ENDELIG HJEMMEKAMP: Rune Almenning Jarstein slapp inn to mål mot Wolfsburg på søndag, men fikk mye skryt etterpå for at det ikke ble et større nederlag enn 0-2. I kveld får han sjansen på ny. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
ENDELIG HJEMMEKAMP: Rune Almenning Jarstein slapp inn to mål mot Wolfsburg på søndag, men fikk mye skryt etterpå for at det ikke ble et større nederlag enn 0-2. I kveld får han sjansen på ny. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB ScanpixVis mer

Etter 20 måneder gjør Jarstein sin hjemmedebut. Nå kan Høgmo få et keeperdilemma

For Nyland benkes igjen.

(Dagbladet:) Landslagsreserven Rune Almenning Jarstein (30) har ventet, ventet og ventet. I Bundesliga-kampen mot Köln tirsdag kveld får han endelig sjansen til å spille hjemmekamp på Olympiastadion i Berlin. Det ble ifølge avisa Bild klart da lagets opprinnelige førstekeeper Thomas Kraft, som skadet seg i helgas kamp mot Wolfsburg, ikke besto testen i den tyske hovedstaden tirsdag morgen.

«Han har forsøkt, men det går ikke: Kraft må, ifølge våre rapporter, stå over mot Köln. Jarstein spiller!» skriver avisa på Twitter.

En rekke tyske medier har de siste dagene skrevet lange artikler om Jarstein, og fellestonen i dem alle er at Jarstein nå får sin gylne sjanse til å vise at han kan levere som førstekeeper på bekostning av ribbeinsskadde Thomas Kraft.

For selv om det snart er 21 måneder siden Jarstein ble spilleklar for Hertha etter overgangen fra Viking, har han bare tre Bundesliga-kamper. Alle tre er spilt på bortebane. Alle har endt med tap. Det siste av dem da han kom inn i pausen mot Wolfsburg på søndag, den endte 0-2, men Jarstein får mye ros for sin opptreden.

- Han forhindret et større tap, skriver Berliner Morgenpost.

Nyland benkes igjen På landslaget har Jarstein vært redusert til reserve de siste par åra. Men dersom han erobrer førsteplassen i Hertha vil diskusjonen komme. Spesielt siden Per-Mathias Høgmos førstevalg Ørjan Håskjold Nyland bare har fått stå én kamp så langt i Bundesliga-sesongen for Ingolstadt.

Før sesongstart sa trener Ralph Hasenhüttl at han ville rullere på de to keeperne i stallen sin, men Ramazan Özcan har fått stå i fire av de fem rundene så langt. Og han skal også vokte målet i kveldens kamp mot Hamburg, ifølge en Twitter-oppdatering fra TV Norge-reporter Jonas Bergh-Johnsen, som møtte Hasenhüttl i Tyskland mandag.

Konkurrentens kanonstart Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt tror imidlertid ikke på noen landslagskeeperdebatt i Norge i høst. I hvert fall ikke ennå:

- Så lenge Nyland spiller bra for landslaget, fortsetter han der. Diskusjonen kommer hvis han gjør en dårlig kamp. Han har mindre å gå på når han er ute av klubblaget, påpeker Thorstvedt.

- Og det avhenger også av hvilke kamper han eventuelt får spille på B-laget til Ingolstadt. Noen kamper må han jo spille. Bare landskamper er i mine øyne ikke nok. Men konkurrenten hans i Ingolstadt har holdt nullen i alle fire kampene - på et nyopprykket lag, påpeker Thorstvedt.

- Det er vanskelig å konkurrere mot det.

- Viktige uker Jon Knudsen, som fikk totalt 20 landskamper i perioden 2008-2011, de fleste av dem som soleklart førstevalg, sier dette:

- Jeg synes Nyland sto godt på den siste samlinga. Sånn sett mener jeg det blir feil å forandre på landslaget nå, sier Knudsen.


Slik Knudsen kjenner mekanismene rundt keeperposisjonen er han enig i at Jarstein i kveld får sjansen han har ventet på:

- Det er nok riktig at dette er Runes sjanse til å spille seg inn som førstekeeper i Tyskland, som i sin tur igjen kan gi han muligheten til å komme tilbake som førstevalg for Norge. For det er konkurranse der. Men de har vært tydelig på at så lenge du ikke spiller for klubben, så står noen andre for landslaget. Men hvis det fortsetter som i kveld - at Jarstein får stå i Bundesliga mens Nyland benkes - blir det jo en åpning. Derfor blir dette noen viktige uker, sier Knudsen.

Jokeren André Hansen Norge møter Malta 10. oktober, og Italia tre dager seinere. I troppen til de kampene vil også mannen som det er null diskusjon rundt i klubblaget, Rosenborgs André Hansen, være med. Og Hansen har levert en bunnsolid sesong for serielederne.

- Hvis du skulle ha valgt nå, hvordan ville du vurdert rekkefølgen på landslagets tre keepere?

- Da tar jeg Nyland som nummer én, Rune som nummer to, André som nummer tre. Mye fordi Nyland spiller bra på landslaget, og hvis han får spille i Tyskland, så er han nummer 1. Men dette kan som sagt fort snu hvis Rune får stå i Tyskland og Ørjan benkes over tid. Og hvis ingen av dem står for klubben er det mulig for André å blande seg inn, for han spiller i alle fall ukentlig, sier Knudsen.

- Det positive med dette er at Norge har tre jevngode keepere som slåss om plassen, fastslår 40-åringen, som i dag jobber på Norsk Toppidrettsgymnas i Bærum, samtidig som han er keepertrener for Norges U23-kvinnelandslag.

• Bundesliga-kamper tirsdag kveld klokka 20.00: Bayern München-Wolfsburg, Darmstadt-Werder Bremen, Hertha Berlin-Köln, Ingolstadt-Hamburg.

BENKES: Ørjan Håskjold Nyland har etablert seg som førstekeeper for Norge, men han får meget tøff konkurranse i overraskelseslaget Ingolstadt. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BENKES: Ørjan Håskjold Nyland har etablert seg som førstekeeper for Norge, men han får meget tøff konkurranse i overraskelseslaget Ingolstadt. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer