ASTMA-KRITIKK: Etikk-komiteen i Helse Sør-Øst reagerte da da norsk skisport søkte om å ta astmatester på friske utøvere. Dette bildet er fra NM på Røros i fjor.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ASTMA-KRITIKK: Etikk-komiteen i Helse Sør-Øst reagerte da da norsk skisport søkte om å ta astmatester på friske utøvere. Dette bildet er fra NM på Røros i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Etikk-komité ville stanse astmatesting av friske utøvere

Det forteller professor Stein A. Evensen, som ledet den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, til VG.

Mot slutten av 2011 mottok komiteen en søknad om å starte et forskningsprosjekt i regi av Olympiatoppen, Norges idrettshøgskole og Norges Skiforbund.

Planen var å studere lungene til 25 langrennsløpere og skiskyttere under et høydeopphold og gi dem astmamedisiner, uavhengig av om de hadde astma eller ikke.

– Man trenger ikke være astmaekspert for å reagere på at friske, symptomfrie mennesker blir bedt om å ta tre forskjellige medikamenter, sier Evensen til VG.

Etikkomiteen sa først enstemmig «nei» til prosjektet, men senere ble det godkjent etter noen runder i komiteen, forteller astmaeksperten Kai-Håkon Carlsen, som var forskningsansvarlig i prosjektet.

Han liker ikke Evensens uttalelser og sier prosjektet handlet om å finne ut hvorvidt astma hos idrettsutøvere kan skyldes andre mekanismer enn det som trolig ligger bak astma hos folk som ikke driver toppidrett.

– Prosjektet hadde aldri til hensikt å undersøke om de to medikamentene bedrer prestasjonen for toppidrettsutøvere, sier Carlsen, som bestemt avviser at man jager en astmadiagnose for å kunne forsvare bruk av astmamedisin.

De siste ukene er det kommet fram opplysninger i norske medier om at friske norske idrettsutøvere skal ha blitt tilbudt astmamedisin helt tilbake til 1980-tallet.

(NTB)