Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et usedvanlig dårlig smakspoliti

Da du ikke trodde det ikke var mulig å rote denne saken mer til, kom det to presidenter på banen.

FOLKETS MANN:  Esten O. Sæther skriver at idrettstoppene må finne en klok tilnærming til Petter Northugs egne ambisjoner som profesjonell langrennsløper. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
FOLKETS MANN: Esten O. Sæther skriver at idrettstoppene må finne en klok tilnærming til Petter Northugs egne ambisjoner som profesjonell langrennsløper. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX Vis mer

|||I GÅR ettermiddag var jeg på Ullevaal Stadion der alle partene i sponsorfeiden rundt Petter Northug etter beste evne forsøkte å bilegge denne striden under nærmeste snøhaug. La gå at det var en vanskelig øvelse i mildværet i Oslo, men helt galt gikk det først da presidentene Tove Paule og Sverre Seeberg raste inn fra sidelinja bak hver sin snøplog for å virvle all motsetningen opp igjen.

Kortversjonen av presidentenes totalt manglende klokskap lød omtrent slik:

•• Denne avtalen er etisk uheldig. Personlig liker jeg ikke Red Bull. (Idrettspresident Tove Paule på direkten til NRK)
•• Forlater Petter landslaget er han ferdig som skiløper (Skipresident Sverre Seeberg med betenkningstid til VG).

Til sammen legger presidentene et press på Norges beste langrennsløper som de med fordel kan få i retur. Hva er vitsen med å true fram en løsning i denne sponsorsaken som til slutt bare vil avdekke idrettsledernes avmakt?

FOR å ta idrettspresident Tove Paule først. Hun trives med å slenge i vei kjappe kommentarer om likt og ulikt i idrettslivet, men her overspiller hun den folkelige rollen og ender i uføret som smakspoliti.

Hva idrettspresidenten personlig mener om Red Bull er saken uvedkommen. Hennes nærmeste faglige medarbeidere i Olympiatoppen har allerede frikjent drikken i forhold til bruk blant toppidrettsutøverne våre. Målt mot dopingregler eller andre etiske linjer for høvlig idrettsframferd, er denne partydrikken uten betydning. Dette gjelder smak og behag, og da legger Paule bare igjen en bismak ved å uttale seg:

•• Er det noen som husker at en idrettspresident snakket om melkens uheldige helseaspekter dengang debatten gikk om vi drakk mer melk enn sunt var eller at en idrettspresident ba om boikott av Coca Cola på vegne av landets tannleger?

NETTOPP fordi vi trenger et sterkt nasjonalt idrettsforbund til å holde en gjennomgående verdidebatt, er det viktig for den enhver tid sittende politiske ledelse å sortere ut kampsakene sine.

Motstanden mot Red Bull er ikke verdt maset. På tross av helsemyndighetenes skepsis, er dette mest av alt en smakssak. Et hvert forstørret inntak av sukkerholdige energidrikker utgjør isolert sett en helserisiko, men den blir ikke mindre ved å gyve løs på et tilfeldig merke.

UKLOK: Skipresident Sverre Seeberg. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
UKLOK: Skipresident Sverre Seeberg. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer

EGENTLIG er det idrettsledernes plumpe reaksjonsmønster som er den største negative overraskelsen i denne saken. At små og store sponsoraktører kjemper mot hverandre for å få mest mulig ut av Petter Northugs popularitet, er ganske forutsigbart. Det er først når idrettspresidenten og skipresidenten lar seg lokke med at denne konflikten blir et virkelig problem.

Selvsagt har Sverre Seeberg rett når han i dagens VG slår fast at det er Norges Skiforbund som kontrollerer løpernes VM -og OL-deltakelse. Det er en rett også jeg mener de i ytterste konsekvens skal bruke for å stoppe dannelsen av private team. Norsk toppidrett er avhengig av sterke landslag med et godt fiansielt grunnlag, men vi er enda mer avhengig av ledere som evner å motivere og begeistre folk flest til å slutte opp om nasjonalidrettene våre.

Der svikter dessverre både Tove Paule og Sverre Seeberg.

er Petter Northugs definitivt folkets mann, og det er gode grunner for det. Han startet skisesongen med å slå fast at fellesskapet på landslaget er viktig for ham. Petter er blitt en moden og smart sportsunderholder som skjønner at det forventes at han gir noe tilbake til det idrettsmiljøet han kommer fra.

Den forståelsen gjør ham samtidig enda bedre som forgrunnsfigur og legger et perfekt grunnlag for å løfte hele langrennslaget etter. Med en klok tilnærming til Petters egne ambisjoner som profesjonell langrennsløper, ville skilederne ha sikret både PR og økonomi for mange år framover. Dette skjønner landslagsledelsen som hele tida har håndtert denne sponsorsaken greit.

DET er de tunge navnene som roter opp konflikten. Sverre Seeberg og Tove Paule har en nær forhistorie som idrettspolitiske motstandere, men her har de uheldigvis havnet på samme parti.

Partiet for trusler, tull og dårlig smak.

  
 

UKLOK: President i Norges idrettsforbund, Tove Paule. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
UKLOK: President i Norges idrettsforbund, Tove Paule. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media