Henrik Ingebrigtsen til angrep på NIFs høydehus-beslutning:

- Etisk forkastelig

Norges idrettsforbund (NIF) gir ikke utøvere fritak fra forbudet mot høydehus under coronapandemien. Det får Henrik Ingebrigtsen til å reagere sterkt, mens friidrettsforbundet krever omkamp.

KRITISK: Henrik Ingebrigtsen under NM i terrengløp i Skien søndag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
KRITISK: Henrik Ingebrigtsen under NM i terrengløp i Skien søndag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På story på Instagram la Ingebrigtsen ut et bilde av overskriften om NIFs nei til høydehus som ble offentliggjort onsdag, etterfulgt av rullende tekst hvor han viste sin tydelige misnøye.

- Det handler ikke om å være for eller mot høydehus. Det handler om rettferdighet og sunn fornuft. At utøvere fra alle land skal kunne forholde seg til de samme reglene, og at alle skal kunne forberede seg til konkurransen på samme måte. Alt annet er etisk forkastelig, utdyper Ingebrigtsen i en SMS til Dagbladet, og avslutter med #Fairplay.

Høydehus er lovlig i andre land, men har vært forbudt i Norge siden 2003. I år har debatten blusset opp igjen, mye grunnet coronapandemien hvor reising er vanskeligere.

Tidligere i år gikk Marit Bjørgen ut i et intervju med Viaplay og sa hun mente at forbudet bør fjernes, med argumentet om at det er lovlig internasjonalt.

TOK SELFIE: Da løpebrødrene Ingebrigtsen møtte Petter Northug på løpebane for noen år siden klarte de å hisse på seg den tidligere langrennskongen. Video: Petter Northug Jr. / YouTube Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Ingebrigtsen mener forbudet går ut over norske utøveres muligheter til å konkurrere på like vilkår som utenlandske motstandere.

- Det handler ikke om meg eller oss, men om rettferdighet for alle. Alle skal ha samme mulighetene og forutsetningene til å prestere. Dette forbudet går mot de grunnverdiene som jeg og alle utøvere jeg kjenner setter høyest: rettferdighet, forklarer Ingebrigtsen videre.

Krever omkamp

Senere onsdag kom også Norges Friidrettsforbund med en pressemelding, hvor de krever omkamp om høydehusforbudet.

– Et særnorsk forbud fremstår slik NFIF ser det som urimelig og lite rasjonelt og bryter med forutsetningen om at utøvere skal kunne konkurrere på like vilkår, skriver de.

Formålet med høydehus er å konstruere forhold som ligner på oksygensammensetningen som man har i større høyder over havet. Bygget har dermed rom hvor oksygeninnholdet kan reduseres.

- Åpner ikke for dispensasjon

Idrettsstyret har fått råd fra idrettsmedisinsk etikkutvalg og lovutvalget. Også NIFs utøverkomité og Olympiatoppen var involvert.

«Idrettsstyret gir ikke dispensasjon fra forbudet mot bruk av høydehus og kunstig tilførsel av oksygen og andre gasser», het det i NIFs kunngjøring.

Lovutvalget slår fast at dagens lover ikke åpner for dispensasjoner fra forbudet mot høydehus. I uttalelsen fra utøverne kom det et ønske om å ta opp høydehussaken på nytt på idrettstinget i mai.

– Vi diskuterte ikke det i idrettsstyremøtet, men nå har vi invitert til debatt og tar det derfra, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Landslagstrener i langrenn, Eirik Myhr Nossum, sier at de ikke har sett noe stort behov for å bruke høydehus og legger til at norsk idrett har klart seg i mange år uten.

Kritisk

Friidrettsforbundet har vært blant dem som har ønsket seg et midlertidig fritak fra forbudet på grunn av utfordringer med reising under coronapandemien.

Forbud mot bruk av høydehus ble innført i Norge i 2003.

Friidrettslandslagets lege Ove Talsnes har uttalt seg kritisk til at det ikke er innført et unntak under pandemien.

– De står i et fryktelig dilemma, egentlig. Høydetrening er ikke bare en marginal faktor for den type utøvere. Det er en basisferdighet når du har kommet til det nivået her, om vi skal kjempe om finaleplasser og medaljer i olympiske mesterskap, sa Talsnes til NRK tidligere i måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer