SPENNENDE: Fire poeng skiller Aksel Lund Svindal fra Marcel Hirscher før de siste fire konkurransene i verdenscupen. Her etter super-G-rennet på Kvitfjell, hvor Svindal endte på fjerdeplass. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
SPENNENDE: Fire poeng skiller Aksel Lund Svindal fra Marcel Hirscher før de siste fire konkurransene i verdenscupen. Her etter super-G-rennet på Kvitfjell, hvor Svindal endte på fjerdeplass. Foto: Geir Olsen / NTB ScanpixVis mer

Etter 34 konkurranser kan de ende helt likt

Lund Svindal og Hirscher klare for thrilleravslutning.

(Dagbladet): Etter OL har både Marcel Hirscher (25) og Aksel Lund Svindal (31) gjennomført helt greie verdenscupkonkurranser i Kvitfjell og Kranjska Gora.

Før denne ukas sesongavslutning i sveitsiske Lenzerheide har østerrikeren fire poengs ledelse til nordmannen.

Dermed er det duket for en skikkelig thriller de neste dagene.

- Jeg mener det er fordel Aksel, men verken han eller Hirscher har vært i knallform siste måneden, så dette blir jevnt, sier TV 2s alpintekspert, Øyvind Alsaker, til Dagbladet.

Dødt løp For på papiret er det nesten helt jevnt. Alle fire disipliner skal kjøres i Sveits, noe som i utgangspunktet betyr at halvparten er fordel Svindal og halvparten fordel Hirscher.

25-åringen fra Annaberg-Lungötz er nemlig best best av de to i slalåm og storslalåm, mens Norges OL-flaggbærer er kvassest i fartsøvelsene utfor og super-G.

Skulle Svindal vinne sine favorittdisipliner de to første dagene, for deretter å bli blant de 15 beste som får poeng på storslalåmen, er krystallkula sikret.

- Aksel kan legge press på Hirscher ved å levere i utfor og super-G. Det er ikke enkelt å stå på start i det siste storslalåmrennet og måtte ta en topp-to plassering, for eksempel, sier Alsaker.

Et annet realistisk og potensielt vinnerscenario for nordmannen kan være andre- og tredjeplass på utfor og super-G, samtidig som Hirscher får én seier og én fjerdeplass på slalåm og storslalåm. I så tilfelle vinner Svindal verdenscupen sammenlagt med to poeng.

Men det kan også ende helt likt.

Jevnt tidligere også La oss si at både 31-åringen fra Romerike og den østerrikske teknikeren vinner én konkurranse hver, men ikke får helt fullklaff i sin andre favorittdisiplin. Skulle Svindal da ende på sjetteplass i sin andre konkurranse, mens Hirscher tar en sjuendeplass, ja da har de begge 1286 poeng.

Dette forutsetter at ingen av de to tar poeng, altså havner blant de 15 beste, i sine to svakeste disipliner.

Romerikingen Svindal har vært i en lignende situasjon tidligere, under avslutninga i Åre i 2009. 31-åringen vant utforen og tok andreplass i super-G-rennet, noe som såvidt holdt til å passere Benjamin Raich. Svindal slo til slutt østerrikeren med fattige to poeng sammenlagt.

Også i 2007 sikret Svindal seg sammenlagtseieren på utrolig vis. Nordmannen måtte ende blant de 15 beste på slalåmen den siste dagen for å gå forbi Raich, og var ikke snauere enn at han ble akkurat nummer 15.

- At Aksel har vippet jevne dueller i sin favør tidligere er selvfølgelig en fordel. Jeg regner også med at Aksel har et visst revansjesug etter OL-fiaskoen, og han har hele tiden vært klar på at verdenscupen sammenlagt er viktigst. Han er en rå vinnerskalle, men Hirscher har vunnet de siste to sesongene, så jeg tror Aksel må på pallen igjen. Kanskje i begge rennene, sier Alsaker.