- Et svik mot alt Nederland står for

Tidligere verdensmester om van Gaals spillestil.

IKKE SOM FORVENTET: Louis van Gaal har lagt om Nederlands formasjon til VM. Det får han pepper for av tidligere verdensmester Jorge Vladano. Foto: EPA/ARMANDO BABANI/ NTB Scanpix
IKKE SOM FORVENTET: Louis van Gaal har lagt om Nederlands formasjon til VM. Det får han pepper for av tidligere verdensmester Jorge Vladano. Foto: EPA/ARMANDO BABANI/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Louis van Gaal høster lovprising for hvordan han har strammet opp den nederlanske defensiven og gjort de oransje om til en reell VM-utfordrer.

5-3-1-1 eller 5-2-1-2, utgangspunktet for van Gaals lille fotballrevolusjon baserer seg på et overbefolket forsvar og ekstreme kontringsegenskaper. Etter gruppespillet står Nederland med tre strake seire og ti scorede mål.

Men foran kveldens åttendedelsfinale mot Mexico får van Gaals Nederland passet påskrevet av den tidligere verdensmesteren Jorge Valdano.

- Et svik
Valdano, eller «fotballens filosof», vant VM i 1986 sammen med Diego Maradona, og scoret også et av målene i finalen mot daværende Vest-Tyskland.

Valdano har også vunnet La Liga med Real Madrid, og har lang fartstid som leder i den spanske toppklubben. Det er med andre ord ingen hvemsomhelst som fyrer av mot van Gaal.

- Nederland har revolusjonert spillet i løpet av de siste førti årene. Det de har skapt har hatt stor innflytelse på måten resten av verden spiller fotball på, og dannet skole for oss andre. Men det spillet som Nederland lykkes med nå ser jeg liten framtid i. Det er et svik mot det Nederland står for, skriver Valdano i sin spalte i den spanske avisa El Pais, skriver den nederlandske avisa De Telegraaf.

Savner motet
Valdano mener van Gaal har kastet alle ideer om offensivt spill på båten i jakten på resultater, og mener menn som Cruyff og Guardiola aldri ville gjort det samme.

Den tidligere verdensmesteren mener Nederland er moralsk forpliktet til å spille bedre fotball enn det de har gjort så langt i VM.

- Jeg foretrekker en modig tosk framfor en beregnende van Gaal, skriver Valdano.

Tøft møte mot Mexico For fire år siden skapte nederlenderne tilnærmet skandale da de forsøkte å sparke i stykker VM-finalen mot Spania. Nederlenderne, som tradisjonelt liker å se på seg selv som ballkunstnere, gikk bokstavelig talt inn i brysthøyde på Spania i finalen, og tapte til slutt 1-0.

For mange av dagens spillere smerter det tapet fortsatt.

I kveld står et overraskende bra Mexico-lag mellom dem og kvartfinalen. Mexicanerne håper på høye temperatuerer i Fortaleza for å dra mest mulig fordel av at det er de som er mest vant til klimaet.

Etter at mexicanerne holdt Brasil til 0-0 i gruppespillet, og knuste Kroatia i den avgjørende gruppespillskampen, kan ikke nederlenderne vente seg noen walk over i kveld.

Likevel er det én ting som bekymrer Mexicos landslagssjef Miguel Herrera før kampen. Suspensjonen av det defensive ankeret Jose Vazquez kan bli kostbar.

— Uten Vazquez mister vi en viktig del av spillet vårt. Han gir oss balansen som laget trenger for å kunne angripe komfortabelt og trygt. Utfordringen vil være å vise at laget har kapasiteten til å spille bra uten han, sier landslagskamerat Andrés Guardado ifølge NTB.

Nederland - Mexico følger du direkte her klokka 18. Kampen går på TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer