Et stusselig VM

DET NORSKE medaljehåpet forsvant kanskje da Anette Hovind Johansen mistet tidsfølelsen noen sekunder før slutt og skjøt for tidlig fra en vrien posisjon. Men ellers er det som vanlig ikke mangel på følelser rundt håndballjentene.

Slik er kontrasten mellom hysteriet i den norske TV-overføringen til prestasjonene i denne lille internasjonale idretten, fortsatt den viktigste grunnen til å ønske Marit Breivik bedre lykke i disposisjonene til neste mesterskap.

En times absolutt blåmandag med jentehåndball fra TV 2 er grunn nok til å håpe at Breivik gidder å underholde på den kanalen noen år til.

MEN TRENERENS egen sportslig miss først.

Den kom i målvakt-valget før start, og ergrer henne sannsynligvis fortsatt.

I dette mesterskapet har det utviklet seg en klasseforskjell mellom Katrine Lunde og Kjersti Beck, og den ble større mot Nederland. Der Beck var like svak som resten av laget før pause, spilte Lunde på et langt høyere nivå selv i medgangen i andre omgang.

EGENTLIG VAR var Katrine Lunde den eneste grunnen til at Norge fikk sitt første tellende VM-poeng, akkurat som Danmarksproffen alene holdt laget inne i kampen mot Ungarn forleden.

Derfor var startoppstillingen rar, og benkplasseringen utover i den trøstesløse førsteomgangen enda rarere. Lunde skulle ha spilt mer, og den missen var definitivt Marit Breiviks ansvar.

NORGE UTSLÅTT I GÅR: Esten O. Sæther ønsker  Marit Breivik bedre lykke i disposisjonene neste gang. Foto: Scanpix
NORGE UTSLÅTT I GÅR: Esten O. Sæther ønsker Marit Breivik bedre lykke i disposisjonene neste gang. Foto: Scanpix Vis mer

Sånn sett slapp landslagssjefen lett unna i TV 2-utspørringen etterpå.

FOR NETTOPP keeperbyttet var utrolig nok den eneste feilen TV-kanalens mannsterke lag av reportere og kommentatorer ikke liksom-analyserte eller spurte om.

Ellers var det full støvsuging med en innlevelse i håndballivets virkelige og innbilte elendigheter som om de alle hadde støv på hjernen.

Men der har mange av dem bare Marit Breiviks fall.

ETTER ÅR med sportslige triumfer og kløktig ledelse, er kvalitetene til denne norske landslagstreneren fortsatt omdiskutert i deler av håndballmiljøet.

Det er om mulig enda mer stusselig enn den triste norske VM-innsatsen.

Ikke minst for å gjøre Marit Breivik til en enda bedre trener.

AKKURAT DET skal ikke være TV 2 sitt mål. Dette TV-selskapet er en underholdningsmaskin satt sammen for å gi sine eiere mest mulig utbytte pr. innskutt krone.

Til det formålet har Norges mest populære kvinneidrett lenge vært en god satsing. Et par uker håndball i førjulstida med et kampprogram justert etter norske og danske TV-vaner er vanligvis en så trygg investering at TV 2-ledelsen allerede før mesterskapet var i gang, sikret seg senderettighetene for nye år.

Men da må de også sikre seg medarbeidere som henger med i moderne sportsformidling.

PÅ NORSK betyr det å kommentere idrettslige prestasjoner etter det prestasjonene er verdt uavhengig av kjønn.

Etter snart tjue år med jentehåndball som vår resultatmessig sterkeste internasjonale lagidrett burde den hjemmeleksa snart være lært, men det henger visst igjen noen TV-gutter med lærevansker så lenge Marit Breivik sitter på trenerbenken.

Det tviler jeg på at et markedsbevisst TV-selskap er tjent med.

FOR OM noen TV 2-ledere orker å spole igjennom den sportslig svake VM-kampen fra i går, får de samtidlig en time med overspent spiller-rettledning fra paret Harald Bredelid/Bent Svele som disse to kommentatorene aldri hadde hatt baller nok til å servere et norsk herrelandslag.

Med gutter bak mikrofonene skal jentenes idrett forsatt instrueres ovenfra og ned, og med en jentetrener på banen er guttekommentatorenes mulige skjulte agendaer som en vidåpen bok for TV-seere med høre og lesevansker.

DA HØRER vi heller på den tidligere lagkapteinen Kjersti Grini som før start kritiserte byttingen i forsvar, og som en våken TV-produsent skulle ha utnyttet til en skikkelig fagdebatt de to jentene imellom etter kampen.

Marit Breivik var ikke enig i den kritikken, men hun kan godt ta feil.

Dette mesterskapet har vist mange av feilene hennes uten at det rokker noe ved statusen som tidenes viktigste norske håndballtrener.

Og om noen gutter ennå tviler:

 Det er adskillig mer stusselig ikke å ha skjønt betydningen av den prestasjonen enn å misse en VM-medalje med et skadepreget og ferskt landslag.

• Din kommentar: Enig med Sæther?