SEIEREN GLAPP: Norge spilte 1-1 mot Sverige i en treningskamp tirsdag. Se alle høydepunktene her! Video: TVNorge, foto: Bjør Langsem / Dagbladet Vis mer

Privatlandskamp: Norge - Sverige 1-1

Etter 1-1 mot Sverige: Lagerbäck har fått svarene han var ute etter

Jonas Svensson og Mohamed Elyounoussi førte an en god norsk prestasjon mot Sverige, men like før slutt glapp seieren etter Even Hovlands markeringsglipp.

  • Norge - Sverige 1-1 (1-0)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I en tid hvor Sverige topper VM-kvalifiseringsgruppe A foran Frankrike og Nederland, mens Norge er nest sist i gruppe C like bak Aserbajdsjan og på plassen foran San Marino, er det enda vanskeligere enn normalt å komme unna norsk lillebrorstempel i naboduellen.

Da Norge og Sverige møttes sist på Ullevaal for nesten nøyaktig to år siden, var situasjonen en ganske annen for et nytt og ungt norsk landslag hvor Martin Ødegaard tidvis herjet og skapte fotballoptimisme. Svenskene sto på sin side overfor et generasjonsskifte og potensielle bekymringer og problemer.

I stedet har Sverige - under Janne Anderssons ledelse - fornyet landslaget med fremadstormende spillere basert på laget som tok gull i U21-EM i 2015 og som altså har vært bedre enn Frankrike og Nederland hittil i kvalifiseringen - selv uten landslagspensjonerte Zlatan Ibrahimovic.

Nye tider

For Sverige er optimismen til de grader tilbake, med stor grunn. Norge er på sin side avhengig av svensk hjelp gjennom landslagssjef Lars Lagerbäck, som leverte en positiv forestilling hjemme mot Tsjekkia på lørdag.

Dagens privatlandskamp var viktig for mer enn bare naborivaleriseringen - ikke minst for å bygge selvtillit, tro, optimisme og starte Norges klatring på FIFA-rankingen igjen inn mot kommende seedingsbaserte trekninger.

I dag så Norge lenge ut til å ta en sterk seier over Sverige - i en kamp hvor begge prøvde lag ut mange nye spillere - men Mohamed Elyounoussis 1-0-scoring like før pause ble aldri matchvinnerscoringen.

Fornøyd Lagerbäck har fått svar

For ni minutter før full tid headet Samuel Armenteros inn utligningen for svenskene i et oppgjør hvor Norge i perioder var friske og målscorer Moi og Jonas Svensson var meget gode på Norges høyreside.

- Vi ble litt passive i andre halvdel, men var gode før pause. Da klarte vi målet om å ta et nytt steg fra Tsjekkia-kampen. Det har vært en bra samling hvor vi har tatt mange steg, sier Lars Lagerbäck på pressekonferansen etter kampen.

- Denne samlingen har gitt meg en hel del. Vi har en ganske jevn tropp, men jeg er ganske sikker på at vi har 8-10 spillere som kommer til å være en stamme i dette laget framover, sier svensken, som ikke vil si hvilke spillere det er snakk om, men bekrefter at Bjørn Maars Johnsen vil være aktuell også i kommende landslagstropper.

Maars Johnsen viste seg fram

Etter en tam start på naboduellen kom den første sjansen etter 13 minutter da Mohamed Elyounoussi spilte fri Bjørn Maars Johnsen med en frekk lobb i bakrommet. Hearts-spissen forsøkte å forlenge ballen med en ny lobb i mål, men Kristoffer Nordtfeldt reddet forsøket.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Ni minutter senere var kraftspissen, som spilte sin første landskamp fra start, på farten igjen. Maars Johnsen fikk ballen i mellomrommet, vendte opp og banket til. Nordfelt måtte ut i full strekk for å slå ballen til hjørnespark. I angrept før var det Anders Trondsen som testet skuddfoten.

29 minutter viste kampuret da Norge rullet opp et fint angrep initiert av Alexander Søderlund og Mats Møller Dæhli, før etter hvert Moi Elyonoussi skar inn i banen og curlet ballen litt utenfor mål. Like etter var det Sverige som var på farten og ropte på straffespark da Viktor Claesson snublet i egne bein.

Moi scoret etter Dæhlis marerittminutt

Etter 37 minutter mistet Møller Dæhli ballen like utenfor 16-meteren - helt uten sikring. Dermed kunne Claesson spille fri Christoffer Nyman, som plutselig fikk en hel bane å løpe fritt på. Da han kom inn i Norges 16-meteren og skulle straffe Norge, kom imidlertid Jonas Svensson inn og avverget situasjonen på mesterlig vis.

Midtbaneeleganten Dæhli fikk muligheten til revansje seg rett etterpå da Svensson la igjen til Maars Johnsen, hvis skudd ga en retur som havnet i beina til Dæhli. Men på åpent mål klarte ikke teknikkeren å komme seg nok over ballen, som dermed gikk over det åpne buret.

Møller Dæhli fortvilte, men rett før pause fikk Norge sin velfortjente 1-0-scoring. Den kom etter at en Johnsen-heading ble klarert ut til Moi Elyounoussi, som banket inn 1-0 med en markkryper fra kanten av 16-meteren.

De norske gutta skapte flest målsjanser, gikk til pause med ledelse og fikk applaus av Ullevaal-publikummet inn i garderoben etter 45 minutter.

Sjanser begge veier

Etter hvilen startet Dæhli friskt da han kom seg inn i sitt kjære mellomrom og slapp ballen videre til innbytter Ohi Omoijuanfo med perfekt timing og presisjon, men Stabæk-spissens skudd ble blokkert i siste sekund.

Ti minutter senere var Sverige snært nær utligning da Sam Larsson plutselig havnet helt fri på bakerste, men avslutningen gikk like over Ørjan Nyland og det norske buret.

Så kom Jonas Svensson på et nytt strålende initiativ da han ble spilt fri langs kanten og slo et perfekt innlegg tilbake og ned på hodet til Dæhli, som headet hardt, men ikke presist nok og Nordfeldt slo ballen til corner.

Sverige slo tilbake

Ohi var sist på en ny farlig norsk målsjanse etter 77 minutter da han løp seg fri fra markering og headet like utenfor etter en godt slått corner. Like etterpå var svenskene nær utligning da Emil Krafth satte Ørjan Nyland på prøve, men voldingen slo ballen ut til corner.

82 minutter viste kampuret da Sverige til slutt fikk 1-1-scoringen. Innbytter Samuel Armenteros raget høyest på et hjørnespark og stanget inn utligningen. Even Hovland burde ha gjort en bedre jobb i den duellen.

- Normalt skal vi ikke slippe inn mål på dødballer. Vi sto litt og så på der, sier Lagerbäck til TV Norge.

Flere mål ble det ikke i naboderbyet på Ullevaal i en kamp hvor Norges høyreside var mest positive med Jonas Svensson og Mohamed Elyounoussi i spissen.