VRAKET IGJEN:  Uklok ledelse gjør at Finn-Hågen Krogh ikke får ikke gå det første distanserennet i VM. FOTO: Benjamin A. Ward / Dagbladet.
VRAKET IGJEN: Uklok ledelse gjør at Finn-Hågen Krogh ikke får ikke gå det første distanserennet i VM. FOTO: Benjamin A. Ward / Dagbladet.Vis mer

Et uklokt VM-uttak

Vi har bare gode løpere til start på 30km lørdag, men mangler en god nok begrunnelse for å vrake Finn-Hågen Krogh.

MED hele sju norske herreløpere på lista over de tjue beste i verdenscupen sammenlagt, er det nødt til å bli en sportslig diskusjon rundt uttaket til det første distanserennet i VM. Der er det vrient å bruke de største bokstavene for å fastslå at Finn-Hågen Krogh bare er nødt til å starte på lørdagens 30km med skibytte. Men titter skilederne opp fra resultatlistene, holder det selv ikke med hele alfabetet for å forklare denne vrakingen.

Den er for uklok til det.

JEG går ut fra at Finn-Hågen allerede har fått beskjed av de samme lederne om at han er garantert plass på sprintstafetten dagen etter. I den grad han tør å stole på slike garantier.

Den kleine forhistorien er selvsagt fjorårets sprintvraking der Krogh var lovet start i Sotsji-OL for så plutselig å miste den. Med tanke på den norske suksessen på samme distanse, synes det sportslig sett umulig å angripe akkurat dette valget.

Men for å bygge langrennsporten over tid, er et slikt laguttak hjelpeløst.

NETTOPP fordi Norge er så dominerende i sporet, teller langsiktig lagbygging mye mer enn rask medaljesuksess. Det å telle medaljer kommer i lengden til kort i forhold til å skape troverdige sportslige miljøer. Dette skjønner de øverste lederne i norsk skisport så godt at det er vrient å forstå hvordan dagens uttak fikk lov til å passere.

For det er bare tre dager siden den samme Finn-Hågen med seieren i Østersund var den eneste norske løperen som leverte et løp på medaljenivå i generalprøven til VM. Isolert sett holder ikke en slik prestasjon til et automatisk uttak, men fjorårets miss burde utløst en refleks:

•• Det går rett og slett ikke an å vrake på nytt.

Om det altså synes mulig rent sportslig, står det til stryk i øvelsen "sportslig ledelse".

DET er dessuten lett å spinne videre på muligheten for at vrakingen av Finn-Hågen svekker medaljesjansene lørdag. Både Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby er selvskrevne på dette laget, og det er riktig å satse hardt på Didrik Tønseth selv om han foreløpig mangler spurtstyrke i de røffeste feltene . Det gjorde nok den siste plassen til et valg mellom Niklas Dyrhaug og Finn-Hågen Krogh.

På 30km med skibytte ville Krogh selvsagt fått en utfordring på den innledende klassiske delen. Der er Dyrhaug mer stabil, og er tryggere på det å følge teten.

Men mot mål har Finn-Hågen langt større potensiale.

I DENNE duellen om plass på det norske VM-laget sier den forskjellen ganske mye. I hele vinter har Niklas imponert med sterke avslutninger. Likevel er Krogh i egen klasse.

Med han har norsk langrenn en avslutter i fristil på nivået opp mot Petter Northug. Det viste Finn-Hågen allerede i 2011 som førsteårs senior nettopp på VM-arenaen i Falun ved å slå Dario Cologna inne på oppløpet. Den gang var en skadefri Cologna fortsatt rask i spurten.

I et samlet felt inn mot mål på lørdag, kunne Krogh på toppnivå slått hvem som helst. Inkludert Petter.

MEN en slik vurdering er fortsatt til å diskutere i en samtale uten absolutte sannheter. Sånn er det ikke resultatlistene dette gjelder. Der klarer norsk herrelangrenn seg mer enn godt nok.

Det er utenfor løypa at VM har startet med en unødvendig feil.