Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Etter 20 år orket England-sjefen endelig å høre på den ikoniske låta igjen

Gareth Southgate slet så mye at han måtte forlate rommet om låta ble spilt.

DÅRLIGE MINNER: Låta «Three Lions» minnet nåværende England-sjef så mye på straffemissen i 1996 at han ikke har orket å høre på den. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIGE MINNER: Låta «Three Lions» minnet nåværende England-sjef så mye på straffemissen i 1996 at han ikke har orket å høre på den. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Før EM i England i 1996, slapp David Baddiel, Frank Skinner og The Lightning Seeds låta «Three Lions», også kjent som «Football's Coming Home».

I ettertid har låta blitt spilt før og under hvert eneste mesterskap blant den engelske fansen. Årets VM er selvfølgelig intet unntak.

Men sangen betyr ikke bare glede for engelskmennene. Den er også en påminnelse om at nasjonen ikke har nådd toppen i et mesterskap på 52 år. Det store håpet da låta kom i 1996 var jo at hjemmenasjonen skulle dra det hele i land.

Slik gikk det ikke. Nåværende landslagssjef Gareth Southgate og hans lagkamerater røk ut i semifinalen mot Tyskland på straffer. Syndebukken ble Southgate, som trengte tid på å komme over tapet.

JUBELEN I TAKET: I Shoreditch i London var det stappfullt med engelskmenn som så kvartfinalen mot Sverige. Da 2-0-seieren og Englands første semifinale på 28 år var et faktum, sto jubelen i taket. Video: Marthe Ihle Vis mer Vis mer

Gikk ut av rommet

Nå avslører han også for britiske medier at det var så tungt at han ikke engang orket å høre «Three Lions».

- «Football's coming home» ... For å være ærlig. Jeg orket ikke høre den på 20 år. Den har en litt annen følelse for meg, men jeg er glad folk nyter låta igjen, sier Soutgate ifølge britiske The Telegraph.

Så ille var det, at Southgate gikk ut av et rom dersom låta ble spilt.

- Det er en sang som har fulgt laget lenge nå, men det er mange vonde minner som kommer fram, forteller landslagssjefen.

Nå derimot, går det litt bedre for Southgate om låta blir spilt. Men selv om landslagsspillerne har gitt støtteapparatet muligheten til å sette to sanger hver på lista som blir spilt til og fra kamp, er han glad den ikke er inkludert der.

- Men jeg kan høre på den nå.

Tok ansvar

Gareth Southgate var bare 25 år gammel da han ble en hel nasjons syndebukk etter tapet mot Tyskland.

Det sto 1-1 mellom de to lagene etter at Alan Shearer og Stefan Kuntz scoret hvert sitt mål. Kampen gikk så til «golden goal», altså første målet vinner. Men heller ikke der ble det avgjort, og de to lagene måtte ut i den kjente straffesparkkonkurransen.

KNUST: Gareth Southgate var knust etter straffebommen. Her får han trøst av daværende England-keeper David Seaman. Foto: NTB Scanpix
KNUST: Gareth Southgate var knust etter straffebommen. Her får han trøst av daværende England-keeper David Seaman. Foto: NTB Scanpix Vis mer

28 år gamle Paul Ince var en av spillerne man ventet skulle ta en straffe. Han nektet, og daværende England-sjef Terry Venables ga jobben til Shearer, David Platt, Stuart Pearce, Paul Gascoigne og Teddy Sheringham.

Og mens de fem gjorde jobben sin, gjorde også Tysklands fem utvalgte det samme. Derfor måtte en sjette straffetaker til.

Southgate tok ansvar da de andre spillerne nektet. Resten er svært kjent, for den daværende 25-åringens skudd var lavt og den tyske keeperen Andreas Köpke reddet forsøket. Tyske Andreas Möller satte sin straffe, og semifinaletapet var et faktum.

Folkefest i London

Så, 22 år fram i tid. I sosiale medier har det den siste tida sirkulert videoer der fansen synger og danser til låta mens de gleder seg over suksess i årets VM.

Dagbladets reporter i London under kvartfinalen mot Sverige, kan fortelle at så å si alle sang på «Football's coming home» på samtlige stopp på metroen.

Ifølge Sony Music som har rettigheter på «Three Lions», er den spilt hele 9,8 millioner ganger bare i Spotify og Apple Music de siste tolv månedene - bare i England.

Og blant «anglofile» nordmenn lurer du kanskje på? 403 000 avspillinger de siste tolv månedene.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer