Ett feil skivalg spolerte VM-sjansen i Falun for Pål Golberg

Slik skal han gjøre noe med det i Lahti.

ET FØLELSESMENNESKE: Pål Golberg tok til tårene da han vant sin første verdenscupseier på Lillehammer i 2013. Et halvt år tidligere kollapset han i lagsprinten i Val di Fiemme, og fikk en solid oppreising på den klassiske ti-kilometeren på Lillehammer. 
Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
ET FØLELSESMENNESKE: Pål Golberg tok til tårene da han vant sin første verdenscupseier på Lillehammer i 2013. Et halvt år tidligere kollapset han i lagsprinten i Val di Fiemme, og fikk en solid oppreising på den klassiske ti-kilometeren på Lillehammer. Foto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer

VAL SENALES (Dagbladet): Det føles litt urettferdig å spørre Pål Golberg om fjorårets nedturer nå, bare noen uker før sesongen starter opp igjen. Helt siden den famøse kollapsen på lagsprinten i Val di Fiemme-VM i 2013, der han og Petter Northug røk ut i semifinalen, har vi hatt denne praten under høydesamlinga i Val Senales. 

I år handler det om VM-vrakinga fra i fjor. Det er kanskje på tide at naturtalentet Golberg får seg en skikkelig opptur denne sesongen? 

- Ja, jeg håper jo på det hvert år vi sitter her. Men det er blitt litt sånn at noen renn har gått veldig bra, men sånn som i fjor var det de viktigste rennene som ikke gikk bra, sier Golberg til Dagbladet. 

Feilvalget i Estland
Pål satset alt på å få være en av de fire norske sprinterne som skulle gå i Falun, men kom ikke engang med i VM-troppen. Etter å ha vært knusende overlegen i prologen i estiske Otepää en knapp måned før jul, fikk Golberg det for seg at han skulle bytte ski før finalen. 

I den finalen sikret Tomas Northug seg VM-plassen ved å vinne. Pål Golberg ble nummer fire. 

- Når jeg ser tilbake på sesongen er det den avgjørelsen som ble mest avgjørende. Spesielt når jeg ser på hvordan andre presterte der også. Det er knallhardt, men det gjør meg bare mer innbitt på å lykkes neste gang jeg er i de situasjonene, sier Golberg nå. 

VM i Lahti hovedmål
12. plassen i NM-sprinten på Røros ble den siste spikeren i VM-kista, og allerede der og da fastslo Golberg overfor Dagbladet at det neste store målet ble VM i Lahti i 2017. Det holder han fortsatt fast på. 

- Ja. Jeg har selvfølgelig lyst til å ta en verdenscupseier i år også, det er motiverende det, men jeg har vunnet tre verdenscuprenn og jeg føler at det jeg ikke har oppnådd ennå, er i mesterskap. Det er det som er den største drivkraften for å reise rundt og trene hver dag hele året, sier Golberg. 

- Det betyr ikke at sesongen i år blir nedprioritert, men det betyr at jeg har et litt lenger blikk. 

1. mars 2017
Og det kan kanskje være greit også. Golberg har slitt med mykoplasma, en form for lungebetennelse, siden februar, og har mistet mye trening på grunn av det. Likevel har han streket under to renn i kalenderen denne sesongen. 

Den klassiske 15-kilometeren under NM i Tromsø i januar, og den klassiske mila i Falun i februar er rennene han skal vinne. Det er selvfølgelig ikke tilfeldig. 

Onsdag 1. mars 2017, altså en drøy uke inn i VM i Lahti, står det en femtenkilometer klassisk på VM-programmet. Selve hovedmålet, altså. 

- Det er sykt gøy å vinne skirenn uansett, men det er liksom klassisk som alltid har vært skirenn for meg. Og individuell start er det jeg setter høyest. Da er det ingen tilfeldigheter, da er du best.