Ett sekund skiller Edvald Boasson Hagen fra gul trøye i Tour de France

Kan bli yngste nordmann i ledertrøye.

TREDJE ETAPPE:: Edvald Boasson Hagen sykler i dag den tredje etappen i Tour de France. Etappen er bare 145,5 kilomter lang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TREDJE ETAPPE:: Edvald Boasson Hagen sykler i dag den tredje etappen i Tour de France. Etappen er bare 145,5 kilomter lang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

• Følg den tredje etappen i Tour de France i vårt livestudio.

Ett sekund skiller Edvald Boasson Hagen (26) fra gul trøye i Tour de France. Med en ny topplassering i dag, setter rudsbygdingen seg i «Pole Position» til å overta det gjeve ledersymbolet.

Et ledertrøyebytte står på trappene, men i realiteten først etter tirsdagens lagtempo over 25 kilometer i Nice. Femteplasserte Boasson Hagen er nøkkelrytter i Sky-laget, som er favoritt til etappeseier på rittets første fastlandsetappe.

26-åringen er sitt lags best plasserte rytter og trenger «bare» å tråkke med laget til mål på bestetid for å bli tidenes annen nordmann i Tourens ledertrøye etter Thor Hushovd (10 dager til sammen).

Han vil i så fall også bli yngste nordmann, 123 dager tidligere enn Hushovd i 2004.

Må passe på Argeste utfordrer er briten David Millar, som er bedre plassert enn Boasson Hagen sammenlagt på annenplass. Garmin-laget er også ventet å kjempe helt i toppen. Millar ledet Tour de France sammenlagt i tre dager så tidlig som i 2000.

Men først venter tredje etappe over 145,5 kilometer mandag, rittets tredje korteste, mellom Ajaccio og Calvi. Det er duket for siste etappe i årets Tour på middelhavsøya Korsika.

- Det gjelder å være foran i feltet og passe på da også, ikke tape tid eller krasje, sier Edvald Boasson Hagen før etappen.

Rytterne skal over fire kategoriserte stigninger, men ingen verre enn at det kan ventes et spurtoppgjør til slutt. Etter den bratteste og kun 3,3 kilometer korte siste prøvelse, venter utforkjøring og flater i 13,5 kilometer inn til mål.

Bør henge med Her bør både Edvald Boasson Hagen (26) og Alexander Kristoff (25) henge med og kjempe om etappeseier. Lars Petter Nordhaug (29) vil se på muligheten for å prøve seg i dagens brudd og har ingen problemer med noen av klatreutfordringene.

Kristoff spurtet til annenplass på første etappe, mens Boasson Hagen ble nummer fem dagen derpå.

Tyske Marcel Kittel og belgiske Jan Bakelants har vunnet de første to etappene hittil og fått hver sin dag i gul ledertrøye.

Nordmennene er outsidere på mandagens etappe. Seierskampen ventes å stå mellom spurterne Mark Cavendish, André Greipel og Peter Sagan.

(NTB)