Et stort øyeblikk for Olavs menn

Denne gangen varte det ikke lenge, men Sarpsborg har tålmodighet til å vente på mer suksess.

SARPSBORG (Dagbladet): De blå og hvite skjerfene holdes stolt med strake armer over hele stadion når Sarpsborg 08 har kamp og hjemmepublikummet synger hymnen til minne om Olav den hellige.

Det er da det er mulig å skjønne at dette forblåste anlegget har vært noe annet enn en friidrettsarena. Det var den gangen for femti, seksti år siden Østfold dominerte norsk klubbfotball, og sarpingene var stabile i toppen sammen med flere av naboklubbene.

Deretter raste den innbyrdes fotballkrigen før 08 ble dannet. Den var så heftig at 08-betegnelsen kom først året etter i 2009. Da hadde denne samlingsklubben i sine ulike konstellasjoner hatt så mange forskjellige navn at det var umulig å skjønne hvilket lag innbygggerne i en av Norges eldste byer egentlig heiet på.

Det er blitt lettere nå.

FOR Sarpsborg 08 Fotballforeningen har nok fortsatt et krøkkete navn, men har skapt et sportsprodukt som er til å kjenne igjen. I fem seks år har dette vært laget som ønsker å holde ball, og slik forme sine egne kamper. På det viset bygger også klubbledelsen ganske tålmodig en sterk ballkultur som skal gjøre landets første hovedstad til noe enda mer enn Hockeytown.

Den ballholdende stilen har allerede gitt to opprykk og tre sesonger i Tippeligaen for norsk toppfotballs yngste klubb, og suksessen er kommet til omtrent avtalt pris. Det i seg selv er en bragd midt i sportens økonomiske krisetid. Sarpsborg 08 hadde sin pengekrise omtrent ved fødselen, og synes å ha lært. Sist sesong endte med et greit overskudd, et par millioner står på bok og nå har trener Brian Deane omtrent 35 millioner til rådighet for å skape lokal fotballtrivsel og fornyet kontrakt.

BEGGE deler er mulig. I hvert fall om treneren er like nøktern som banespeakeren som noen minutter ut i andre omgang, syntes det var på tide å  minne hjemmepublikummet om at det de så, tross alt var en ganske overraskende ny blåhvit storhetstid:

- For de som ikke har fått det med seg: I øyeblikket leder Sarpsborg 08 Tippeligaen, nevnte speakeren forsiktig.

Akkurat da var ikke sesongstarten helt til å forstå. Den danskimporterte midtbanespilleren Steffen Ernemann hadde blåst inn et frispark i borteste kryss rett før pause og gitt lagkameratene mot til å flytte spillet helt opp i Starts målgård. Der virket det plutselig  som om 08-gutta kunne holde på med balltrillingen sin så lenge de gadd, men det gjorde de altså ikke.

I løpet av omgangen glapp både 1-0-ledelsen og tabelltoppen helt unødvendig mot et Start-lag som også hadde en under middels dag, men som til slutt burde ha reist hjem med tre poeng.

DA har trener Deane et par ting å fikse , før den svært internasjonale leietroppen hans igjen minner om den festutgaven som spilte Brann av banen for bare drøyt to uker siden:

•• Bevegelsen uten ball må bli mye større, og forsøkene på gjenvinninger må komme med langt mer samlet kraft.

Ingen av delene koster penger; det krever bare mer felles innsats. Sarpsborg 08 var først og fremst kollektivt svake i går. Derfor sank hjemmelaget dypere og dypere utover i andreomgangen uten at noen tilsynelatende hadde autoritet til å gjenopprette det lange, systematiske ballholdet som er ment å være klubbens varemerke.

går det an for treneren å ta seg en kameratslig prat med Aaron Samuel. Den unge nigerianeren er en kraftpakke på topp med et rykk som nesten ingen forsvarere i Tippeligaen følger, men samtidig har han et par åpenbare svakheter. Den ene kostet to poeng i går.

For 1.89 meter høye Samuel som ellers har brukt vinteren til å knuse hver eneste rekord i fysiske tester, hører fortsatt til den gruppen lange spisser som nødig tar i bruk alle centimeterne sine feilvendt i luftduellene mot de tøffeste stopperne. Det var nettopp det som skjedde rett før Starts utligning til 1-1:

•• Samuel holdt seg med vilje unna en høy klarering han burde ha vunnet, 08 fikk ikke løftet spillet i sluttminuttene og gjestene fikset corner og mål.

I ettertid er det en sekvens til å se og lære av for en svært talentfull spiss.

Akkurat som resten av Sarpsborg 08 må rette ryggen og spille den vågale angrepsfotballen sin like freidig som de egentlig kan.