Et superland i sport

Hvordan plukke ut den beste fra en så sterk liste?

SYKKELTOPPER: Thor Hushovd er første kandidat som presenteres i Folkets Idrettspris, mens Edvald Boasson Hagen (t.v) er nummer sju i rekken. Foto: Thomas Rasmus Skuag / Dagbladet
SYKKELTOPPER: Thor Hushovd er første kandidat som presenteres i Folkets Idrettspris, mens Edvald Boasson Hagen (t.v) er nummer sju i rekken. Foto: Thomas Rasmus Skuag / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Stemmeskjemaet finner du nederst i kommentaren!

ETTER OL-SUKSESSEN
i fjor trodde vi at kandidatlista til Folkets Idrettspris knapt kunne bli bedre. Vi tok nok feil. De aktuelle navnene for kåringen i 2011 antyder det.

Først og fremst forteller denne lista at norsk toppidrett er blitt enda mer enn tradisjonell vintersport. Dette er året der halvparten av kandidatene er hentet fra internasjonale prestisjelister i boksing, svømming, sykling og sjakk.

SLIK SÅ DET IKKE UT da Dagbladet introduserte denne avstemningen i 1990. De tre første vinnerne var da også vinterhelter. Så forandret idrettsrevolusjonen rundt Olympiatoppen bildet:

•• Suksessen ble smittsom.

Vinnerne fra de gamle idrettene inspirerte først toppnavn i fotball, friidrett, kajakk samt roing, og så etter hvert mange, mange flere. Nå er nettopp nærheten mellom de ulike topputøvere blitt et kjennetegn på det mest vellykkete i eliteidretten vår. Bare for noen uker siden var for eksempel kandidatene til London-OL samlet til leir på Norefjell.

TO GULLVINNERE: Synes du Marit Bjørgen eller Therese Johaug fortjener prisen? Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
TO GULLVINNERE: Synes du Marit Bjørgen eller Therese Johaug fortjener prisen? Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

ALEXANDER DALE OEN var en av dem som har fortalt at han hygget seg der. I går ble han kåret til Europas beste mannlige svømmer av presisjestedet Swimming World Magazine, og seinere denne måneden flyr Alexander over til Japan for å delta i enda et TV-show sammen med japanske kjendiser.

I sommer sprengte Alexander Dale Oen enda en grense for norsk idrett ved å ta vårt første VM-gull i svømming; et nytt eksempel på at det nå er mulig å nå toppen i hvilken som helst idrett. Suzann Pettersen er allerede bevis godt nok på det sammen med Cecilia Brækhus i boksing. Og hvem hadde trodd for seks, sju år siden at flere av etappeseirene i Tour de France skulle stå mellom to nordmenn?

DET ER denne forandringen i toppidretten vår som holder et par ellers helt opplagte kandidater utenfor. Den historiske Europa-cup triumfen til Larvik ville vanligvis vært mer enn nok til å bli nominert og håndballjentene ellers har vært en gjenganger på lista.

Men nå er toppidretten vår blitt enda sterkere.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer