- Et under at jeg kom til mål

Seieren glapp for Petter Solberg, men jubler for annenplass.

-SYKT STERKT: Petter Solberg er på pallen for femte gang i år, en prestasjon ingen privatførere har gjort før ham. Her sammen med manager Ken Rees. Foto:    AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
-SYKT STERKT: Petter Solberg er på pallen for femte gang i år, en prestasjon ingen privatførere har gjort før ham. Her sammen med manager Ken Rees. Foto: AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURAVis mer

||| En bolt i hjulopphenget på Petter Solbergs (35) bil forsvant i et sammenstøt med en veikant og snøt rallystjernen for hans første seier på straks fem år i Rally Japan søndag.

Med venstre forhjul hengende så å si løst de siste tre fartsprøvene, ble oppgaven med å forsvare ledelsen i VM-runden umulig. Men lillebror Solberg holdt unna til annenplass, 15,7 sekunder bak franskmannen Sebastien Ogier (26).

- En bolt i bærebrua på venstre forhjul falt av i sammenstøtet med en kant. Ogier traff den samme kanten, men kunne kjøre videre uten skade. Egentlig er det et under at jeg kom til mål. Bilen ble fryktelig vanskelig å kjøre uten kontroll over det ene forhjulet, sa Petter Solberg til NTB.

- Sykt sterkt
Det som skulle bli en dag med gledestårer og champagne med feiring av Solbergs første seier på fire år, elleve måneder og 25 dager, ble uansett en gledens dag etter sesongens tredje annenplass.

Aldri før har en privatfører i rally-VM vært fem ganger på seierspallen i en sesong. Og ikke siden 2005 har nordmannen prestert så bra som i år, selv som fabrikkfører i Subaru (2000-2008).

- Med tanke på hvordan helgen åpnet med sykdom, tidsstraff (10 sekunder) og til slutt problemet med forstillingen, er det sykt sterkt. Fire fabrikkførere ble frakjørt. Egentlig skal det ikke gå an, mente 35-åringen, som i fjor startet sitt eget privatteam da Subaru la ned sin rallysatsing.

Annenplass skulle ha vært seier. Sju fartsprøveseirer skulle ha vært enda flere i «soloppgangens rike». Solberg har nest flest fartsprøveseirer i årets rally-VM med 41, kun slått av rallykongen Sebastien Loeb (69 seirer).

Full av selvtillit
Loeb ble nummer fem og endte utenfor seierspallen for første gang i år. Ett år og 76 dager, eller 13 løp, er det siden forrige gang det skjedde.

- Alle «visste» vi ville vinne, at det var min tur. Jeg var proppfull med selvtillit og helt, helt sikker på at jeg ville ta hjem seieren. Men jeg kan ikke være misfornøyd med annenplass ut fra forutsetningene. Seieren kommer, den, slo Petter Solberg fast.

Fem år uten Seks dager er Petter Solberg unna å runde fem år siden forrige seier. Hans 13. i karrieren kom i Wales 18. september 2005 (rallyet der Markko Märtins kartleser, Michael Park, omkom).

71 VM-runder har nordmannen kjørt siden.

Fra VM-debuten som privatfører i 1998 til karrierens første VM-seier 17. november 2002, kjørte han 46 runder.

Finnen Jari-Matti Latvala (25) tok tredjeplassen, 10,3 sekunder bak lillebror Solberg. Storebror Henning Solberg (37) endte på sjuendeplass.

Ogier ble Rally Japans femte vinner. Kun Mikko Hirvonen har vunnet runden to ganger etter at Petter Solberg vant første utgave i 2004. Så fulgte Marcus Grönholm og Sebastien Loeb.

Loeb leder fortsatt VM helt suverent. 43 poeng bak er Ogier, og ytterligere 26 poeng bak er treer Latvala. Lillebror Solberg er 14 poeng unna seierspallen.

Neste VM-runde finner sted på helt nye rallyveier i Frankrike om to og en halv uke. Etter det gjenstår kun Spania og Wales av sesongen.

(NTB)