<b>MATCHVINNER:</b> Ricardo Quaresma avgjorde i ekstraomgangene. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG / NTB Scanpix
<b>MATCHVINNER:</b> Ricardo Quaresma avgjorde i ekstraomgangene. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG / NTB ScanpixVis mer

Etter 117 minutter med søvndyssende fotball, ble det plutselig en høydramatisk avslutning

Portugal videre til kvartfinalen.

• Kroatia - Portugal 0-0 (0-0) 0-1 etter ekstraomganger

(Dagbladet): Kampens første skikkelige skudd på mål kom etter 117 minutter. Det førte også til kampens eneste scoring.

Det skjedde da Cristiano Ronaldo avsluttet rett på keeper etter et gjennomspill, hvor innbytter Ricardo Quaresma enkelt satte inn returen med pannebrasken.

Da hadde nettopp Kroatias Ivan Perisic plassert ballen i stolpen på motsatt side, til fortvilelse for sine lagkamerater.

Scoringen må føles som et brutalt baklengsmål for kroatene, for Portugal betyr det at EM-håpet lever.

Kjedelig

De som håpte og trodde på en EM-klassiker før kampen ante ikke hva som var i vente.

Det er ingen overdrivelse at mesterskapet i Frankrike har vært blant de minst underholdende i EM-historien. De fleste lag prioriterer knallhard defensiv organisering framfor fri utfoldelse i angrep, noe som naturligvis går ut over underholdningsverdien.

Kampen i Lens var ikke noe unntak.

Det var vanskelig å se for seg at Wales - Nord-Irland ikke skulle bli kveldens kjedeligste kamp. Men den ble bare en god nummer to. For det var null skudd på mål i kampen mellom Portugal og Kroatia - etter 90 minutter. Ifølge statistikkbyrået Opta skal ikke det ha skjedd i et mesterskap siden 1980.

Da dommeren tok fløyta til munnen var det nok få som ønsket å se 30 minutter til av det som hadde blitt vist på banen i den tredje åttedelsfinalen.

Danny Mills sa det treffende på BBC:

- Det skulle vært en regel som sa at dersom begge lag ville droppe ekstraomganger og gå rett til straffespark, kunne de gjøre det.

På sosiale medier gikk diskusjonen om hva som er tidenes kjedeligste kamp i et EM eller VM. Denne kampen er nok en het kandidat.

Det var så lite å glede seg over at publikum jublet da Portugal tok et korrekt innkast.

Skapte lite

Gruppevinner Kroatia har imponert i EM, og var knepne favoritter mot et Portugal som spilte tre strake uavgjorte kamper i gruppespillet.

Allerede fra start fikk Ronaldo pipekonsert mot seg fra Kroatia-fansen, noe som fortsatte da superstjerna rørte ballen. Han var nærmest usynlig i hele omgangen, og ingen av hans 19 ballberøringer skjedde innenfor Kroatias 16-meter. Den andre omgangen var ikke noe bedre.

DAGBLADETS DOM:

Ricardo Quaresma: Innbytteren blir matchvinner.

Cristiano Ronaldo: Usynlig i 117 minutter, men skaper sjansen som fører til scoring.

Selve kampen: Knapt noe underholdning gjennom 90 minutter. Kampen skulle gått rett til straffesparkkonkurranse i stedet for ekstraomganger.

Kroatia hadde mye ball i den første omgangen, men skapte svært lite foran mål. Portugal maktet heller ikke å få tellende resultater i sjansestatistikken de første 24 minuttene.

Etter 25 minutter fikk publikum endelig servert kampens første sjanse. Pepe raget høyest på en dødball, og stanget ballen en meter over målet til Danijel Subasic. Midtstopperen var tydelig misfornøyd med seg selv etterpå, vel vitende om at han burde truffet mellom stengene.

Ivan Perisic har vært en av EMs beste spillere. Han fikk Kroatias første mulighet like etterpå, da han skjøt utenfor stolpen til Portugal-keeper Rui Patricio fra skrått hold.

De to lagene maktet ikke å treffe mål en eneste gang de første 45 minuttene. Folkene som har som oppgave å finne høydepunkter fra omgangen til EM-sendinger rundt om i verden fikk en svært enkel jobb. Det kunne virke som begge lag var fornøyd med uavgjort til pause.

- Talentet ligger der. Det er stjernespillere i begge disse mannskapene, men det ble en stillingskrig de første 45 minuttene i Lens, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

&lt;b&gt;NY SVEIS:&lt;/b&gt; Kroatias Ivan Perisic fikk oppmerksomhet for denne sveisen. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/NTB Scanpix
<b>NY SVEIS:</b> Kroatias Ivan Perisic fikk oppmerksomhet for denne sveisen. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/NTB Scanpix Vis mer

Kroatia hvilte spillere mot Spania, og gjorde fem endringer fra den siste gruppespillskampen. Den viktigste endringen var nok at Real Madrid-stjerne Luka Modric var tilbake i elleveren etter trøbbel med skade. Nikola Kalinic ble henvist til benken til tross for scoring mot Spania. Inn kom i stedet Mario Mandzukic.

Om Portugal-manager Fernando Santos var misfornøyd med forsvaret etter 3-3 mot Island vites ikke, men han gjorde iallfall tre bytter i backrekka. Inn kom to Premier League-kjenninger i Southampton-spillerne Cédric Soares og José Fonte, sammen med Raphaël Guerreiro. Det var bare Pepe som fikk ny tillit i den bakre fireren.

Gedigen mulighet

Kroatia og Marcelo Brozovic fikk en god mulighet like etter hvilen. Verken produsenten eller Portugal fulgte med i timen da Kroatia tok en corner raskt. Et innlegg var adressert til Brozovic, som sendte ballen over mål fra en god posisjon.

Portugal kastet innpå stortalentet Renato Sanches i andre omgang, og han viste seg fram raskt. Etter fint veggspill hamret 18-åringen ballen et stykke utenfor målet til Kroatia.

Kampen åpnet seg litt mer opp, og Domagoj Vida fikk plutselig en gedigen mulighet. Det var en dødball som traff panna til stopperen, som stanget ballen utenfor fra sju-åtte meter.

I motsatt ende kunne fort Nani fått straffespark da han gikk i bakken etter å ha avsluttet med skuldra, men dommeren vinket spillet videre. Etter dette skjedde det svært lite.

Dermed ble det ekstraomganger i Lens, hvor det heller ikke skjedde stort - før etter 112 minutter.

Vida fikk nok en gedigen mulighet da målet sto åpent som følge av at Patricio falt i egen boks, men ballen skled av hodet hans og gikk igjen over mål. Tre minutter etter fikk Kroatia to sjanser, hvor Perisic til slutt headet i stolpen.

I motsatt ende fikk plutselig Portugal en stor sjanse i stedet, da en sleivete avslutning fant Cristiano Ronaldo på bakerste stolpe. Avslutningen til superstjerna ble reddet av keeper, men på returen dukket Quaresma opp og sendte Portugal til himmels.

Vida fikk sin tredje store sjanse helt på tampen, men maktet ikke da heller å treffe målet med volleyforsøket.

I kvartfinalen venter nå Polen for Portugal, som slo ut Sveits etter en dramatisk straffesparkkonkurranse. Kampen spilles 30. juni 21.00.

&lt;b&gt;0-1:&lt;/b&gt; Ricardo Quaresma blir matcvinner med denne scoringen. Foto: &nbsp;EPA/SHAWN THEW/NTB Scanpix
<b>0-1:</b> Ricardo Quaresma blir matcvinner med denne scoringen. Foto:  EPA/SHAWN THEW/NTB Scanpix Vis mer
Etter 117 minutter med søvndyssende fotball, ble det plutselig en høydramatisk avslutning