FERDIG: Anders Törmä (38) - her fra en tur for å se Arsenal - har lagt inn skilsmissepapirene og føler seg ferdig som Arsenal-supporter. Foto: Privat
FERDIG: Anders Törmä (38) - her fra en tur for å se Arsenal - har lagt inn skilsmissepapirene og føler seg ferdig som Arsenal-supporter. Foto: PrivatVis mer

Etter 30 år som supporter har Anders fått nok. Nå selger han alle draktene og tar et nådeløst oppgjør med den moderne fotballen

– Hvorfor skal jeg bry meg om en klubb bestående av unge, uinspirerte, overbetalte prettyboys som ikke synes det å representere Arsenal er det største i verden?

(Dagbladet): Anders Törmä har fått nok.

Han har vært en ihuga Arsenal-supporter i 30 år – helt siden han så en tre år eldre gutt gå med en Arsenal-drakt med Alan Smith på ryggen på skolen.

Han feiret mål på løkka med å rive av seg drakta med Wright på ryggen og juble. Han sto på Fotballpuben i 94 og så Robbie Fowler score tre mål på fem minutter mot Arsenal. Han så en treningskamp mot Strømsgodset på Marienlyst – hvor supportere for hjemmelaget kastet glassflasker mot ham da han jublet for Arsenal-scoring, men han var strålende fornøyd fordi han fikk hilse på spillere og få autograf etter oppgjøret og han valgte bort konfirmasjonen for å se Arsenal mot Blackburn i 94/95-sesongen.

Og da han ble slått bevisstløs i en duell på fotballbanen og våknet opp med en blodig Arsenal-drakt på sykehus, følte han en stolthet over å ha blødd for drakta.

Slik er det ikke lenger. Nå legger han forholdet til klubben død.

Selger draktene

I en annonse på FINN med tittelen «Arsenal, skilsmissepapirene er levert inn», selger han hele draktsamlingen bestående av 37 drakter og ymse effekter.

SELGER SAMLINGEN: Med Arsenal-drakter. Foto: Privat
SELGER SAMLINGEN: Med Arsenal-drakter. Foto: Privat Vis mer

- Etter alt jeg har opplevd er det mest skremmende at jeg har kommet til et punkt der jeg kjenner at dette jeg gjør nå ikke betyr noe. Klubbfølelse er det ikke noe igjen av. Nei ... Det er bedre å gå hver sin vei og prøve noe nytt, sier han til Dagbladet.

- Klubbfølelsen er borte

Törmä forteller at han rett og slett ikke føler han får valuta for tiden han har lagt ned i klubben lenger. For han har klubbfølelsen rett og slett forsvunnet.

I annonsen skriver 38-åringen:

- Denne klubben forlot meg for lenge siden. Det forholdet vi har hatt de siste årene har blitt et tomt, sjelløst skall. Det kommer en tid der man ikke orker å kjefte og klage mer, følelsen av at alt er fremmed og at man ikke kjenner sin kjære lenger. Det kan være alderen som har innhentet meg, men før hadde man idoler å se opp til. Spillere som blødde for drakta, som spilte hver kamp som om det var en finale.Før respekterte jeg Arsenal og gledet meg til å gå på kamp, mens i dag så veksler jeg mellom likegyldighet og sinne. Hvorfor skal jeg bry meg om en klubb bestående av unge, uinspirerte, overbetalte prettyboys som ikke synes det å representere Arsenal er det største i verden? Det finnes unntak selvfølgelig.

Til Dagbladet forklarer han:

- Det går på holdninger og hva som er viktig for spillerne. Verdier for milliarder jogger rundt med fine frisyrer, som de håper kommer med på FIFA 18-coveret, bruker fancy hilsemetoder og «daber» til de blir grønne i ansiktet. Det er så mange supportere som følger de og bruker mye penger og tid på klubben – så yter de ikke mer enn de gjør. Det var mange som forlot Arsenal under glansdagene på 00-tallet, men jeg følte ofte at de hadde mer ærlige grunner. I dag er det første som blir nevnt lønnskravet. Er det ikke mye bedre å bli en legende i en klubb enn å spille Champions League?

Diskusjoner

På FINN er det blitt diskusjoner i etterkant av annonsen. Mange støtter Törmä, men det er også noen som mener han svikter en klubb i motgang.

Selv sier han:

- Jeg føler det er et kjærlighetsforhold som har dabbet av. Det er bare det tomme skallet igjen. Bare emblemet. Jeg måtte ta et oppgjør da. Selv om det bare er én stemme i én annonse, håper jeg at den kan gjøre et inntrykk og jeg føler det er viktig å få det ut.