Et svev for evigheten

DA BOB

Beamon hoppet 8,90 i lengde under Mexico-OL 1968, var det flere enn meg som fikk frysninger på ryggen. Deriblant NRK-reporter Knut Bjørnsen, som ønsket publikum velkommen til år 2000.

Noe av den samme følelsen hadde jeg da Sigurd Pettersen landet på utrolige 143,5 meter i hoppukestarten i går. Som ei pil forsvant han ut fra hoppkanten, svevde som ei ørn nedover unnarennet og landet dypt og jamsides 23,5 over bakkens kritiske punkt og 9,5 meter over jurylengden.

- Et vanvittig skihopp, jublet speakeren i bakken. De drøyt 20000 tilskuerne trodde knapt sine egne øyne. Selv om det ikke ble tysk seier, fikk de full valuta for inngangspengene takket være en 23 år gammel idrettshøyskolestudent fra Rollag i Numedal.

INGEN I

det internasjonale hoppsirkuset er så eksplosiv i satsen som Sigurd Pettersen. Seieren hans i går er den største noen gang i Oberstdorf. En seiersmargin på 22,5 poeng er ren utklassing. Øst- tyskeren Hans-Georg Aschenbach gjorde noe av det samme for 30 år siden i dag, da han slo landsmannen Heinz Wossipiwo med 20,1 poeng.

LANGE HOPP

har alltid opptatt publikum. Hvem husker ikke Espen Bredesens førstehopp i Falun-VM 1993, da han klinte til og landet på 125,5 meter? Eller Tommy Ingebrigtsens andrehopp i Thunder Bay-VM 1995, da han knuste Andreas Goldberger selv om østerrikeren presterte årsbeste?

Bredesens sistehopp i den lille OL-bakken 1994 er også et svev for evigheten. Bakkerekorden på 104 meter står faktisk ennå.

Tidenes hoppseier må være neste mål for Sigurd Pettersen. Rekorden er knallhard, men slett ikke umulig for en slik nyttårsrakett. Adam Malysz gjorde det utrolige i Innsbruck 2001, da han slo Janne Ahonen på andreplass med 44,9 poeng.

NÅ HAR

Malysz mistet den magiske kraften, mens Sigurd Pettersen er på full fart mot stjernene. Selvfølgelig kan han bli tidenes største skihopper. Forventningene er i hvert fall skyhøye foran de tre neste hoppukerennene i Garmisch, Innsbruck og Bischofshofen.

Arne Thoresen er Dagbladets hoppekspert. Og i hoppuka for 29. gang.