- Et vinnermål i verdensklasse

Norge scoret et ekte Drillo-mål rett før slutt.

FRISPARKPERLE: Morten Gamst Pedersen utliknet med et herlig frispark. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FRISPARKPERLE: Morten Gamst Pedersen utliknet med et herlig frispark. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

DUBLIN (Dagbladet): Irland - Norge 1-2.

To vakre scoringer av de to på banen med desidert mest selvlysende, knallgule sko sikret Norge seieren i en ellers høstgrå privatkamp.

Morten Gamst Pedersen skrudde et lekkert frispark i mål i første omgang.

Gamsten la også innlegget da Erik Huseklepp avsluttet en flott kontring som også involverte Ruben Yttergård Jenssen.

- Det var en kontring i verdensklasse med presisjon, stor fart og gode løp, men det var mye annet i annen omgang som ikke var verdensklasse, sier Egil Drillo Olsen ifølge NTB.

- Det var en variabel kamp. Vi kom dårlig i gang og i andreomgangen er det mye berg-og-dal-bane. Men nok en gang avgjør vi med en veldig bra kontring. Det var et veldig fint seiersmål, sier Egil Drillo Olsen til tv-kanalen Max.

Tung start Men det startet alt annet lysende for de norske gutta. Et reservepreget Irland gikk direkte i strupen på Drillos menn, og etter bare fem minutter fikk de straffespark.

Shane Long hadde fri bane mot mål, og da Brede Hangeland var i ferd med å ta ham igjen, løp den norske kapteinen på beina til den irske spissen.

Dommer Kristinn Jakobsson fra Island pekte på straffemerket, og Long satte selv inn det tidlige ledermålet.

- Han springer inn i meg bakfra og konstruerer et straffespark. Bra gjort av ham. Heldigvis vinner vi til slutt, sier Hangeland til Max.

LAGDE STRAFFE: Her blir Shane Long felt av Brede Hangeland. Long tok selv straffen, og scoret. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
LAGDE STRAFFE: Her blir Shane Long felt av Brede Hangeland. Long tok selv straffen, og scoret. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Sju minutter seinere fikk irene en ny stor sjanse. Ballen ble slått lavt og hardt inn fra høyrekanten, og Jon Knudsen forsøkte å dytte den unna. Ballen gikk mellom beina på Long og videre til Damien Duff.

Fulham-spilleren fikk skutt, men satte ballen ganske rett på Knudsen, som reddet med beina.

Perleutlikning Etter dette klarte Norge å få løftet spillet ut av egen halvdel, og den første avslutningen kom på en volley fra Petter Vaagan Moen etter corner - riktignok høyt over mål.

Etter en drøy halvtimes spill fikk Norge frispark drøye 20 meter fra mål etter en irsk hands. Morten Gamst Pedersen skrudde frisparket på utsøkt vis over muren og inn i det hjørnet som Shay Given hadde null kontroll på.

En vakker scoring, og ikke helt ufortjent utlikning slik spillet utviklet seg utover i omgangen.

To minutter før pause presset Thorstein Helstad seg inn bak det irske forsvaret, men avslutningen gikk rett i armene på Given.

I pausen byttet Drillo inn Bjørn Helge Riise og Espen Bugge Pettersen, og begge var sterkt delaktige i løpet av de første to minuttene.

Huseklepp opp som spiss Riise hadde bare vært på banen i 33 sekunder da han var nær ved å jage opp en svak heading mot egen keeper i det irske forsvaret. Bare en våken Given hindret tidlig uttelling.

Og etter to minutter av andre omgang vartet Bugge Pettersen opp med en god redning da Long kom til skudd fra skrått hold.

Erik Huseklepp ble flyttet opp som spiss i andre omgang, etter at Thorstein Helstad ble erstattet av lillebror Riise. Huseklepp startet andreomgangen godt på topp, og fikk en stor mulighet i 51. spilleminutt. Men igjen var Given våkent ute i feltet, slik at en frispilt Huseklepp ikke rakk å lobbe over City-reserven.

Kjetil Wæhler serverte nesten Long sitt andre mål for kvelden da han var merkelig passiv i en duell rett utenfor 16-meteren. Bugge Pettersen reddet situasjonen.

Wæhler kan kanskje unnskyldes med at han like før hadde vært nede for telling etter å ha reddet et skudd med skrittet - til et kollektivt medfølende stønn fra alle av hannkjønn på tribunene.

- Etter et dårlig første kvarter synes jeg vi kom bra inn i kampen resten av første omgang, men etter pause fikk vi i perioder store defensive problemer. Vi var litt heldige som vant kampen. Irland overrasket meg. Jeg trodde de skulle være mer svekket av alle forfallene, sier Drillo.

Superkontring Som det gjerne gjør i privatkamper der det byttes mye, døde kampen langsom, om enn ikke så smertefull død i det irske høstmørket.

Før den plutselig gjenoppsto med en perle av et norsk kontringsangrep.

Huseklepp hælsparket til innbytter Ruben Yttergård Jenssen, som spilte ut til Gamsten på venstresida. Han la hardt inn forbi mål, men ved bakerste stolpe var Huseklepp og satte ballen inn fra nesten død vinkel via Shay Given.

- Det er alltid kjekt å score. Det var et fantastisk innlegg og jeg kunne bare sette den inn. En strålende kontring, sier Huseklepp til Max.

- Igjen scoret vi på dødball og kontring. Det er et varemerke for oss, sier Drillo.

MATCHVINNER: Erik Huseklepp avgjorde for Norge nok en gang. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
MATCHVINNER: Erik Huseklepp avgjorde for Norge nok en gang. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer