FORNØYD SJEF: Den nye stadion har en kapasitet på 17.300 tilskuere. Stig-Ove Sandnes, daglig leder for Vålerenga kultur- og idrettspark, er stolt av resultatet. Foto: John T. Pedersen
FORNØYD SJEF: Den nye stadion har en kapasitet på 17.300 tilskuere. Stig-Ove Sandnes, daglig leder for Vålerenga kultur- og idrettspark, er stolt av resultatet. Foto: John T. PedersenVis mer

Fotball

Etter 104 år er ventetida over: Bli med inn på Vålerengas nye stadion

I 104 år har fotballklubben Vålerenga lengtet etter sin egen stadion. Om halvannen måned er den klar for første kamp.

VALLE (Dagbladet): - Vet du hvor mange hjemmebaner Vålerenga har hatt?

Sammen med Stig-Ove Sandnes, daglig leder i Vålerenga kultur- og idrettspark, skuer vi utover stadion som tar form på Valle i Oslo.

På spørsmålet til Sandnes svarer vi «Ullevaal, Bislett og sikkert et par arenaer til». Så kommer fasiten:

- Før andre verdenskrig hadde klubben ingen faste arenaer. Da spilte vi litt rundt omkring. Dette blir hjemmebane nummer 14.

Sandnes fortsetter:

- Dælenenga, Jordal, Briskeby på Hamar og Tønsberg – for å nevne noen steder – har vært brukt som hjemmebaner. Dette var motivasjonen til bystyret i 2008: Endelig skulle Vålerenga få sin egen stadion.

Én krone

Og nå er det snart en realitet: En storstue med kapasitet på 17.300 tilskuere.

Historien kjenner du kanskje. Vålerenga betalte én krone for tomta på Valle. Forutsetningen var at det skulle bygges en videregående skole «i sameksistens med stadion».

TOPP MODERNE: Stadion fyller alle internasjonale krav. Stig-Ove Sandnes håper at det også blir spilt landskamper på arenaen. I to av hjørnene kommer det storskjermer. Foto: John T. Pedersen
TOPP MODERNE: Stadion fyller alle internasjonale krav. Stig-Ove Sandnes håper at det også blir spilt landskamper på arenaen. I to av hjørnene kommer det storskjermer. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Skolen blir overlevert 1. august. En måned seinere – 1. september – blir stadion overtatt av klubben. Lørdag 9. september innvier Vålerengas fotballdamer fasilitetene med kamp i Toppserien mot Kolbotn. Neste dag tar herrene imot Sarpsborg 08 i Eliteserien. Det blir folkefest to dager til ende.

- Vi holder på å legge kunstgress nå. I løpet av denne uka er det mer eller mindre ferdig. Det som i hovedsak gjenstår er det som er utenfor stadion. Veier, gang- og sykkelsti og et torg som skal være en fansone, forteller Sandnes.

Fjerde størst

Han tar oss med rundt på nye Fort Vålerenga. Både Ullevaal, Lerkendal og Brann Stadion har større tilskuerkapasitet. Det som i dag formelt heter Vålerenga kultur- og idrettspark blir Norges fjerde største stadion.

Vålerenga Fotball har de kommersielle rettighetene til navnet. Dette betyr at det kan komme en navneendring dersom en aktør er villig til å bla opp nok penger.

Hva er så førsteinntrykket?

Bra. Faktisk meget bra.

KOMFORT: Øverst på tribunen er det ekstra gode seter for VIP-tilskuere. Foto: John T. Pedersen
KOMFORT: Øverst på tribunen er det ekstra gode seter for VIP-tilskuere. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Sett fra utsida er den ingen arkitektonisk perle. Men når du kommer innenfor er inntrykket rent, pent og effektivt - med bratte tribuner.

Vålerenga-supporterne i Klanen skal samles bak det ene målet. Her er det i utgangspunktet 3000 seter. Men det er lagt til rette for ståplasser, slik at kapasiteten på denne tribunen er 4500 tilskuere.

I desember i fjor var 150 medlemmer fra Klanen på tribunen og prøvesang. Det sies at akustikken var god. Og med 4500 tilskuere på plass, kan denne tribunen fort bli en norsk utgave av «Die Gelbe Wand».

Dette er den berømte supportertribunen til Borussia Dortmund i Tyskland. «Die Gelbe Wand» betyr den gule veggen, og fansen her sørger for et lurveleven uten sidestykke. Kanskje det beste i verden, sammen med tyrkiske supportere.

760 millioner

Hele stadionprosjektet hadde en kostnadsramme på 720 millioner kroner. Men fordi grunnen den har reist seg på var mer forurenset enn antatt, blir prisen 760 millioner.

De første kalkylene lå på rundt én milliard. På disse tegningene var det tribuner også i de fire hjørnene. Dette ble for dyrt.

SAFE STANDING: Tribunen til Klanen består av såkalte railseat. I Eliteserien har tribunen en kapasitet på 4500 tilskuere. Med nedslåtte seter er kapasiteten 3000. Foto: John T. Pedersen
SAFE STANDING: Tribunen til Klanen består av såkalte railseat. I Eliteserien har tribunen en kapasitet på 4500 tilskuere. Med nedslåtte seter er kapasiteten 3000. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Hadde vi ikke tatt bort hjørnene, ville det aldri blitt en ny stadion, understreker Sandnes, som innrømmer at enkelte skeptikere har vært på banen i så måte.

Frykten er at lyden forsvinner ut av stadion. Og er du på fotballkamp – lyder omkvedet – skal du ikke bli forstyrret av biltrafikk, eller av at noen står og rister et teppe på en veranda i bakgrunnen.

Bare den første kampen vil gi et sikkert svar på lydnivået.

VIP-losjer

- Den videregående skolen får en kapasitet på 500 elever. Klasserom blir omgjort til VIP-losjer når det er kamp. Totalt får vi 1600 mulige VIP-plasser med oppgraderte stoler, opplyser Sandnes.

Elevene kommer til ha gymtimer på stadion. I tillegg til hyppig bruk fra diverse Vålerenga-lag, håper klubben å få en del landskamper. Først og fremst på aldersbestemte nivåer, men også damelandslaget er aktuelt. Alle internasjonale krav er tilfredsstilt.

- Vålerenga har spilt på Ullevaal siden 2000. Det er ikke noe galt med den stadion. Men det er begrenset hva du kan gjøre på en arena du leier 15 ganger i året. Med egen stadion er det andre forutsetninger for sportslig og kommersiell utvikling. Dette er en forutsetning for å drive toppidrett i dag, sier Sandnes.

Logistikk

Å bygge ny stadion er en voldsom logistikk. For ett år siden, på denne tida, så du bare konturene av hva som var på gang. På ett år har det reist seg en splitter ny Vålerenga-stadion.

BIT FOR BIT: De siste bitene av kunstgresset er blitt lagt denne uka. Foto: John T. Pedersen
BIT FOR BIT: De siste bitene av kunstgresset er blitt lagt denne uka. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Det som nå skjer er en opptur for klubben. Administrasjonen flytter inn i toppetasjen på hovedtribunen. Og ute på banen er Ronny Deila i ferd med å bygge noe som skal utfordre Rosenborg.

Klarer klubben å bygge en supporterkultur der motstanderne blir blåst av banen av trykket fra Klanen, får norsk fotball en ny dimensjon.

Stolte øyeblikk

- Drømmen er at Vålerenga kjemper om gull og spiller kamper i Europa. Men på kort sikt handler det om å få stadion helt ferdig og gjøre den bærekraftig. Det er en viktig forutsetning for å skape stolte øyeblikk både på herre- og damesiden, sier Sandnes.

PENT: Skoledelen av stadion er lys og trivelig med plass til 500 elever. Foto: John T. Pedersen
PENT: Skoledelen av stadion er lys og trivelig med plass til 500 elever. Foto: John T. Pedersen Vis mer
HJEMMEGARDEROBE: Her skal Vålerenga-spillerne dusje etter kamp. Foto: John T. Pedersen
HJEMMEGARDEROBE: Her skal Vålerenga-spillerne dusje etter kamp. Foto: John T. Pedersen Vis mer
MØTEPLASS: Utenfor stadion kommer det en fansone. Den er ikke ferdig ennå. Foto: John T. Pedersen
MØTEPLASS: Utenfor stadion kommer det en fansone. Den er ikke ferdig ennå. Foto: John T. Pedersen Vis mer
ÆRVERDIG GRUNN: Den nye stadion ligger rett ved den mangeårige skøytebanen Valle Hovin. Foto: John T. Pedersen
ÆRVERDIG GRUNN: Den nye stadion ligger rett ved den mangeårige skøytebanen Valle Hovin. Foto: John T. Pedersen Vis mer