Ett lag rett ned likevel

Bunnlaget i årets Tippeliga rykker likevel direkte ned til 1. divisjon. Det gleder landslagssjef Åge Hareide.

Endringen synes klar etter at de 30 toppklubbene har levert en ny innstilling til forbundsstyret i Norges Fotballforbund. Her foreslås følgende modell for opp- og nedrykk kommende sesong:

• Lag nummer 14 i Tippeligaen rykker direkte ned.

• De tre øverste i 1. divisjon rykker direkte opp.

• 13.-laget i Tippeligaen må ut i kvalifisering mot nummer 4 i 1. divisjon.

I morgen skal forbundsstyret behandle det ferske forslaget fra klubbenes organisasjon Norsk Toppfotball (NTF), forteller NFFs visepresident Erik Loe. Deretter skal fotballtinget på Hamar, som avholdes i mars, gjøre det endelige vedtaket om en omlegging av seriesystemet – som også innebærer den forventede utvidelsen fra 14 til 16 lag.

Blir neppe avvist

Dagbladet har pratet med flere kilder med innsikt i saken. Ingen av dem ser noen grunn til at forbundsstyret i morgen skal avvise forslaget. Og fotballtinget vil neppe heller kunne velte dette nå – breddeklubbene har vært representert i komiteen som la opp løpet for utvidelse av Tippeligaen.

– Jeg vil ikke forskuttere noe som helst, sier visepresident Erik Loe, som også var leder av den nevnte komiteen.

GLAD HAREIDE: Landslagssjef Åge Hareide var kritisk til at ingen skulle rykke ned fra tippeligaen. Han applauderer det nye forslaget. Her er han sammen med Brann-trener Mons Ivar Mjelde. Foto: Scanpix
GLAD HAREIDE: Landslagssjef Åge Hareide var kritisk til at ingen skulle rykke ned fra tippeligaen. Han applauderer det nye forslaget. Her er han sammen med Brann-trener Mons Ivar Mjelde. Foto: Scanpix Vis mer

Den foreslo opprinnelig at ingen lag skulle rykke direkte ned fra Tippeligaen 2008. Dette møtte sterk motbør, blant annet fra landslagssjef Åge Hareide.

– Vi ønsket å legge til rette for at de 16 beste lagene skulle spille i den beste ligaen i 2009. Enkelte mente det gikk på bekostningen av spenningen i 2008, og det har vi ingen problemer med å tåle, sier Loe til Dagbladet.

– Vi følte saken var godt behandlet da vi leverte vår innstilling. Nå har det kommet en ny og veldig klar innstilling fra NTF, som også er grundig behandlet, sier Loe.

– Og for å si det sånn: Vi lytter til klubbene i denne saken.

Landslagssjef Åge Hareide var tindrende klar da TV2 i desember intervjuet ham om det å ha en tippeligasesong hvor alle lagene skulle være immune mot direkte nedrykk.

– Uhørt

– Det er helt uhørt hvis ingen skal rykke ned. Siden jeg spilte på løkka har det vært viktig å vinne. Dette tror jeg vil bli en gedigen sovepute. Det er et skremmende scenario og vil være det verste som har skjedd siden straffespark-konkurransene i 1987, sa Hareide den gang.

Det var derfor en positiv landslagssjef Dagbladet snakket med i går.

– Jeg var ikke klar over at det fantes et nytt forslag. Men dette høres mye mer fornuftig ut, sier Hareide.

– Nå blir det kamp for å unngå nedrykk, og det er slik det skal være i en konkurransesituasjon. Det er helt riktig tenkt.

VILLE OVERLEVD NESTE ÅR: Odd og Tommy Svindal Larsen havnet tredje sist - og rykket ned etter kvalik. Forslaget for neste år innebærer at bare jumboen rykker ned.