RETT VEI: Selv om Norge ble slaktet etter landskampen mot Tyskland, gjør Aserbajdsjan-kampen at Norge klatrer hele 12 plasser på FIFA-rankingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RETT VEI: Selv om Norge ble slaktet etter landskampen mot Tyskland, gjør Aserbajdsjan-kampen at Norge klatrer hele 12 plasser på FIFA-rankingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Norge klatrer på FIFA-rankingen

Etter 0-6-ydmykelsen mot Tyskland: Norge med kjempebyks på FIFA-rankingen

Til tross for krisestemningen i norsk fotball etter kollapsen i Stuttgart, klatrer Norge hele 12 plasser på FIFA-rankingen etter seieren mot Aserbajdsjan, som på sin side faller 13 plasser.

(Dagbladet): Norge gjør et solid byks på FIFA-rankingen og avanserer fra 85. til 73. plass etter kampene mot Aserbajdsjan og Tyskland.

Norge slo førstnevnte 2-0 på Ullevaal i VM-kvalifiseringen på et tidspunkt hvor Aserbajdsjan lå foran Norge på FIFA-rankingen. Nå faller de like mye som Norge klatrer og er dermed bak Lars Lagerbäck på rankingen.

Det er denne kampen som gjør at Norge klatrer så mye på FIFA-rankingen, som vektlegger viktigheten av kampene opp mot motstanders rankingplassering, i tillegg til at resultatene på samme tid for fire år siden forsvinner ut av utregningsgrunnlaget.

Tyskland topper igjen

At Norge ble ydmyket med sifrene 0-6 i Tyskland har mindre innvirking, all den tid tyskerne var toppranket og tapet dermed var forventet.

- I Sverige er vi ikke like opptatt av FIFA-rankingen. Det er ikke noe vi snakker om eller tenker på. I Norge er det mye mer snakk om det. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, sa Daniel Nannskog nylig til Dagbladet.

Tyskerne klatrer på sin side forbi Brasil igjen og har nå overtatt 1.-plassen på FIFA-rankingen.

Brasil, Portugal, Argentina, Belgia, Polen, Sveits, Frankrike, Chile og Colombia følger på de neste plassene på topp 10-lista.

Verken Spania (11), England (15) eller Italia (17) er innenfor de ti beste nå og har i stedet fått Åge Hareides Danmark opp i ryggen etter den strålende augustmåneden for danskene.

Braksuksess for Hareide

Danmark klatrer hele 20 plasser og legger seg på 26.-plass, mens Sverige faller fra 19.- til 23.-plass. Lars Lagerbäcks gamle venner på Island faller to plasser til 22.-plass.

Danmark slo blant annet Polen, som var rangert som nr. 5 i verden da de møttes, hele 4-0 anført av en strålende Christian Eriksen.

Det er hovedgrunnen til den enorme klatringen til Hareides elever, i tillegg til borteseieren mot Armenia.

Mørketiden

Norge var inne i sin mørkeste måned på rankingen i juni, da selv Færøyene var foran og Norge nådde et nytt bunnivå med 87. plass. Det overrasket flere svenske fotballprofiler.

- Det er veldig rart og ikke minst sjokkerende at de er bak Færøyene, men det svinger fort i fotball. Jeg bruker ikke å se på FIFA-rankingen. Den er litt spesiell og er ikke noe jeg legger vekt på, sa Sunderland-stjerna Sebastian Larsson til Dagbladet.

- Jeg hørte at Færøyene er foran Norge på FIFA-rankingen nå. Jeg ble helt sjokkert da jeg hørte det. Det er jo helt utrolig. Hvordan er det mulig? Selvsagt må Norge ta steg og klatre på rankingen. Det gjør vondt å se at Færøyene er foran Norge, supplerte Daniel Nannskog.

I Norges VM-kvalifiseringsgruppe er Tyskland altså nr. 1 i verden, Nord-Irland nr. 20, Tsjekkia nr. 58, Norge nr. 74, Aserbajdsjan nr. 92 og San Marino nr. 204.