Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Etappeinfo om Tour-løypa har lekket ut

Og sjefen bekrefter Pyreneene-jubileum.

TIL PYRENEENE: Det er 100 år siden Pyreneene var på Tour de France-programmet for første gang. Det blir markert neste sommer. Foto: AP
TIL PYRENEENE: Det er 100 år siden Pyreneene var på Tour de France-programmet for første gang. Det blir markert neste sommer. Foto: AP Vis mer

|||Neste år er det 100 år siden Tour de France kjørte etapper i Pyreneene for første gang. Jubileet kommer til å bli feiret i Touren i 2010.

- Det er ingen hemmelighet at neste års Tour de France vil bli en markering av at det er 100 år siden fjellene i Pyreneene ble brukt i løpet, sier Tour-direktør Christian Prudhomme.

Han skal offentliggjøre Tour-traseen for 2010 på en pressekonferanse i Paris onsdag, men noe har lekket ut allerede.

- Jeg har forsøkt å lage en rute neste år som er balansert, ikke kjedelig og holder på spenning helt til slutt, legger han til.

Det som er kjent er at fire etapper og en hviledag kommer til å bli lagt til fjellmassivet som kalles Pyreneene på grensen mellom Frankrike og Spania. Det var i det samme området sykkellegenden Eddy Merckx sprengte feltet og vant sin første av totalt fem sammenlagtseirer i Touren i 1969.

Start i Rotterdam
Tour de France kommer til å starte med en tempoprolog i Rotterdam neste år, og det som er klart er at 65 år gamle Merckx kommer til å være til stede både på åpningsetappen og den første ordinære etappen som går fra Brussel og inn i nordre del av Frankrike.

Deretter kommer løperne til å bli sendt mot Champagne-distriktet, det blir en etappe i Jura fjellene, og så skal rytterne forsere Alpene.

Fra Alpene går turen mot Pyreneene, og det er ventet at Mark Cavendish nok kan klare å vinne noen etapper på vei mot de massive fjellformasjonene i Pyreneene, men om han skal være med i kampen om den grønne poengtrøya kommer til å avhenge av om han klarer å henge med gjennom fire knallharde etapper i fjellmassivet på grensen mot Spania.

Store utfordringer
Det er ingen tvil om at Tour-rytterne får sine største utfordringer i Pyreneene i 2010. Rytterne skal, blant annet, forsere Col d?Aubisque og Col du Tourmalet, der Merckx vant den 17. etappen med over åtte minutter i 1969. Det er snakk om en klassisk Tour-etappe altså.

Det hersker liten tvil om at mange av neste års Tour-ryttere vil få det tøft i Pyreneene, men regjerende Tour-vinner Alberto Contador vil nok ikke klage. Han blir regnet for å være verdens beste bakkerytter, så for han vil neste års trasé passe glimrende.

Lance Armstrong som har vunnet Touren sju år tidligere, må vise bedre form i 2010 enn han viste i år hvis han skal klare å følge Contador over de høyeste og mest krevende toppene i Pyreneene, for det er der neste år Tour de France kommer til å bli avgjort.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media