EM-kvalifiseringen, gruppe F:

Et svensk sammenbrudd, takk

Det er ikke hvordan Norge kommer til EM som er viktig. Men det gjør ingenting om Sverige kollapser.

TO PÅ TOPP: Lars Lagerbäck brøt med sitt sedvanlig tankesett, ga Martin Ødegaard (tv) en fri rolle rundt, ved siden av, foran eller bak Joshua King, og slik er Norge blitt bedre med ballen. Det hjelper. Når defensiven også sitter som mot Spania er Norge et godt fotballag. Foto: Bjørn Langsem.
TO PÅ TOPP: Lars Lagerbäck brøt med sitt sedvanlig tankesett, ga Martin Ødegaard (tv) en fri rolle rundt, ved siden av, foran eller bak Joshua King, og slik er Norge blitt bedre med ballen. Det hjelper. Når defensiven også sitter som mot Spania er Norge et godt fotballag. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Romania-Norge, tirsdag kl. 20.45

BUCURESTI (Dagbladet): Snarveien til EM går via gruppe F, og den er veldig trang. Det er vår egen feil. Vi rotet det til på Ullevaal både mot Sverige og Romania.

Den mest sannsynlige veien er derfor fortsatt playoff i Nations League i mars 2020.

Det er Norges fortjeneste.

DET ENE POENGET mot Spania stengte noen teoretiske dører på veien til Euro 2020. Det er synd kampen tatt i betraktning, der nye brikker falt på plass.

Norge var gode nok til å slå Spania lørdag kveld.

Problemet var at vi ikke var skarpe nok.

VI TRENGTE TRE poeng, fikk ett, og vips så er nåløyet til direkte kvalifisering betydelig trangere. Med tre poeng var det ikke veldig mye som måtte gå vår vei under forutsetning at vi selv gjorde jobben i de tre siste kampene.

Med det ene vi fikk trenger vi betydelig hjelp fra andre.

Skal Norge være EM-klare når vi reiser hjem fra Malta 19. november, må Sverige rett og slett gå på trynet.

TABELLEN ER SOM følger, der innbyrdes oppgjør går foran målforskjellen ved poenglikhet:

  • Spania 19 (+14)
  • Sverige 14 (+9)
  • Romania 13 (+9)
  • Norge 10 (+3)
  • Malta 3 (-15)
  • Færøyene 0 (-20)

DEN SELVFØLGELIGE FORUTSETNINGEN for at Norges navn er i en av bollene når EM-sluttspillet trekkes her i Bucuresti 30. november (topp to), er at vi gjør jobben selv og vinner de tre siste kampene i gruppespillet.

  • Vi må slå Romania borte tirsdag kveld.
  • Når vi kommer til november må vi slå Færøyene på Ullevaal og Malta der nede på middelhavsøya.

DET FØRSTE ER fullt mulig med tanke på det som skjedde i Stockholm i september, og mot Spania lørdag kveld – den beste kampen Norge har spilt under Lars Lagerbäck. Etter en litt vond start på året er Norge blitt bedre kamp for kamp.

DET KALLES UTVIKLING og er alltid en styrke. Det lover også godt om det ikke går vår vei denne høsten. Må vi spille for en EM-plass i mars neste år blir det mot lag fra seedingsnivå tre. Her og nå synes Serbia å være den mest sannsynlige motstanderen i en semifinale hjemme på Ullevaal. Men ingenting er over før det er over, og tirsdag kveld spiller Norge den største og vanskeligste kampen av de tre som gjenstår.

I november møter vi de vi alltid slår, Færøyene hjemme og Malta borte.

Nærmere seks garanterte poeng kommer ikke norsk landslagsfotball.

AV DET VI ikke kan gjøre noe med, men bare ta til etterretning når resultatene tikker inn sammen med våre, er Sverige-Spania i Stockholm det viktigste resultatet av dem alle. Sett med norske øyne er borteseier på Friends Arena tirsdag kveld noe alle bør krysse fingrene for.

Vinner Spania i Stockholm er Sverige hardt presset.

Det er derfor Sverige fikk litt egg i buksene da Joshua King gjorde 1-1 mot Spania på overtid.

FOR DET ER Sverige som er nøkkelen i håpet om norsk hjelp utenfra. En svensk nedtur for å være helt presis. Det er Sveriges to neste kamper, Spania (H) og Romania (B), som kan åpne døra til EM allerede denne høsten. Taper Sverige mot Spania må de vinne over Romania før Færøyene hjemme i siste kamp, en kamp de ikke kan tape og som vil som garantere 20 poeng, ett mer enn Norges eventuelle total.

Blir det uavgjort tirsdag kveld må vi håpe at Romania er i stand til å ta alle tre poengene mot Sverige.

Skjer det siste, at Sverige spiller uavgjort mot Spania og taper for Romania, kan naboen i øst bare oppnå 18 poeng.

Vårt mål og fokus, som også forutsetningen for denne tenkte snarveien til neste sommers sluttspill, er 19 poeng.

Resten kan du tenke deg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer