Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et vinter-OL på leirgrunn

Et heishus i alpinanlegget ruslet fire meter alene, og hoppbakken flytter seg hele tida. Velkommen til vinteridrett i subtropiske Sotsji.

FULL KONTROLL: Vladimir Putin overtok kontrollen over framdriften av den olympiske hoppbakken. Her sjekker han et ferdig anlegg for en drøy måned siden. Men skredfaren er der fortsatt. FOTO: AFP / RIA-NOVOSTI/ Alexei Nikolsky.
FULL KONTROLL: Vladimir Putin overtok kontrollen over framdriften av den olympiske hoppbakken. Her sjekker han et ferdig anlegg for en drøy måned siden. Men skredfaren er der fortsatt. FOTO: AFP / RIA-NOVOSTI/ Alexei Nikolsky. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN olympiske hoppbakken i Sotsji ble sju ganger dyrere enn planlagt, men selv ikke all Putins rubler kan hindre den i å skli nedover dag for dag. Sånn er det bare med det vinterolympiske jordsmonnet i en subtropisk by.

Men en økonomisk sprekk på hoppkanten var da i hvert fall godt for noe for Russlands tsar. I en glitrende maktparade for åpent kamera under en inspeksjon i bakken for ett år siden, avsatte Vladimir Putin den ansvarlige for fiaskoen. Nestleder i den russiske olympiske komite, Akhmed Bilalov; som forøvrig drev med bygging av egne alpinresorter i pausene fra hoppregnskapene, ble sparket på direkten den dagen. Rett etter flyktet Bilalov fra Russland, og ble sist sett offentlig under behandling for kvikksølvforgiftning på et sykehus i tyske Baden-Baden.

Imens skal Anders Bardal og de andre hopperne konkurrere om olympisk gull i en bakke der det kanskje ikke holder å treffe perfekt på hoppkanten. Spørsmålet er heller hvor unnarennet er blitt av mens de ennå var i svevet...........

 
DEN leirete grunnen og de ukontrollerbare rystelsene i jorda har fått nybygde OL-anlegg til å bevege seg på egen hånd. Sist vinter ruslet et heishus ved alpinløypa flere meter, og den nevnte hoppbakken er altså på tur hele tida. Millimeter for millimeter kryper den nedover i det svarte. klissete jordsmonnet, med geologiske muligheter for å ta et ekstra hopp i anledning de nærmeste ukenes olympiske begivenhet.

Det uregjerlige underlaget er mye av grunnen til at de totale utgiftene nå har passert 300 milliarder kroner. Motorveien og toglinja opp til det nye alpinsenteret i fjellene bak Sotsji er blitt forankret i fast grunn med lange sementpåler gjennom leirlaget. Det har vært en kostbar og farlig jobb utført av fremmedarbeidere på tvilsomme kontrakter. Til nå har 25 arbeidere mistet livet.

Rystelsene merkes også over bakken. Nylig fortalte ABC News historien om hvordan den globale narkokongen Gafur Rakhimov ble hyllet av russerne for måten han i 2007 fikset nok asiatiske stemmer i IOC til å gi Sotsji lekene. Underveis har de ulike betalingene fortsatt. Det meste av anleggsarbeidene er ledet av det statlige byrået Olympstroy. Etter at budsjettet startet på 40 milliarder kroner for så å gå på sprekk etter sprekk, er fire toppsjefer sparket. Den feilslåtte budsjettstyringen er likevel unndratt parlamentarisk kontroll. Putins krets kontrollerer det hele. Barndomskameraten Arkady Rotenberg har fått Sotsji-arbeider som er større enn totalutgiftene til Vancouver-OL, mens en annen kompis og gammel KGB-sjef, jernbanedirektør Vladimir Yakunin, ble tildelt en fet veikontrakt.

DISSE grumsete linjene mellom gamle venner og ny korrupsjon, er bakgrunnen for dokumentaren "Putins leker". Rett før premieren ble filmens regissør tilbudt seks millioner kroner for å droppe prosjektet. Det var et ganske passende tilbud ettersom dokumentaren nettopp handler om hva som kreves av svarte penger for å få være med på den olympiske moroa. Ett av sannhetsvitnene er en flyktet eiendomsmagnat fra Sotsji som lenge betalte sin personlige ekstraskatt til mellommenn fra Olympstrov, før en av dem bemerket:
"-Hva om vi setter mellomlegget til 50%?. Det var da eiendomsmagnaten nektet å være med og rømte byen under trusler om å bli "druknet i blod".

Putin selv benekter denne korrupsjonen. Under inspeksjonen i hoppbakken rett før prøve-OL var han tydelig på sin egen prioritering:

- Det viktigste er at ingen stjeler noe slik at vi får økte kostnader det ikke er mulig å forklare, sa han.

Det blir en stor oppgave.

FOR i Sotsji er det lag på lag med grums. Tidligere i vinter måtte for eksempel Verdens Antidoping byrå (WADA)  true med stengning av den russiske dopingkontrollen for å få inn uavhengige kontrollører på laboratoriet.

Russisk idrett har i flere tiår slitt med et elendig dopingrykte, og er landet med flest avslørte langrennløpere og skiskyttere. Mer juks i egne leker ville ha vært pinlig, men selv den truselen var altså ikke nok til å få opp standarden i deres egen olympiatropp. Skiskytteren Irina Staryk måtte dra hjem rett fra den siste samlingen.

DERIMOT hjalp det på tempoet at Putin for et par måneder siden på enda ett av sine hyppige Sotsji-besøk ga beskjed til de frammøtte byggearbeiderne om at både nyttår og julefeiring midt i januar var avlyst. Det eneste som gjaldt var å bli ferdig i tide til gjestene kommer.

Apropos gjestene; de begynner å bli vel frekke. Hverken Frankrike eller Tyskland sender sine presidenter, og Obama takket nei uten noen grunn. Fredag rykker USA i stedet inn med en OL-delegasjon full av kjente homoaktivister som tennisstjernen Billie Jean King for å minne russerne om hvordan de foreløpig har surret til sitt eget OL. Eller som talsmannen for Det Hvite Hus sa i forbindelse med nyheten om at presidenten uteblir: - Delegasjonen representerer den ulikheten som nettopp er USA.

Obama selv gikk et steg videre:

- Jeg håper en åpen lesbisk eller homofil vinner en medalje. Det vil stoppe de holdningene vi ser her."

Og kanskje utløse enda et russisk skred?

KOSTNADSHOPP:  Hoppanlegget kostet til slutt 1,6 milliarder kroner. Altså nesten like mye som vårt eget nye Holmenkollen.....FOTO:  REUTERS/Alexander Demianchuk.
KOSTNADSHOPP: Hoppanlegget kostet til slutt 1,6 milliarder kroner. Altså nesten like mye som vårt eget nye Holmenkollen.....FOTO: REUTERS/Alexander Demianchuk. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!