Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Giftig skismurning

Et tragisk dødsfall har vekket sporten: Forbyr fluor mens de kyniske fortsatt hamstrer gift

Vedtar snart fluorforbud i Norge for løpere under 17 år.

FORBUDT UNDER 17 ÅR: Fluorsmurning blir sannsynligvis forbudt i Norge i renn for de under 17 år. Men når følger hele sporten etter?  FOTO: Berit Keilen / Scanpix.
FORBUDT UNDER 17 ÅR: Fluorsmurning blir sannsynligvis forbudt i Norge i renn for de under 17 år. Men når følger hele sporten etter?  FOTO: Berit Keilen / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORTOROZ (Dagbladet): Det lokale norske opprøret mot giftig fluor i skismurning er i ferd med forandre sporten. Snart kommer et forbud mot bruk av fluor i renn for løpere under 17 år, og på ledermøtet i det internasjonale skiforbundet (FIS) har spørsmålet vært behandlet i flere ulike arbeidsgrupper.

Etter mange års jobb for bedre helsa i smørebua og opprydning av farlige avfallsstoffer rundt skisporene, går det mot et gjennombrudd:

  • I beste fall vedtar Norges Skiforbund forbudet på vårmøtet sitt om snaue to uker.

Det viser kraften i et folkelig opprør mot helsefarlig idrett, og blir støttet av FIS sin medisinske komite:

FARLIG JOBB: Fluorproduktene i skismurningen gjør preparering av glider til en helsefarlig jobb. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
FARLIG JOBB: Fluorproduktene i skismurningen gjør preparering av glider til en helsefarlig jobb. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer

- Det er strålende med et forbud, sier Inggard Lerheim; Norges mann i skisportens medisinske ledelse.

BAK dette gjennombruddet skjuler det seg et tragisk dødsfall. Sist vinter døde en 49 årig kvinnelig skileder av nyrekreft. Som ivrig frivillig hadde hun i årevis jobbet med preparering av skiene for egne og andres unger i lokalklubben Holmen i Bærum.

Hun mente selv at kontakt med fluorproduktene gjennom mange år i smørebua hadde forårsaket sykdommen, og fikk støtte for denne sammenhengen hos kreftlegene sine. Sånt er alltid krevende å få vitenskapelig verifisert, men alvoret ble utgangspunktet for en lokal helseaksjon rett etter dødsfallet:

  • I renn etter renn utover vinteren droppet barn og unge bruk av de mest effektive fluorsmurningene.

Den landsomfattende aksjonen «Tøffest uten fluor» ble på noen uker til en viktig kampanje for å ta vare på det sport er ment å være; en sunn lek til beste for helsa til alle som er med.

DET er bakgrunnen for at aksjonistene nå ber om et nasjonalt forbud mot bruk av fluor i glidprodukter i de aldersbestemte klassene til og med 16 år. Dette forbudet skal gjelde alle produkter som inneholder fluor. Det vil si typebetegnelser som LF og HF, samt fluider i både klosser og pulver. For de under 17 år blir det bare tillatt å bruke CH-glidere eller tilsvarende rene parafinvokser.

Men dette gjelder mer enn å ta vare på de yngste. I en liten vinteridrett som er så tett bundet til et fåtall utstyrsprodusenter, må en slik aksjon bli til en felles kamp for helse og miljø uansett alder.

Skiindustrien er forberedt på skiftet. Smurningsprodusentene står foran et EU-forbud fra 2020 mot de såkalte «PFASene»; en samlebetegnelse for sterkt forurensende fluor. I den sammenhengen utgjør skismurning bare rundt en prosent av markedet som ellers omfatter alt fra avisning av fly til belegg på stekepanner.

Denne store bruken av farlig fluor gjør at smurningsprodusentene vil få vitenskapelig hjelp til omlegging fra store økonomiske interesser, men det krever også vilje til endring innen skimiljøet.

NETTOPP det kan bli utfordrende for en sport der forbrukerne de siste årene har vært rike og ganske så grenseløse når det gjelder satsing på å få maksimal fart på skia.

Eller som en virkelig kjenner av sporten bitende ironisk karakteriserte det meningsløse overforbruket av dyr og farlig smurning som har preget det norske skimarkedet de siste årene

- Ingen har våget ta sjansen på å la sitt barn starte uten fluor!

Sånt krever det sosialt mot til å forandre. Der blant annet utstyrsprodusenten SWIX forlengst er i gang med å erstatte giften, forteller sportsbutikkene om hamstring av nåværende giftige høyfluorprodukter.

Det finnes altså norske skiløpere som ikke tror at erstatningsproduktene vil gli godt nok, og som møter det kommende forbudet med et eget privat giftlager for å beholde maks fart for seg og sine i sporet.

DERFOR blir sporten utfordret på kontrollen av forbudet. Den kan muligens etter hvert skje direkte gjennom et eget måleapparat som avdekker hvilke produkter som er brukt under skiene. Foreløpig blir det mest aktuelt å ta voksprøver til ettertesting slik det gjøres i dopingkontrollen.

Selvsagt vil et fluorforbud påføre sporten et negativt kontrollregime, men alternativet er adskillig verre:

  • En skisport som ikke bekjemper et så åpenbart helse -og miljøproblem, vil etter hvert miste enhver troverdighet.

Den erkjennelsen har gjort at Skiforbundet allerede er i gang med et vitenskapelig prosjekt sammen med Folkehelseinstituttet for å få en best mulig dokumentasjon på de ulike faremomentene ved bruk av fluorsmurning og andre helseutfordring ved det å smøre ski.

I MELLOMTIDA gjelder det å gi et tydelig signal på hvilke verdier skisporten vil stå for. Det gjør at forbudet mot fluor blant løpere under 17 år bør bli vedtatt selv uten noen trygg konklusjon på hvordan selve kontrollen skal gjennomføres.

Dette er jo egentlig ikke snakk om en teknisk kontroll.

Spørsmålet er å beholde kontrollen over hvilken sport vi som skinasjon egentlig vil stå for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!