Ett mål fra evigheten

Roar Strand trenger bare én scoring til for å slå Harald Martin Brattbakk og sikre seg en så godt som uslåelig scoringsrekord for Rosenborg i Champions League.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Foran kveldens kamp mot Real Madrid har Roar Strand scorer elleve mål i Champions League siden 1995. Harald Martin Brattbakk har like mange. Ingen andre RBK-spillere er i nærheten (se lista over målscorere).

Neste år spiller ikke Rosenborg i Europa. Både Strand og Brattbakk er trolig ute av RBK-stallen når (eller om) Rosenborg skal spille i den gjeveste turneringen på nytt. De tre siste kampene denne høsten er derfor Strands mulighet til å skaffe seg en toppscorertittel det blir nær umulig å frata ham.

Uten at 35-åringen bryr seg stort om det:

-  Nei, det betyr helt ærlig talt ikke noe for meg. Det er selvfølgelig moro å score mål, men dette er ikke noe jeg tenker på, sier han til Dagbladet.

Siste fra 97-laget

I kveld løper han utpå Lerkendal som den siste gjenværende fra laget som startet da RBK slo Real Madrid 2- 0 i åtte minusgrader 27. november 1997. Det var Nils Arne Eggens avskjedskamp på hjemmebane foran sabbatsåret i 1998 og Strand hyllet sjefen med en kjempescoring - en stupheading etter flott pasning fra Mini. Det ble en fotballklassiker som Strand setter nesten på linje med borteseieren over AC Milan året før.

Strand har det med å score i kamper som ender med glede. I Champions League hadde Rosenborg aldri tapt en kamp med scoring fra Strand - før i Madrid for 14 dager siden da RBK tapte 4- 1 etter at Strand scorer 0- 1 like før pause.

-  Det visste jeg faktisk ikke, sier han.

2004:  Roar Stand fyrer løs mot en sjanseløs Jens Lehmann i Arsenal-målet, og sørger for utlikning på Lerkendal. Foto: Arnt E. Folvik
2004: Roar Stand fyrer løs mot en sjanseløs Jens Lehmann i Arsenal-målet, og sørger for utlikning på Lerkendal. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Til å være midtbanespiller har han hatt voldsom god uttelling internasjonalt.

-  Får du mer rom internasjonalt enn i Norge?

-  Ja, det kan være at motstanderne våre ikke kjenner oss like godt og ikke er like godt forberedt.

Ureint tilslag?

Riktignok har Strand holdt på en stund lengre enn de fleste, men på lista over målscorere har Strand bare angrepsspillere foran seg. RBKs assistenttrener Bjørn Hansen har fulgt Roar Strand hele karrieren. Han forklarer Strands scoringsfrekvens slik.

-  Han har en enorm evne til gjennombruddsløp. Så lenge han har folk som gir ham plass til gjennombruddene, så har vi i alle fall tidligere hatt folk som kunne spille ham gjennom i bakrom.

Men Hansen mener at Strand kunne hatt flere mål.

-  Roar har ikke det reineste tilslaget. Han har hatt mange sjanser og feilet, men har likevel vært såpass dyktig at det har blitt mye mål av det.

Hvilket Strand protesterer på det sterkeste mot:

-  Jeg har skutt endel over, men jeg mener ikke at jeg har et dårlig tilslag.

Spilt annerledes

Denne sesongen har Bjørn Hansen registrert at midtbanen til RBK scorer generelt for lite.

-  Før i tida scorte midtbanen vår ti-elleve mål i løpet av en sesong. Nå er det tre-fire mål. Vi har ikke hatt samme kvaliteten på gjennomløpene som tidligere. Det er ikke så mange av disse løpene som før, og husk at det er løpene som skal utløse pasningen, ikke omvendt.

Strand forklarer dette med utryggheten i laget:

-  Vi har spilt litt annerledes i år enn før. Laget har ikke fungert så godt sammen. Det har blitt litt utrygt og da tør man ikke gå på så mange offensive løp som ellers.

Minst i fem år

Borte mot Real Madrid scorte Roar Strand fordi han utnyttet hullet venstreback Roberto Carlos la igjen etter seg, og stakk i det åpne rommet ved siden av midtstopperen.

Hovedtrener Per-Mathias Høgmo føler seg for sin del sikker på at Strand kommer til sjanser i kveld også - gjerne i samme hullet superoffensive Carlos serverer i kamp etter kamp.

Og scorer Roar, tror Høgmo at rekorden blir stående. Ikke for alltid, men i lang, lang tid.

-  I alle fall i fem år, sier han.

1997: Roar scorer mot Porto.
1997: Roar scorer to ganger mot Olympiakos.
1998: Roar scorer mot Athletic Bilbao.
2000: Roar scorer to mot Helsingborg.
2005: Roar scorer mot Real Madrid i forrige CL-kamp.
1999: Roar scorer mot Boavista.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer