PROTESTERTE: Etiopiske Feyisa Lilesa viste med armene over været at han er i mot de etiopiske myndihetenes kamp mot Oromo-folket. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS
PROTESTERTE: Etiopiske Feyisa Lilesa viste med armene over været at han er i mot de etiopiske myndihetenes kamp mot Oromo-folket. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNISVis mer

Etiopisk OL-sølvvinner: 
- Jeg tror jeg vil bli drept

Frykter for livet etter protest.

(Dagbladet): Da etiopiske Feyisa Lilesa krysset mållinja og tok sølv i maraton under OL i Rio, hevet han armene over hodet og krysset dem.

Gesten var i solidaritet for Oromo-folket, Lilesas eget folk og den største etniske gruppa i Etiopia, og var rettet mot de etiopiske myndighetene, som en protest på dens aksjon mot politisk dissens.

På pressekonferansen etter løpet skal Lilesa ha gjentatt tegnet. Det skriver CNN.

Frykter for livet

Under et intervju etter løpet, skal Lilesa ha sagt at han ønsket oppmerksomhet rundt myndighetenes forfølgelse av Oromo-folket.

Ifølge etioperen satt han seg selv i fare ved å snakke om problemet i hjemlandet.

- Jeg tror virkelig at jeg vil bli drept. Eller satt i fengsel, sa Lilesa ifølge CNN.

Noen av familiemedlemmene hans skal allerede være i fengsel, og nå frykter Lilesa for livet til sin kone og to barn. Derfor håper han nå å få godkjent visum i Brasil, Kenya eller USA.

Flere hundre drept

Oromo-folket utgjør ifølge CNN minst en tredjedel av Etiopias befolkning på nesten 100 millioner mennesker, men har blitt marginalisert i flere tiår.

Lilesa sa på søndag at over 1000 mennesker har blitt drept de siste ni månedene, men dette har ikke blitt bekreftet. Ifølge Human Rights Watch er over 400 drept, mens titusener er arrestert og tusenvis er fengslet.

I en rapport fra Amnesty International, står det at minst 5000 Oromoer ble arrestert etter fredelige protester eller opposisjon til regjeringen i tidsrommet 2011-2014.