Ett tap på fire år

Med Thorstein Helstad på banen har Norge bare tapt én kamp på fire år - med Jon Inge Høiland har det aldri skjedd. I morgen utgjør de gamle kompisene høyresida.

OSLO/PRAHA (Dagbladet): Gårsdagens trening tyder i hvert fall på at André Bergdølmo og Jan Gunnar Solli vrakes. Erstatterne ser ut til å bli Jon Inge Høiland (28) og Thorstein Helstad (28).

Få tap - mange mål

Duoen kan slå en imponerende statistikk i bordet:

 Høiland står med ni landskamper. I disse har Norge vunnet sju, spilt to uavgjort og null tap.

 Helstad har vært på banen 20 ganger i rødt, hvitt og blått. På de første åtte tapte han fire. Men siden 2001 har han 12 kamper, hvorav bare 0-2 for Sveits i august i år har endt med tap. Totalt har han ti seirer, fem uavgjort og fem nederlag på sine opptredener under Semb og Hareide.

 RBK-spissen har den klart mest effektive scoringsstatistikken av de 22 i den nåværende landslagstroppen. 20 kamper - hvor Helstad bare tre ganger har fått spille 90 minutter - har gitt åtte mål.

På kretslaget i 1993

-  Statistikk kan brukes til alt. Men jeg håper å bidra med å fylle på framover, og vise at jeg er en avslutter. Det er mulig selv om jeg spiller kant, sier Helstad til Dagbladet.

 PÅ PLASS: Norges nye høyre kant, Jon Inge Høiland (t.v.) og Thorstein Helstad venter på bagasjen i Praha. I morgen venter Tsjekkia. Foto: Hans Arne Vedlog
PÅ PLASS: Norges nye høyre kant, Jon Inge Høiland (t.v.) og Thorstein Helstad venter på bagasjen i Praha. I morgen venter Tsjekkia. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Åge Hareide drillet disse to på høyresida gjennom hele økta i går, men avviste etterpå at valget var tatt. Jon Inge Høiland innrømmer imidlertid overfor Dagbladet at han ble optimistisk:

-  Ja, det var ei fin økt, og jeg er glad over å bli drillet så mye. Det er et godt tegn, sier Malmö-backen.

Hareide snakket i går om at det var viktig å teste relasjonene mellom spillere. Høiland og Helstad kjenner hverandre godt - de var nemlig sammen på Indre Østlands guttekretslag i 1993. I samme mannskap var også Vålerengas Tommy Stenersen og Starts David Hanssen.

-  Jeg er ikke overrasket over at de to har nådd langt, sier Hanssen til Dagbladet.

-  Det var de som stakk seg ut på laget allerede den gangen, sier Stenersen.