TILFELDIGHETER: Lukas Podolski gjorde noe så utysk som å bomme på straffespark. Esten O. Sæther mener imidlertid at tapet mot Serbia ikke kommer til å få konsekvenser for Podolski, Thomas Müller (t.v.) og resten av det tyske mannskapet.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / LIU JIN
TILFELDIGHETER: Lukas Podolski gjorde noe så utysk som å bomme på straffespark. Esten O. Sæther mener imidlertid at tapet mot Serbia ikke kommer til å få konsekvenser for Podolski, Thomas Müller (t.v.) og resten av det tyske mannskapet.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / LIU JINVis mer

Et tilfeldig tysk tap

Det var absolutt ingen ting i denne kampen som tydet på at Tyskland får problemer med å gå videre i VM.

||| FOTBALL er som kjent et spill som varer i 90 minutter før Tysland vinner, men i denne turneringen må vi vente helt til midt i neste uke for å se at alt er som det skal være.

Da møter tyskerne Ghana i det siste oppgjøret i gruppespillet, og forøvrig har det skjedd noe unormalt:

•• Tyskland har tapt sin første gruppespillskamp i VM siden 1986.

Skjønt akkurat det er nok til å tåle for mesterskapets hittil beste lag.

FOR idet tyskerne røk på et tap i gruppespillet, viste de hvorfor sånt skjer så sjeldent. Med 10 mot 11 i nesten en time var alt ved det gamle mens et individuelt svært sterkt Serbia ble presset bakover på banen.

Egentlig var tyskerne bare et brent straffespark fra et uavgjort resultat. Først da trener Joachim Löw stokket det litt til i byttene, ofret Mesut Özil og Thomas Müller og la om til tre mann bak det siste kvarteret, kom serberne til sjanser nok for å kalle denne seieren for et greit resultat.

Uansett; den tyske fotballkulturen har ikke forsvunnet i et sterkt fornyet tysk lag.

DET var akkurat denne nasjonale kulturen som ble heftig diskutert idet Tyskland var på vei til turneringen med en fersk, annerledes tropp bestående av 11 av 23 spillere med utenlandsk bakgrunn, og Kaiser Franz egentlig bare hadde et krav til sine nye fotballspillende landsmenn:

- Alle må kunne synge med under nasjonalsangen.

Det gjør de fortsatt ikke. Egne, nasjonale hymner har ikke hatt noen god klang i Tyskland siden andre verdenskrig, og selv den korglade Franz Beckenbauer ble kjapt minnet om at hans generasjon spillerne ikke var særlig mer syngende på 70-tallet.

I MELLOMTIDA har det imidlertid skjedd en nasjonal oppblomstring rundt den tyske fotballen. VM på hjemmebane i 2 006 markerte et skifte. Etter dette glade mesterskapet har det vært ok å vise nasjonale følelser rundt sporten igjen.

Det er det i VM også, men ikke under tvang. Det var kanskje derfor ni av troppen stod stumme under nasjonalsangen før Serbia-kampen, før de entret banen og spilte like klokt, konsentrert og helhjertet som tysk fotball har rykte for:

- De nye spillerne identifiserer seg helt med dette landslaget, men dere må huske på bakgrunnen deres, avsluttet Löw den hjemlige debatten om den nye tyske fotballkulturen i god tid før laget hans begynte å imponere i denne turneringen.

FOR det er et aldri så lite tysk mesterstykke som skal testes i den avgjørende gruppespillkampen til uka. EM-finalisten fra to år tilbake har bare igjen ni av spillerne fra troppen dengang. Fornyelsen har skjedd med utgangspunkt i U-21 landslaget som vant sitt EM i fjor sommer etter oppvisningsspill. Fra dette mannskapet har Löw hentet hele fem fremmedkulturelle unggutter med Özil og kaptein Sami Khedira som de mest kjente.

Vendepunktet kom da Löw og det tyske fotballforbundet klarte å overtale Mesut Özil til å spille for Tyskland i stedet for Tyrkia. Tradisjonelt har fotballstjernene fra den tre millioner store tyrkiske kolonien valgt familiens hjemland. Som tredjegenerasjons innvandrer satset Özil i stedet tysk:

- For vår generasjon er denne kulturelle miksen helt naturlig. Vi er uansett veldig disiplinerte og veldig tyske i måten å spille på, sier lagkamerat  Khedira som med tunisisk far er den nykommeren som har frontet dette flerkulturelle landslaget i store kampanjer utenfor banen.

AKKURAT det får så være. Nå klarer det seg med de gode holdningene spillerne selv viser i kamp. Det er sjeldent et lag har stampet så trassig opp mot en sterk motstander og en vrien dommer som tyskerne etter den røffe utvisningen av Miroslav Klose i førsteomgangen mot Serbia

Det er et sikkert tegn på at fotballsporten blir seg selv igjen allerede på onsdag.