Ett lag og tre spisser punkterte Georgia

Nils Johan Semb satset på tre av engelsk eliteseries farligste spisser i startoppstillingen, og ble belønnet med et norsk målshow da Georgia ble slått 4-1 i Tbilisi. Med tre nye poeng har Norge koblet grepet på rivalene i kampen om EM-billett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Steffen Iversen var sprudlende god og tvang fram libero Gela Shekiladzes selvmål etter et drøyt kvarter. Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær scoret tre mål til før pause.

Med fersk sentrallinje og nykomponert backfirer spilte Norge en tilnærmet perfekt forsvarskamp i første omgang, og la grunnlaget for målfesten som utspant seg da frustrasjonen bredte seg i hjemmelaget.

Superstjernen Temur Ketsbaia ble igjen i garderoben ved pause, lei av publikums hån og lagkameratenes udugelighet. Uten ham ble Georgia faktisk bedre, og Zaza Janashia sprakk nullen til Thomas Myhre i det 58. minutt. Han hadde innledet jobben som A-landslagskeeper med 311 målløse minutter.

Kortvarig kos

Solskjær kunne ha scoret allerede etter halvannet minutt, da et langt frispark fra Erik Hoftun gikk over Flo og havnet hos Manchester United- spilleren. Keeper reddet såvidt hans harde skudd.

Publikum koste seg i de ti neste minuttene. Mamuka Tsereteli taklet Flo elegant, og fikk stor applaus. Georgi Nemsadze viste fram en tobeinsfinte med piruett, og vakte jubel. Men så snørte nettet seg om hjemmespillerne.

Fireren, femmeren og spissen jobbet sammen som i de aller beste stundene fra Drillo-perioden, og stengte veien framover for motstanderen. Ballen ble vunnet gunstig gang på gang.

Kanonkule-kast

Georgia må ha fått rapporter om kanonkule-innkastene til Alexander Aas i ungdomslandskampen, for Levan Kobiashvili stilte seg foran Alf-Inge Håland da han skulle kaste i det 16. minutt. Flankespilleren fikk tilsnakk av dommeren fordi han hoppet opp for å ødelegge, og i Hålands andre forsøk sto han stille. Inne foran mål gikk Iversen opp i duell, og to hjemmespillere samarbeidet om å rote ballen i eget mål.

På lystavla ble Iversen kreditert scoringen. De to andre spissene i startoppstillingen ville ikke være snauere, og i løpet av snaut 20 minutter tegnet Flo og Solskjær seg på scoringslista.

Skrekkøyeblikk

Først måtte Norge gjennom sitt eneste skrekkøyeblikk, da backen Gigi Didava kom fram på høyresiden og forsvaret for en gangs skyld var på hæla. Ståle Solbakken klarte ikke å klarere innlegget ordentlig, og Alexander Rekhviashvili knallet ballen i stolpen med så stor kraft at den traff Thomas Myhre i ryggen og kunne ha endt i mål.

Norge var hele tiden det farligste laget, og i det 26. minutt kom mål nummer to. Steffen Iversen, som koste seg i indreløperrollen, var frampå med et skudd som ble blokkert. Flo plukket med seg andreballen, tok et par skritt fram og knallet ballen i nettet.

Punktering

Allerede da begynte Georgia å gå opp i limingen, og Solskjær punkterte siste rest av spenning da han i det 35. minutt ble spilt fram i en situasjon hvor bare to hjemmespillere sikret bakover. Han utfordret motspilleren, fintet et par ganger og skjøt via beinet hans i en pen bue over keeper.

Drøyt to minutter senere ble et langt oppspill stusset av Iversen, og Flo satte inn nummer fire. Da begynte publikum, som hadde pepet mot sine egne siden 0-2, å juble for Norge.

Nils Johan Semb var flere ganger ute ved sidelinja for å mane sine spillere til å holde tempo og intensitet oppe, men det var bare ikke mulig.

Georgia hadde sjanser til å redusere flere ganger, men var litt for opptatt av å filme seg til straffespark.

Borte best?

Norge kom skjevt ut i de første Ullevaal-kampene under Semb, men har siden vært ute på en utenlandsturné nesten uten sidestykke. Norge er nå ubeseiret i 14 bortekamper på rad og har tatt ni av sine ti EM-poeng på fremmed gress. Tre av de fire neste kampene skal spilles på Ullevaal, og den andre sannsynligvis på nøytral bane. Først i siste kamp, i Latvia i oktober, er det bortebane igjen. Det er nesten litt skummelt...

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer