Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Russland

Ett av disse landene når VM-finalen: - Uventet

Flere miniputtnasjoner kan nå VM-finalen etter dagens spanske sjokktap.

JUBEL: Xherdan Shaqiri og hans Sveits kan nå VM-finalen. Det synes Arne Scheie og Lars Tjærnås er overraskende. Foto: Reuters / Gonzalo Fuentes
JUBEL: Xherdan Shaqiri og hans Sveits kan nå VM-finalen. Det synes Arne Scheie og Lars Tjærnås er overraskende. Foto: Reuters / Gonzalo Fuentes Vis mer

Før Belgia - England var det mye snakk om at det kunne være en fordel å tape. Da ville man ende som nummer to i gruppa, men få en antatt lettere vei mot finalen i retur.

På denne siden av tablået var Spania regnet som den store favoritten. Søndag sjokkerte Russland en hel fotballverden ved å sende spanjolene på hodet ut av mesterskapet etter en dramatisk straffesparkkonkurranse.

Det betyr at Russland, Kroatia, England, Colombia, Sverige eller Sveits kommer til å nå VM-finalen.

Kun England og Sverige

- Der er det åpninger nå, og for eksempel England kan ha muligheter. Jeg liker den offensive fotballen de har vist så langt, sier NRK-legenden Arne Scheie til Dagbladet.

England er det forrige av disse lagene som har nådd en VM-finale. Det skjedde helt tilbake i 1966. Den eneste av de andre som har spilt en VM-finale er Sverige. De nådde hele veien på hjemmebane i 1958, før Brasil ble for sterke i finalen.

Kanskje foruten England, er ingen av lagene noen storheter i VM-sammenheng. Det betyr at flere land kan få en unik VM-opplevelse i deres historie.

- Det er veldig artig med de lagene. Det var ikke mange som hadde tippet de langt før VM startet, mener Scheie.

Nå vet han ikke lenger hvem han tror blir VM-vinner.

- Det er farlig å tippe noe nå. Jeg må jo innrømme at jeg personlig trodde på Spania, men både de og Tyskland spilte helt sjanseløst. Utenfor Europa har jeg trodd på Brasil som det sterkeste laget, forteller han.

- Uventet

Så langt i VM har man sett flere storkanoner ryke rett ut av mesterskapet. I tillegg til Tyskland og Spania, hadde mange trodd at Argentina og Portugal skulle nå langt. Lørdag måtte Lionel Messi og Cristiano Ronaldo ta med seg lagkameratene på første fly hjem.

Sammen med Lars Tjærnås, kommenterte Scheie den største skalpen i moderne norsk fotballhistorie, da Norge slo Brasil i 1998. De vet begge godt at utrolig ting kan skje i fotballen.

- Dette er selvfølgelig uventet, sier Tjærnås om at Spania nå er ute, før han utdyper:

- Men òg et bevis på at ting som fysisk råskap, en perfekt balansert tropp, en god struktur, og litt marginer kan trumfe individuelle ferdigheter, mener fotballeksperten.

På den andre siden av VM-tablået kjemper Frankrike, Uruguay, Brasil, Mexico, Belgia og Japan om den andre plassen i VM-finalen.

Slik spilles resten av VM

Mandag 2/7: Brasil – Mexico 16.00 (i Samara), Belgia – Japan 20.00 (i Rostov).

Tirsdag 3/7: Sverige – Sveits 16.00 (i St. Petersburg), Colombia – England 20.00 (i Moskva).

Kvartfinalene:

Fredag 6/7: Uruguay - Frankrike kl. 16.00 (i Nizjnij Novgorod), Q2 vinner Brasil/Mexico – vinner Belgia/Japan 20.00 (I Kazan).

Lørdag 7/7: Q3 Vinner Sverige/Sveits – vinner Colombia/England 16.00 (i Samara), Russland – Kroatia kl. 20.00 (I Sotsji).

Semifinalene:

10/7: Q1 – Q2 20.00 (i St. Petersburg).

11/7: Q3 – Q4 20.00 (i Moskva).

Bronsekamp:

14/7: 16.00 (i St. Petersburg).

Finale:

15/7: 17.00 (i Moskva).