PIZZAKASTER: Etter 13 år innrømmer Cesc Fabregas at det var ham som kastet pizza på Alex Ferguson etter skandalekampen i 2004. Foto: Alex James/ JMP / REX / Shutterstock / NTB scanpix
PIZZAKASTER: Etter 13 år innrømmer Cesc Fabregas at det var ham som kastet pizza på Alex Ferguson etter skandalekampen i 2004. Foto: Alex James/ JMP / REX / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

«Battle of the Buffets»

Etter 13 år kommer innrømmelsen: - Det var jeg som kastet pizza på Alex Ferguson

Snakker ut 13 år etter «Battle of the Buffets».

(Dagbladet): Vi må tilbake til 24. oktober 2004, til kampen som for ettertida har blitt omtalt som «Battle of the Buffets».

På Old Trafford sto Manchester United overfor Arsenals mesterlag, kalt «The Invincibles», som ikke hadde tapt på 49 kamper.

Ampert

Kampen ble amper og stemningen ble ikke noe bedre av at de røde djevlene fikk et billig straffespark da Wayne Rooney snublet over Sol Campbells utstrakte ben. Straffen satt Ruud van Nistelrooy i mål.

Helt mot slutten av kampen økte den omtalte Rooney til 2-0, og Arsenals seiersrekke ble brutt.

Men «kampen» var ikke over.

Spillerne, og managerne, tok med seg den ampre stemningen fra banen og inn i spillertunnelen. Der ble det såpass opphisset stemning at det hele endte med at en person kastet et pizzastykke på Manchester Uniteds legendariske manager, Sir Alex Ferguson.

- Det kan bli en god film

I timene, dagene og ukene som fulgte ble mange av spillerne utpekt som pizzakastere. Både Jens Lehmann, Thierry Henry og Ashley Cole var i søkelyset, men ett år etterpå meldte britiske The Times at synderen var Arsenal-spiller Cesc Fàbregas, som på kasttidspunktet var 17 år gammel.

I årene som fulgte bekreftet ingen dette.

«De sier det var Cesc Fàbregas som kastet pizzaen på meg, men til dags dato har jeg ingen anelse om hvem den skyldige er», skrev Ferguson i sin egen biografi, som kom ut i 2012.

Ti år etter kampen, i oktober 2014, ble Arsène Wenger minnet om kampen som brøt «The Invincibles» seiersrekke.

- Det kan bli en god film, sa Wenger om det som skjedde i tunnelen, før han ga et kryptisk svar på hvem som var synderen:

- Jeg vet hvem som skal få rollen i filmen. Og det vet dere også, sa Wenger.

Fram til i dag har altså ingen bekreftet akkurat hvem det var som kastet pizzaen, selv om en viss teknisk spanjol har blitt utpekt som syndebukk.

Fabregas: - Det var meg

Men nå kan alle spekulasjoner legges til side.

Under fotballprogrammet «A League of Their Own» på Sky Sports fikk nemlig Fabregas, som nå spiller for Chelsea, spørsmål om det var han som sto bak.

- Ja, svarte Fabregas.

Spanjolen forteller at han var i garderoben da han hørte lyder fra spillertunnelen. Han gikk ut i tunnelen, med et pizzastykke i hånda, for å se hva som skjedde.

Der sto det en helg gjeng med spillere og dyttet på hverandre.

- Jeg ville involvere meg, men jeg visst ikke hvordan. Så jeg kastet, bare kastet det. Og da jeg så at det traff, altså hvem det traff, noe jeg ikke mente, sier Fabregas.

- Jeg vil si unnskyld til Sir Alex, jeg mente virkelig ikke å gjøre det.

Refs fra sportsministeren

At Fabregas ikke umiddelbart ble utpekt som syndebukk skal delvis ha vært fordi Arsenal ønsket å skjerme den spanske tenåringen, som bare var 17 år.

De to klubbenes direktører skal også ha blitt enige om å ikke gå ut med detaljer etter skandalekampen.

Selve kampen og de spydige kommentarene mellom de to managerlegendene i dagene etterpå fikk britenes daværende sportsminister, Richard Caborn, til å gå ut og mane de to herrene til å besinne seg.

- De er ansvarlige folk, og jeg er sikker på at de lytter til folk som meg selv og politiet. De må si nok er nok, sa Caborn.