KAPTEINEN:  Her holder Javier Zanetti opp ett av de fem gullene han vant med Inter Milan i Serie A. Foto: NTB Scanpix
KAPTEINEN: Her holder Javier Zanetti opp ett av de fem gullene han vant med Inter Milan i Serie A. Foto: NTB ScanpixVis mer

Etter 19 år og 859 kamper tar klubblegenden farvel

Men nekter å gi slutt på klubben han elsker.

(Dagbladet): Lojalitet er et sjeldent begrep i dagens klubbfotball. Penger rår, og det blir lenger og lenger mellom klubbheltene.

Serie A har likevel fostret noen som har blødd for én drakt gjennom hele karrieren. Roma har Francesco Totti, AC Milan hadde Paolo Maldini, og inntil i kveld har Inter Milan hatt Javier Zanetti.

Så stor er Zanetti at managerWalter Mazzarri ble buet ut av en fullsatt stadion da han valgte å vrake argentineren i sin siste kamp for klubben.

Trofast Den argentinske backen, ofte kalt traktoren for sin evne til å brøyte seg fram, kom til I Nerazzurri i 1995. Siden har han vært trofast inventar på høyrebacken.

859 kamper. 19 år. Og et hjertet som har banket for klubben. Så hardt at han ikke greier å gi slipp, selv om 19 år som spiller nå er historie.

- Jeg blir i Inter, men jeg vet ennå ikke i hvilken rolle, sier han til TYC Sport i Argentina, i følge Four Four Two.

Tung start Det var ikke gitt at Zanetti skulle bli den legenden han nå er.  Han kom fra en fattig familie i Argentina, og mannen som nå er 178 centimeter på strømpelesten, var spinkel i barndommen.

Så spinkel at han ikke kom med på laget barndomsklubben Independiente da han var 16 år. Treneren mente han var for svak til å bli en fotballspiller.

 GIR ALT:  Her er Zanetti i en heftig krangel med tidligere Liverpool-manager Rafael Benitez. Foto: NTB Scanpix
GIR ALT: Her er Zanetti i en heftig krangel med tidligere Liverpool-manager Rafael Benitez. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men Zanetti ga ikke opp. I biografien hans kommer det fram at høyrebacken ble med faren på jobb for å bygge muskler før treninger. Faren jobbet som snekker, og det tunge arbeidet gjorde underverket for kroppen.

Etter hvert ble 40-åringen tatt opp til andrelaget, og resten er, som de sier, historie. Etter ett år i Tallares og to i Banfield, signerte han i 1995 for Inter. Der har han blitt, inntil i kveld.

Treningsnarkoman Han er en treningsnarkoman. Noe historien fra barndommen viser. Til og med på bryllupsdagen og dagen derpå måtte han trene.

Zanetti giftet seg med barndomdskjæresten Paula i 1999. En enkel seremoni var ferdig da han stilte spørsmålet:

- Er det ok at jeg tar meg en treningstur? Bare en liten tur?

Det var ikke et stunt. Zanetti hadde tatt med seg treningstøyet til kirka, og kona viste nok hva som ventet.

-  Hvis jeg skulle bli sur hver gang han trente, ville jeg hatt et surt ansiktsuttrykk siden jeg var 14 år, har Paula Zanetti sagt, og forteller en historie fra en ferie:

 GRÅTER:  Et bilde hentet av en supporter som gråt i kveld da Zanetti vinket til tribunen før kampen. Foto: NTB Scanpix
GRÅTER: Et bilde hentet av en supporter som gråt i kveld da Zanetti vinket til tribunen før kampen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde bestilt et hotell uten treningssenter i Tyrkia. Det endte med at Javier brukte meg som manual på stranda.

Kanskje det er grunnen til at han har rekorden på 137 strake Serie A-kamper, satt mellom 2006 og 2010?

Hårfreak Zanetti er kjent for å ha et perfekt hår.  Bare ungene får lov til å røre manken, og gjør det de, er han raskt ute og retter opp.

- Hvis et hårstrå ligger feil, føler jeg meg ikke bra, har han tidligere sagt.

Merkelig nok hater han å dresse seg opp. The Guardian spurte argentineren om han ville ha en ny jobb som innebar skjorte og slips. Det enkle svaret var:

- Jeg håper virkelig ikke det.

Det er på banen han har sin forse. Med et perfekt hår, en møkkete fotballdrakt og gjennomtrent kropp som slåss for klubben han elsker.

 CL-GULL:  Javier Zanetti feirer CL-gull med Inter i 2010. Det samme året vant klubben serien, cupen og CL-gullet. Foto: NTB Scanpix
CL-GULL: Javier Zanetti feirer CL-gull med Inter i 2010. Det samme året vant klubben serien, cupen og CL-gullet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

859 kamper for Inter, 145 for landslaget og en drøss med titler inkludert  fem ligagull, Champions League-seier og gull i klubb-VM.

I kveld er det historie. Fotballen mister en av de mest lojale.

PS. Denne artikkelen ble skrevet før kveldens kamp mellom Inter og Lazio var ferdig.