<strong>FÅR UNØDIG TRØBBEL:</strong>  Uten fotballpresident Yngve Hallen i styret får nyvalgte president Tom Tvedt det vanskeligere framover. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix.
FÅR UNØDIG TRØBBEL: Uten fotballpresident Yngve Hallen i styret får nyvalgte president Tom Tvedt det vanskeligere framover. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix. Vis mer

Et uklokt valg

Idrettsbevegelsen gir seg selv unødvendig trøbbel uten fotball i styret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Ved å vrake fotballpresident Yngve Hallen til styret i Norges Idrettsforbund, ga idrettstinget sin egen nyvalgte president trøbbel.  Nå må Tom Tvedt regjere over norsk idrett uten å ha mulighet til å jobbe tett sammen med det desidert største særforbundet. Det blir unødvendig vanskelig.

Det er derfor Tvedt selv jobbet for å få med fotballpresidenten i styret sitt. De to er gamle bekjente fra Arbeiderpartiet, uten at dette forholdet hverken politisk eller personlig har vært spesielt nært. Desto viktigere var det å få Hallen inn i styrerommet. På den måten ville samarbeidet med den mektige fotballen gli lettere.

FOR flertallet på idrettstinget var det sannsynligvis viktigere å markere at Hallen som fotballpresident heftet for de siste par ukenes skandaler i sporten. Det er en sosiologisk avgrunn mellom delegatene på et norsk idrettsting og den innerste Blatter-familien i den internasjonale fotballen.

Kanskje var vrakingen også et takk for sist fra forrige idrettsting i 2011. Da frontet Hallen de særforbundslederne som til siste kaotiske slutt, kjempet for å forandre selve tingrepresentasjonen. De ønsket at særforbundene skulle få flertall på idrettstinget, men tapte.

Nå er det forsøket på forsoning som har tapt.

YNGVE HALLEN har vært sentral i denne forsoningen. Litt etter litt har motsetningene mellom særforbund og idrettskretser roet seg. Underveis har flere store særforbundet fått presidenter med et bredere samfunnsmessig syn på idretten, og tonet ned kampen for å overta makten over Norges Idrettsforbund. Grepet med å hente Hallen inn til idrettsstyret, var ment å forsegle denne forsoningen.

Det var det som mislyktes i et valg som ble personlig i stedet for taktisk.

er den videre forsoningen i fare. Hallen sitter som formann i Særforbundenes Fellesforbund (SFF), en gruppe innad i Idrettsforbundet som ble dannet nettopp for å styrke særforbundens makt i idrettsbevegelsen. For fire år siden truet enkelte av medlemmene i SFF med å danne et nytt idrettsforbund. En lignende utfordring kommer ikke nå, men den interne striden vil fortsette.

Dette gir den nyvalgte idrettspresidenten Tom Tvedt en direkte utfordring. Han har utvilsomt makt nok til å ta et direkte oppgjør med den svekkete gjenværende opposisjonen, men har ikke lyst til å løse problemet på en slik måte:

•• Minst av alt vil idrettsbevegelsen ha en ny intern kamp.

Det var dette fotballpresidenten skulle ha hjulpet til med i det nye idrettsstyret.

I STEDET stemte tinget fram de yngste kandidatene, og sørget for et flertall med jenter. Kombinert med valget av tidenes yngste idrettspresident er det et klart signal på fornyelse. Idretten er lei av personstrider uten forankring i tydelige politiske forskjeller.

Det skjer samtidig med at idrettstinget selv var mer tydelige verdipolitisk enn noen gang. Forslaget om å oppheve forbudet mot høydehus falt mot 138 stemmer. Bare 21 støttet tanken om å la utvalgte stjerneutøvere få slippe inn i disse omstridte husene igjen.

Markeringen av at norsk toppidrett skal være verdipolitisk fundert, kom etter at en beveget sykkelpresident Harald Tidemann Hansen ba om at ingen tuklet vekk kampen mot doping.

For idrettsbevegelsen står mer samlet enn på lenge.

Det burde vært understreket ved å stemme storebror fotball inn i det nye styret.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

<strong>EN PERSONLIG SAK:</strong>  Ynge Hallen tapte avstemningen på idrettstinget etter uker med trøbbel i internasjonal fotball. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix.
EN PERSONLIG SAK: Ynge Hallen tapte avstemningen på idrettstinget etter uker med trøbbel i internasjonal fotball. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer