SKANDALE: VM-finalen måtte stoppes da fire personer stormet banen i Moskva. Video: AP DV Vis mer

Etter 15 dager er endelig Pussy Riot-aktivistene satt fri

Er utestengt fra sportsarenaer i tre år. Risikerer mer straff.

Like etter pause, på stillinga 2-1 til Frankrike i VM-finalen mot Kroatia i juli, stormet fire personer banen ikledd politiuniformer.

Kampen ble umiddelbart stoppet, og tv-seere og publikum ble vitne til jakta på de fire som hadde tatt seg inn på spillebanen.

Den ene forsøkte å ta en high five med Kylian Mbappé før hun ble tatt. En annen ble stoppet av den kroatiske stjerna Dejan Lovren, som hjalp til med å legge Pussy Riot-aktivisten i bakken.

Dagen etter innrømmet Lovren at han hadde «mistet hodet» i situasjonen.

- Vi hadde spilt god fotball og så ble kampen stoppet. Jeg mistet hodet og tok tak i fyren og ønsket jeg kunne hive ham rett ut av stadion, sa den kroatiske stjerna.

Risikerer mer straff

Som alle vet gikk VM av i Russland i år. Et land som ikke er mest kjent for å ha de beste menneskerettighetene. Ifølge Amnesty International blir fredelig politisk protest møtt med undertrykkelse, og menneskerettighetsforkjempere, journalister og advokater er utsatt for omfattende forfølgelse og overgrep.

De fire aktivistene ble dømt for å ha brutt tilskuerreglene og for ulovlig bruk av politiuniformer da de stormet banen.

Etter å ha blitt arrestert, skal aktivistene ha slitt med å få lov til å kontakte advokat. I dag ble de fire endelig løslatt, etter å ha blitt dømt til 15 dagers fengsel.

Det skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Utover de 15 dagene i fengsel, har aktivistene blitt dømt til tre års forbud mot å overvære sportsarrangementer. I tillegg risikerer de fortsatt opp til 25 dagers fengsel for loven og å ha arrangert en ulovlig protest.

- Misbruker loven

Pussy Riot-aktivistene stormet banen for å rette oppmerksomheten mot tilstandene i Russland.

De hadde en liste med krav som ble publisert like etter banestormingen, der de blant annet skrev at de ønsket at alle politiske fanger skulle løslates og at ulovlige arrestasjoner under demonstrasjoner stoppes.

- Det er et stunt for å få oppmerksomhet når verdens øyne er rettet mot Russland. Ifølge konstitusjonen er det lovlig å demonstrere (i Russland, journ.anm.), men russiske myndigheter misbruker loven selektivt for å kneble og kvele demonstrantene, forklarte seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk institutt, Julie Wilhelmsen, til Dagbladet samme kveld.