Ett løp for mye

Charles Kamathi gjorde omsider slutt på Haile Gebrselassies dominans på 10.000 meter. Veteranen hadde ikke noe svar på kenyanerens spurt, og måtte nøye seg med VM-bronse.

Gebrselassie jaktet sin femte VM-tittel på rad, på distansen hvor han var ubeseiret i åtte år. Men han hadde ikke konkurrert på bane siden OL-gullet i fjor, og stuntet han prøvde i Edmonton viste seg for vanskelig.

28-åringen ble ikke engang beste etiopier, ettersom Assefa Mezgebu holdt seg foran ham i kampen om sølvet.

- Jeg er ikke skuffet, hvorfor skulle jeg være det? Jeg gjorde mitt beste, men jeg klarte rett og slett ikke bedre. De overrumplet meg i spurten, sa Gebrselassie etter det som kan ha vært hans siste baneløp. Han har sagt at han vil satse på maraton heretter, men antydet etterpå at han skifter planer.

- Det er ikke bra å bytte distanse etter et tap, sa han. Kanskje er han med også i neste VM i Paris.

Lagseier

Kenyanerne måtte bruke tre stjerner og all sin taktiske klokskap for å knekke Gebrselassie. Kamathi fikk hjelp fra Paul Kosgei og John Cheruiyot Korir, som sørget for svært ujevnt tempo.

- Det var ikke et raskt løp, men det var et komplisert løp. Noen runder gikk raskt, andre sakte. Jeg trodde det ville gå bra for meg, men jeg tok feil, sa Gebrselassie, som også var noe satt tilbake av influensa.

Kosgei ofret seg da han gikk i tet en runde før mål. Gebrselassie holdt seg ved skulderen hans til han satte inn sin fryktede spurt på nest siste langside. Men bakfra kom Kamathi, som ubemerket hadde funnet sin posisjon og som hadde en spurt selv ikke tittelforsvareren kunne svare opp.

- Å være den første som slår Gebrselassie på så mange år er stort. Det ville vært enhver idrettsmanns stolteste øyeblikk, men jeg visste da jeg kom hit at jeg kunne vinne gull, sa 23-årige Kamathi.

I sitt forrige løp, 5000 meteren i Bislett Games for en snau mån ed siden, endte han sist. Onsdag var han klart best.

Gratulasjon

Selv om han tapte, imponerte Gebrselassie igjen. En smertefull skade i hælen tvang ham til å ta pause etter OL i fjor, og han har vært gjennom en operasjon. Han har også vært mye plaget av blemmer under føttene, men han satset friskt på gull i sitt første baneløp for året.

- Hva kan jeg si etter et tap? Det har ikke skjedd meg siden 1992, sa han.

På forhånd sa Gebrselassie at det ville være bra for sporten om han ikke vant. Han var også den første som gratulerte Kamathi, med et smil like bredt som når han vinner. Men den gamle mesterens manager Jos Hermens advarte mot å tro at dette er slutten på hans storhetstid.

- Den gamle løven er såret, men han er ikke død, sa han.

(NTB)

NY KONGE: Charles Kamathi (t.v) kastet omsider Haile Gebrselassie (t.h) fra 10.000 meter-tronen.