Et virus fra evigheten

Bente Skari var bare et virus fra å vinne alt i ski-VM. Hun vant to gull. Det hadde blitt fire til. Hvis verden hadde vært rettferdig.

Bente Skari var i sitt livs form. Det var hennes år. Bordet var dekket med seks gull. 15 kilometer fellesstart i klassisk, 10 kilometer klassisk, dobbelt-jaktstart, sprint, stafett, og 30 kilometer fristil. Bente var favoritt på papiret i alle øvelsene. Og hun gikk systematisk til verks.

Oppvisning

Den 18. februar vant hun tidenes første VM-fellesstart over 15 kilometer. Alt gikk etter planen. Hun lå sammen med feltet på den første av i alt tre runder. På andrerunden gikk hun opp og dro. Bare Kristina Smigun greide å følge. Og i den siste lange bakken, på rundt 12 kilometer, satte hun inn nådestøtet.

- Jeg brukte en del krefter, men var ikke helt i kjelleren, sa Bente til Dagbladet etter løpet.

Og smilte lurt. Kreftene skulle hun spare på å ta fem gull til. Hun sa det ikke høyt. Men kroppsspråket skrek det ut.

10-kilometeren i klassisk stil to dager seinere ble en ny oppvisning. Bente ledet fra start til mål på favorittdistansen. De andre løperne hadde ikke trengt å stille opp.

Og etter VMs første medaljeseremoni sto fru Skari med to medaljer rundt halsen. Smilende. Men fortsatt uten evne til å skjule at hun ville ha mer. Alt gikk etter planen.

Lørdag 22. februar våknet Bente Skari opp og følte seg kvalm. Grøten ville ikke ned under frokosten. Det var bare to og en halv time til start på jaktstarten, distansen Bente aldri hadde tatt medalje i. Men i år hadde hun endelig lært seg å skøyte. Og hun skulle bare gå ut og vise at hun var den komplette skiløper. For å sette kronen på verket.

- Bente Skari er rammet av et virus. Hun starter ikke, er beskjeden fra den norske lagledelsen rett før start.

Evig smak av sølv

Kristina Smigun vant gullet. Men det vil for evig ha en smak av sølv. For alle, inkludert Smigun selv, vet at Bente hadde vunnet om hun ikke hadde blitt syk.

Fordi hun var i sitt livs form. Og hadde endelig noen barrierer å bryte. Noe å bevise.

Og da hadde ikke seiersmaskinen Skari tapt. Aldri i verden.

I stedet ble resten av VM en lang kamp mot et aggressivt og lunefullt italiensk magevirus. Det ble også den eneste kampen Bente tapte dette året.

Resten av sesongen gjorde hun reint bord i verdenscupen. Hun vant alt hun stilte opp på.

Så la hun opp. Fordi det var planen. Og de som kjenner Bente, vet at hun alltid følger planen. Så lenge det ikke er noe italiensk virus involvert.

Uansett: Bente Skari ga seg mens hun var på topp. Som den komplette langrennsløper, og en suveren vinnertype som det er lenge til norsk idrett vil se maken til igjen.

<!--BTEK0--> TIDENES BESTE: Bente Skari hadde garantert tatt mer enn to gull under ski-VM i Val di Fiemme hadde hun ikke blitt syk. - Jeg vet jeg ville hatt en god sjanse til å ta dem. Det er bittert, sier Bente. Hilde Gjermundshaug Pedersen til høyre.
STOLT VINNER: Bente Skari viser fram sine to gull.