<strong>ETT ÅR ETTER:</strong>I fjor ble det kjørt OL-utfor ved Jeongseon Alpine Centre. Ett år seinere er det lite som minner om toppidrett, vintersport og idylliske OL-bilder. Foto: Yelim LEE / AFP
ETT ÅR ETTER:I fjor ble det kjørt OL-utfor ved Jeongseon Alpine Centre. Ett år seinere er det lite som minner om toppidrett, vintersport og idylliske OL-bilder. Foto: Yelim LEE / AFP Vis mer

Pyeongchang ett år etter OL:

Ett år etter OL: - Står som en spøkelsesby

Det er lite som minner om vinteridrett og magiske OL-bilder fra Pyeongchang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OSLO / ÅRE (Dagbladet): - Misbruk av ressurser, sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde til Dagbladet

- Det er trist å se, sier kollega Leif Kristian Nestvold-Haugen.

For nøyaktig ett år siden deltok verdens beste vintersportsutøvere i OL i Pyeongchang. Lekene ble en eneste stor norsk suksess med 39 medaljer (14-14-11). Aldri før har en nasjon tatt så mye edelt metall.

Til lekene ble det bygd seks nye OL-arenaer, en egen stadion for medaljeseremonier, og seks arenaer ble totalrenovert. Dette hadde en totalkostnad på nærmere sju milliarder kroner etter dagens kurs.

I dag står derimot mye tomt igjen. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Nå er skøytehaller tomme, uten is.

Alpinbakken ligger urørt, uten snø.

Anlegget for bob, aking og skeleton er låst, med store blokker i veien utenfor.

Alpinister: - Trist!

Det norske alpinlaget, som nå gjør seg klar for de to siste konkurransene i VM, hadde ikke sett bildene før Dagbladet viste dem fram.

- Det er veldig synd. Der har IOC en utfordring. Hvis de ønsker at folk skal arrangere er det viktig at de tenker på framtidige generasjoner og tenker både på hva vi ønsker å oppnå og hvor er det vi legger mesterskap, sier Leif Kristian Nestvold-Haugen til Dagbladet

Alpinisten roser arrangementet og forholdene, men synes det er trist å se bildene av ubrukte anlegg.

- Det var et bra sportslig arrangement i Korea, det var knallforhold og fair, men jeg stusser på dette. Vi hører jo om mye som er blitt bygd som ikke har blitt brukt i etterkant eller som rives ned. Vi så veldig lite til lokalbefolkningen, det var glissent på tribunene. Det burde blitt lagt til steder hvor det er en kultur og anleggene står tror jeg er viktig for sporten og IOC i framtida, sier Nestvold-Haugen.

Han fortsetter:

- Ja, det er trist at det blir stående igjen som en spøkelsesby. Det er synd at man går sånn til verks i naturen og så blir det ikke brukt i ettertid. Hadde det blitt brukt, det hadde de sikkert argumenter for at det skulle bli, sier Leif Kristian Nestvold-Haugen til Dagbladet.

Aleksander Aamodt Kilde blir overrasket over hvor lite snø det er i OL-byen Pyeongchang når han ser bildene.

- Hæ? Er dette nå? Er det null snø? Oi, sier Aleksander Aamodt Kilde, før han får bekreftet at bildet er fra 25. januar i år.

Han forteller:

- Den plassen der er jo litt sånn skrekken for min del fra før av, men det er trist å se at en så fin arena ikke kommer til å bli brukt igjen. Jeg vil jo si at bakken og området er spennende, men samtidig er det jo langt fra andre omgivelser, sier Kilde.

Vernet skog

Sør-Korea brukte mer enn 80 milliarder kroner på infrastrukturen til OL, ifølge AFP, blant annet til en motorvei fra Seoul til Gangneung. Byggingen skulle gagne et av landets fattige regioner, men ifølge AFP har det ikke vært tegn til oppblomstring.

Da OL-arrangøren for 2018 skulle bygge alpinbakke, var det eneste egnede stedet Gariwang-fjellet i Jeongseon - og bakken lå i et skogvernområde. Det ble lovet at det nye alpinanlegget skulle fjernes etter lekene, men dette har ikke skjedd. Til tross for store protester, er anlegget der fortsatt. Det er anslått at kostnadene for å fjerne anlegget er omtrent som å bygge det: Rundt 1,5 milliarder kroner.

KARRIERESLUTT: Aksel Lund Svindal legger alpinskia på hylle, tar sin hjelm og går. Takk, svarer skistjernene i alpinsirkuset. Video: Thomas Haarstad Vis mer

- De kunne ha funnet et sted som fungerte bedre, men siden OL ble valgt dit måtte de finne en løsning. De har sikkert gjort det beste ut av det. Men nå ser vi jo konsekvensene, og det er noe de bør tenke på i framtida. Det er dårlig for miljøet at det blir stående. Hadde de fjernet det hadde det vært noe annet, da kunne det ha grodd tilbake til normalen. Det er ikke optimalt sånn det er nå. Når jeg hører volumet av penger som må til for å fjerne anlegget, så er det ganske skremmende, sier Kilde.

Før OL var det et håp om at opprustning og nye fasiliteter ville gi en oppsving for lokalt næringsliv. Det har ikke skjedd, ifølge AFP. Yongpyong Ski Resort som ligger ved alpinbakkene, har i desember og januar hatt færre kunder enn de to siste åra.

Arenaen for bob, aking og skeleton har vært stengt siden OL på grunn store driftskostnader. Dette er Sør-Koreas eneste anlegg av denne typen - og tvinger landets bob-landslaget til å trene i Canada.

Ishockeyhallen i Gangneung var stengt i åtte måneder før det i desember ble arrangert en turnering. Det finnes nemlig ingen profesjonell ishockeyliga i Sør-Korea.

Hallen for kunstløp og hurtigløp på skøyter har derimot blitt brukt to ganger - til konserter.

Usikker framtid

IOC skriver denne måneden at prosessen med å fjerne - eller bygge om - OL-anleggene fortsatt pågår.

Kwandong Hockey Centre, én av to haller brukt til ishockey, blir blant annet brukt at et universitet.

For flere av OL-anleggene i Sør-Korea er det en usikker framtid. Men det som er sikkert er at det kommer nye leker. Vinter-OL 2022 arrangeres i Beijing i Kina. For OL 2026 er det store spørsmålstegn. Både Stockholm og Milano/Cortina d'Ampezzo i Italia. IOC fatter sin avgjørelse i juni.

<strong>ALPINT:</strong> Slik ser det ut ved Jeongseon Alpine Centre. Her ble det kjørt utfor for ett år siden. Nå er bakken forlatt, men plakatene henger fortsatt oppe. Foto: Jung Yeon-je / AFP
ALPINT: Slik ser det ut ved Jeongseon Alpine Centre. Her ble det kjørt utfor for ett år siden. Nå er bakken forlatt, men plakatene henger fortsatt oppe. Foto: Jung Yeon-je / AFP Vis mer
<strong>LITE SNØ:</strong> Her ble det arrangert skøyteløp i OL. Her har det vært liten aktivitet det siste året. Foto: Yelim LEE / AFP)
LITE SNØ: Her ble det arrangert skøyteløp i OL. Her har det vært liten aktivitet det siste året. Foto: Yelim LEE / AFP) Vis mer
TOMT: Anlegget for bob, aking og skeleton har stått tom og ubrukt siden OL: Foto: Jung Yeon-je / AFP
TOMT: Anlegget for bob, aking og skeleton har stått tom og ubrukt siden OL: Foto: Jung Yeon-je / AFP Vis mer
<strong>LÅST:</strong> Banen for bob er ute av drift. Foto: Jung Yeon-je / AFP
LÅST: Banen for bob er ute av drift. Foto: Jung Yeon-je / AFP Vis mer
LITE BRUKT: Arenaen for hurtigløp på skøyter i OL: Foto: Jung Yeon-je / AFP
LITE BRUKT: Arenaen for hurtigløp på skøyter i OL: Foto: Jung Yeon-je / AFP Vis mer
<strong>FORLATT:</strong> Alpintbakken ved Jeongseon Alpine Centre. Foto: Jung Yeon-je / AFP
FORLATT: Alpintbakken ved Jeongseon Alpine Centre. Foto: Jung Yeon-je / AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer