GAVMILD: Kameruns kaptein Samuel Eto'o vet å sette pris på lagkameratene. Alle sammen ble forært et ur til 230 000 kroner stykket. Nå ser han fram til det første verdensmesterskapet i fotball som arrangeres i Afrika. Foto: AFP
GAVMILD: Kameruns kaptein Samuel Eto'o vet å sette pris på lagkameratene. Alle sammen ble forært et ur til 230 000 kroner stykket. Nå ser han fram til det første verdensmesterskapet i fotball som arrangeres i Afrika. Foto: AFPVis mer

Eto'o ga lagkameratene hver sin klokke til 230 000 kroner

Brukte 5,5 millioner på sin personlige VM-bonus til Kamerun-troppen.

||| (Dagbladet): Samuel Eto'o scoret da Kamerun sikret plassen i VM. Og han sto også for en helt personlig bonus til alle lagkameratene.

Han kjøpte en klokke til hver av lagkameratene, og ikke av den enkle treningstypen. Hvert ur var verdt 230 000 kroner, tilsammen skal han ha brukt 5,5 millioner kroner på klokkekjøpene.

- Det er en liten gave jeg gir landslaget sammenliknet med lykken de gir til folket vårt, sier Inter-spissen til The Guardian - i det avisen skriver er det eneste eksklusive intervjuet han gir i forkant av VM.

- Pengene er ikke viktig. Hvis jeg var Bill Gates, har jeg ingen aning hva jeg hadde gitt dem. Man kan uansett ikke sette en pris på gleden det var å kvalifisere seg til VM.

Lang reise Eto'o har hatt en fantastisk karriere i europeisk toppfotball. Etter fire imponerende sesonger i Mallorca, ble han kjøpt opp av Barcelona. Der vant han tre seriemesterskap og to Champions League-finaler, i begge finalene scoret han.

I fjor sommer endte han i italienske Internazionale etter en byttehandel som involverte nærmere 400 millioner kroner og Zlatan Ibrahimovic. For noen uker siden tok han sin tredje Champions League-finale da Inter slo Bayern München 2-0. Eto'o kunne også innkassere Serie A- og Coppa Italia-medaljene i premieskapet sitt.

Men Eto'o husker fortsatt hvor han kommer fra. Bare én dag før sin 15. bursdag, debuterte han for det kamerunske landslaget. Derfra gikk veien til Real Madrid, hvor han aldri kom inn i varmen.

- Jeg kom til Madrid i bare kortbukser, på en iskald vinterdag. Jeg var sammen med en annen afrikansk gutt (nigerianske Antonio Olisse) som brakk beinet og aldri ble fotballspiller. Jeg prøver fortsatt å holde kontakt med ham, men det har alltid vært vanskelig for afrikanske fotballspillere i Europa - det er det fortsatt i dag.

- Det er helt utrolig nå å se tilbake på reisen fra hjembyen min Douala til Madrid og dit jeg er i dag. Nå skal jeg spille i det første verdensmesterskapet som arrangeres i Afrika.

- Vise fram Afrika Akkurat dét er viktig for Eto'o, som håper VM i Sør-Afrika skal vise fram en annen side av Afrika enn den vi vanligvis ser i media.

- De fleste mennesker ser bare det fattige og krigsherjede Afrika, med sult og sykdommer. Men i VM kan vi vise fram en annen side. Jeg tror hele verden kommer til å bli overrasket av Afrika under mesterskapet. Dette kan bli det beste mesterskapet noensinne.

Ikke alle er like imponert av Eto'o og dagens generasjon av kamerunske spillere. Legenden Roger Milla, den store stjerna da Kamerun spilte seg fram til kvartfinalen i 1990, gikk tidligere i vår ut og kritiserte Eto'o og sa han kun gir sitt beste på klubblaget.

Raste mot Milla Under et møte med fransk presse eksploderte nærmest Eto'o da han ble konfrontert med Millas uttalelser.

- Milla burde respektere meg og burde holde kjeft. Det å spille i kvartfinalen er ikke det samme som å vinne VM. Min karriere ender ikke med kvartfinaler. Jeg har vunnet OL (2000), to Afrikamesterskap (2000 og 2002). Hvor mange ganger har jeg vunnet Champions League? Jeg trenger ikke å svare noen, raste Eto'o mens han gjentatte ganger slo hånda i bordet.

- Jeg er 29 år gammel og jeg har vunnet trofeer i sju år. Tar Roger Milla ut laget? Han må holde kjeft. Han var mitt idol da jeg var liten, så jeg kan ikke si hva jeg mener om ham, men jeg kjenner fakta og han har ikke skrevet historie.

Med det brøt Eto'o opp intervjuet med de franske journalistene. På vei vekk slo han til en mikrofon som traff en journalist i ansiktet.

- «Afrikansk fotball» holder ikke Eto'o har altså temperamentet i behold, men han er også en ydmyk spiller som er villig til å gjøre hva som helst for å hjelpe laget sitt å vinne. Mange ble overrasket over Eto'os rolle mot slutten av Inters triumfsesong i vår. Kameruneren er vanligvis en spydspiss som ikke legger ned for mye arbeid defensivt, men i sesonginnspurten jobbet han knallhardt hele veien.

- Mourinho kom til meg for et par måneder siden og sa at han trengte noe helt spesielt av meg i avslutningen av sesongen. Han sa at jeg måtte jobbe hardt bakover på banen. Fordi jeg respekterer ham så høyt, sa jeg bare «ja».

- Som kaptein på Kamerun må jeg inspirere lagkameratene mine til den samme disiplinen i VM. Det er annerledes nå, du kan ikke bare spille «afrikansk fotball», der alt er spontant. Du trenger den samme disiplinen som vi har i Inter i VM, sier Samuel Eto'o.

HARDTARBEIDENDE: Samuel Eto'o takler argentinske Martin Demichelis i Champions League-finalen. Inter vant kampen 2-0 med Eto'o som hardtarbeidende ving. Foto: AFP
HARDTARBEIDENDE: Samuel Eto'o takler argentinske Martin Demichelis i Champions League-finalen. Inter vant kampen 2-0 med Eto'o som hardtarbeidende ving. Foto: AFP Vis mer