neste år, sa Skårdal videre.

Men det er ikke til å komme fra at æraen med Aamodt og Kjus går mot slutten. Trolig kommer begge til å gi seg etter OL neste år, så i VM i Åre i 2007 er det andre som må ta ansvaret.

Aksel Lund Svindal har allerede vært på seierspallen i VM. Han er den som ligger nærmest til å føre den norske alpinarven videre, men flere unggutter ligger i startgropa.

- Som lag er det viktig at vi legger bør på andre enn enerne Aamodt og Kjus. Aksel ligger jo godt an i sporet allerede, men vi har også løpere som Kjetil Jansrud og Andreas Nilsen som banker på. Dessuten gjelder det å videreutvikle Truls Ove Karlsen og å få Bjarne Solbakken tilbake igjen.

Tålmodighet

Atle Skårdal mener at det er mulig for norske alpinister å være på topp, i alle fall i noen disipliner, allerede i Torino-OL neste år.

- Jo, i noen disipliner kan vi være med i toppen, men det vil nok ta lengre tid i andre, sa Skårdal som mante til tålmodighet.

- Og hva synes du egentlig om innsatsen i årets VM?

- Den har vært som vi kunne vente og helt i tråd med det som er skjedd resten av sesongen.

Men Norge er ikke den eneste nasjonen som sliter. Sveitsere og tyskere har heller ikke imponert i Bormio-VM. Særlig sveitserne står temmelig avkledd tilbake uten en eneste VM-medalje.

De nasjonene som har lyktes er i første rekke Østerrike og USA, og den østerrikske dobbeltseieren i lørdagens slalåmrenn var en maktdemonstrasjon fra verdens beste alpinnasjon. Dessuten ble Benjamin Raich den reneste konge av Bormio med to gull-, en sølv- og en bronsemedalje. Han deltok ikke i utfor, den eneste disiplinen han ikke vant medalje i.

(©NTB)

MEDALJEVINNER: Kombinasjonssølvet til Aksel Lund Svindal ble eneste norske medalje i årets mesterskap.