- Ett øyeblikks galskap

Klønete Pienaar da Ronaldo ble United-helt.

(Dagbladet.no): Manchester United - Everton 2-1.

Everton har ikke vunnet på Old Trafford siden august 1992, og er det laget Manchester United har slått flest ganger i Premier League.

Ett poeng så det likevel lenge ut som det skulle bli for gjestene, men det var før Steven Pienaar laget årets mest unødvendige straffespark.

– Vi er virkelig skuffet over det Steven Pienaar gjorde. Han har vært fantastisk i det siste – og var god i dag – men det var ett øyeblikks galskap, sier Evertons manager David Moyes til BBC, ifølge NTB.

Cristiano Ronaldo hadde allerede ordnet 1-0 med en perle, og da han ble forært sjansen fra ellevemetersmerket to minutter før slutt, var det enkelt å bli dagens mann på Old Trafford.

– Det var en veldig tøff kamp. Everton spilte veldig bra. Vi var ikke så gode i første omgang, men vi produserte flere sjanser etter hvilen og fortjente seieren, konstaterte portugiseren overfor Setana Sports TV.

Tøff åpning

Alex Ferguson var ute før kampen med en oppfordring til Premier League-dommerne om å slå hardt ned på stygge taklinger, men verken United-spillerne eller bortelaget hadde visst lest engelske aviser på formiddagen.

- Ett øyeblikks galskap

Dommer Howard Webb var rene Blackjack-dealeren med kortene i åpningsminuttene:

• 4 min: Eks-Everton-spiss Wayne Rooney inn altfor sent mot Tim Cahill, gult kort.

• 5 min: Patrice Evra taklet Tony Hibbert så det synger, gult kort.

• 13 min: Tim Cahill knottetaklet Michael Carrick, gult kort.

• 15 min: Tony Hibbert nærmest oransje med sin takk for sist-tofotstakling på Patrice Evra, gult kort.

Ronaldo viste klasse

Men over til fotballen, og en kjempemulighet for Carlos Tevez etter ti minutter.

Cristiano Ronaldo kom seg rundt på høyre, og Wayne Rooney forlenget det lave innlegget mot Tim Howards korthjørne. Howard var på den, og fikk også dyttet vekk Tevez\' retur fra kort hold.

GALSKAP: Steven Pienaar langer ut en hæl mot Ryan Giggs, og forærer Manchester United det avgjørende straffesparket. Foto: AP/SCANPIX
GALSKAP: Steven Pienaar langer ut en hæl mot Ryan Giggs, og forærer Manchester United det avgjørende straffesparket. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Så, etter 22 relativt anonyme minutter, viste Ronaldo sin klasse.

Portugiseren mottok ballen på hjørnet av sekstenmeteren, og fikk Lee Carsley opp i seg. En rask skuddfinte flyttet ballen fra høyre til venstre fot, og derfra og inn var det O jul med din glede.

Ronaldos skudd fikk med seg en ørliten skru fra skinntuppen til Carsleys støvel, og suste inn i bortre kryss. Vakkert, og verdens tredje beste spillers mål nummer 10 for året.

Cahill med sterk utlikning

Men Everton har også en målfarlig midtbanejuvel, han heter Tim Cahill, og han utliknet for bortelaget nærmest direkte.

Steven Pienaars innlegg var centimeterpresist, og lille Cahill er en kjempe inne i feltet. Patrice Evra var sjanseløs i lufta, og den australske terrieren stanget inn 1-1.

Et strålende United-angrep avsluttet den første omgangen, men Ronaldos volley på Giggs\' innlegg etter utsøkte kombinasjoner gikk like over.

Lagene gikk dermed i garderoben med samme utgangspunkt.

Tåpelig straffe avgjorde

Carlos Tevez var den første til å prøve seg etter pause, men denne gangen fikk Lee Carsley hindret skuddet fra seksten meter.

Som vanlig lempet United på med press etter hvert som andreomgangen skred fram, men scoringen lot vente på seg.

En overraskende frisparkvariant ga Wayne Rooney muligheten til skudd fra seksten meter tjue minutter før slutt, men ballen strøk tverrliggeren på oversiden.

Det så faktisk ut til at Everton skulle klare det ene poenget, men like før slutt var det et øyeblikks tankeløshet av Steven Pienaar som ødela formiddagen.

Ryan Giggs var på vei inn i feltet, men tok retning vekk fra mål da han passerte Pienaar, som likevel reagerte med å sette ut hælen foran waliseren.

Giggs gikk selvfølgelig overende, og på sidelinja viste David Moyes oppgitte reaksjon alt.

Cristiano Ronaldo var sikkerheten selv fra straffemerket, og United fikk en drømmestart på juleperioden.

– Det var en vanskelig kamp for oss. Kanskje litt for taktisk til tider, og Everton kontret bra og kjempet for alt. Det ble en spesiell seier siden den kom så sent, sa Uniteds assistent Carlos Queiroz.

UTSØKT: Cristiano Ronaldo har skaffet seg plass, og skrur ballen forbi Lee Carsley og i motsatt kryss.
SILKEFOTEN: Patrice Evra gir Cristiano Ronaldos venstrefot behandlingen den fortjener. 1-0.
BOKSEFEIRING: Tim Cahill stanget inn utlikning, og lot som vanlig hjørneflagget få gjennomgå.
TEVEZ\' FØRSTE: Tim Howard får akkurat hindret Carlos Tevez\' returavslutning etter ti minutter.