STENGT FOR FOLKET:  Politiet sperrer den nye stadion i Manaus under protestene fra prøve-VM  sist sommer. FOTO: EPA/Fernando Bizerra jr.
STENGT FOR FOLKET: Politiet sperrer den nye stadion i Manaus under protestene fra prøve-VM sist sommer. FOTO: EPA/Fernando Bizerra jr.Vis mer

Et VM på bortebane

Mens kostnadene stiger, synker støtten blant hjemmepublikummet.

NÅR STØTTEN til et VM på hjemmebane for første gang faller under halvparten av befolkningen i fotballnasjonen Brasil, er det et tegn på at mesterskapet om to måneder dreier seg om mer enn fest og samba.

Det skjedde i den siste nasjonale spørreundersøkelsen, der bare 46 prosent av de spurte gledet seg til denne turneringen. De resterende var enten likegyldige (30 prosent), hadde en dårlig følelse (åtte prosent) eller syntes VM var forferdelig (16 prosent).

Og det er ikke fotballen i seg selv de vender seg mot, men mot turneringen som en falsk fasade på et vellykket Brasil. Det til tross for at VM-støtten er klart sterkest blant de med lavest inntekt og dårligst utdannelse.

FOR I UNDERLAGSMATERIALET til denne gallupen går det fram at bildet av et ganske fotballdominert Brasil er greit nok. 76 prosent av de spurte liker fotball, og 81 prosent kommer til å følge mesterskapet på TV - derav ni av ti mannlige seere.

Denne brede folkelige oppslutningen er alene et tegn på at selve mesterskapet kommer til å bli avviklet uten de massive demonstrasjonene som preget prøve-VM sist sommer. Slike markeringer blir for øvrig praktisk vanskelig å få til når VM-kampene begynner. Allerede nå har militærpolitiet inntatt strategiske posisjoner i de største byene, og under turneringen blir det markert en seks kilometer bred sikkerhetssone rundt alle arenaene.

SLIK KOMMER selve VM sannsynligvis til å bli avviklet uten masseopptøyer, men mesterskapet blir en anledning for de mange stadig viktigere sosiale bevegelsene til å tegne bildet av en ny stormakt med skjemmende voksesmerter. Enkelte analytikere mener de økende motsetningene speiler den brasilianske elitens forsøk på å slå tilbake mot den sosiale oppvåkningen som gradvis har skjedd i tida etter at militærdiktaturet ble avviklet midt på 1980-tallet.

I et land med en økonomisk utvikling som de siste ti-tolv årene har løftet rundt 40 millioner mennesker over fattigdomsgrensen, er samtidig kravet om en mer rettferdig fordeling av godene blitt tydeligere. Med et tilnærmet helt klassedelt utdanningssystem er dette dessuten en aldersutfordring. Titalls millioner unge faller utenfor denne utjevningen fordi den høyere utdanningen langt på vei er forbeholdt elevene fra de dyre privatskolene.

RETT INN I  denne sosiale uroen kommer det prestisjefulle VM-prosjektet. Det var ment å vise fram det moderne, fremadstormende  Brasil, men viser også de åpenbare svakhetene i et korrupt samfunn.

Helt inn mot VM-start blir dette knyttet til de arenaene som ennå ikke er ferdige på grunn av korrupsjon og svindel i byggeprosessen. Seinest sist uke erklærte FIFAs generalsekretær Jerome Valcke at noen av prestisjearenaene ikke vil bli klare:

- Vi har jo selve banene og treningsanleggene, så fotballkamper blir det uansett, sa Valcke lakonisk.

Fullt så enkelt blir det ikke for de enkelte regionene som må betale regningene for 12 arenaer. Det totale VM-budsjettet på rundt 90 milliarder kroner, som var ment å være en stor nasjonal satsing på infrastruktur, er mer og mer blitt brukt til ekstremt dyre fotballbaner.

TO AV DEM mangler til og med publikumsgrunnlag for videre drift. I Manaus er det bygget et stadion med tribunekapasitet på 42 000 for hjemmelaget Nacional, som spiller i 4.divisjon i den regionale Amazonas-serien. Der var tilskuersnittet sist sesong 588. På samme vis får den lille 3.divisjonsklubben i hovedstaden Brasilia plutselig plass til 70 000 tilhengere på sin nye hjemmebane Estadio Nacional Mane Garrincha.

Selv om for eksempel gigantstadion i den isolerte Amazonasbyen Manau blir forklart med det gode ønsket om å spre VM-investeringene over hele landet, er også dette anlegget med på å drive de totale kostnadene til nye høyder:

• Brasil-VM blir det dyreste fotballmesterskapet noensinne.

Der prestisjemesterskap som Sør-Afrika 2010 og Tyskland 2006 ble gjennomført for 35 og 30 milliarder kroner, er nå prislappen nesten tredoblet.

I et land med så store sosiale utfordringer kan slike meningsløse investeringer fort gi et VM på bortebane.

KOMMENTARFELTET BLE DEBATTLEDET AV JAN-ERIK SMILDEN.

BRÅK:  Prøve-VM i juni 2013 ble preget av daglige opptøyer over hele Brasil. Her fra barrikadene utenfor arenaen i i Manaus.  FOTO: EPA/Fernando Bizerra jr.
BRÅK: Prøve-VM i juni 2013 ble preget av daglige opptøyer over hele Brasil. Her fra barrikadene utenfor arenaen i i Manaus. FOTO: EPA/Fernando Bizerra jr. Vis mer