Etter 39 år er det over. Sammen sitter de igjen med bare solskinnshistorier

Bortsett fra en tornado.

RADARPAR: Frode Kyvåg og Lucy Kathleen Thoresen har jobbet sammen i 39 år med Norway Cup. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
RADARPAR: Frode Kyvåg og Lucy Kathleen Thoresen har jobbet sammen i 39 år med Norway Cup. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg @dagbladet.no på Instagram og Snapchat og få de siste oppdateringene fra Norway Cup!

(Dagbladet): De har fulgt hverandre gjennom tykt og tynt i Norway Cup-historien. I 39 år har Frode Kyvåg og Lucy Thoresen jobbet sammen om å holde verdens største fotballturnering i gang.

Nå er det snart slutt, men minnene kan ingen ta fra dem. Spesielt ikke historien om fotballklubben Mathares første gull i 1995.

- Jeg husker da de kom til Norge for første gang i 1990. Det var 19 gutter som hadde blitt hentet opp fra Kenya til Norge, og der stod de, vettskremte og uten sko på føttene. Og det eneste de spiste var pølsebrød, ler Lucy Thoresen, pressesjef for Norway Cup - og Frode Kyvågs høyre hånd.

De første årene tapte de hele tiden. Men da laget tok gull på Ullevaal Stadion i 1995, gråt de begge to.

Ville endre geografi-timene Mathare er bare en av mange klubber som har fått knytte kontakt med norske fotballklubber, såkalte "vennskapsklubber".

Norway Cup har også et samarbeid med palestinske Hebron. Da de for noen år siden hadde et jentelag med på turneringa for første gang, var det uten de største fotballkunnskapene.

- De spilte mot Nøtterøy, og til pause lå de under rundt 9-0. Da kom Nøtterøy-treneren og lurte på hva i alle dager vi drev med - de kunne jo ikke spille fotball. Men historien endte godt, de to jentelagene gikk rundt på sletta og holdt hender, sier Kyvåg til Dagbladet.

Året etter ringte rektoren på skolen hvor Nøtterøy-jentene gikk. De hadde snakket om å få Hebron til Nøtterøy før Norway Cup, og rektoren lurte på hvordan det lå an.

- Han ville nemlig legge om geografi-timene det siste halvåret, så barna kunne lære om alt som skjer mellom Palestina og Israel, forteller Kyvåg og Thoresen.

"Fryde og Lucy" De trives godt når de styrer og steller for lagene. Og de gjør sitt beste for å hjelpe nye klubber med å komme til Norge, både jente- og guttelag. De prøver å hjelpe til så godt de kan, spesielt med opphold for de fattigste lagene.

- Men flyreisen må de nesten dekke selv, det kan ikke vi gjøre, sier Lucy.

Og når lagene har kommet seg på plass i Oslo, får de møte generalene. Eller "Fryde" og Lucy, som barna sier.

- De synger sanger, hyller og takker oss, sier Lucy med et smil om munnen.

- Hvert eneste år samler Pequeninos seg sammen med meg den siste lørdagen, og holder en hyllest. Der minnes vi de døde. Det er ikke alle som kommer tilbake. I år blir det merkelig å avslutte det hele sånn - spesielt sammen med dem, sier Frode.

Blåste over ende I 1986 eller 1987 - de husker ikke helt, skjedde det som er den største nedturen de har hatt sammen. Og den handler ikke om noe mer spennende enn været.

- Det var da det kom tornado på sletta, sier Lucy.

Ifølge Frode kom det 50 millimeter regn på en time, og det blåste opp til orkanstyrke. Søppeldunker fløy over sletta, og en amerikaner fikk en dunk i hodet så han endte opp med 30 sting.

- Vi var i den gamle gymsalen, og så spurte Frode om vi skulle åpne døra. Plutselig rev den seg opp, og jeg gikk i gulvet. Med Frode oppå meg, ler pressesjefen.

Den dagen flytta de 859 kamper, alt manuelt, rundt på grusbaner i Oslo. De ga småunger penger, slik at de kunne løpe til telefonkioskene for å ringe inn resultater.

Men nå er alt greit. Om det skulle skje noe lignende kan de bare trykke på en knapp, og da løser det seg.

Ingen store hendelser Etter så mange år skulle man tro noe hadde gått skikkelig galt under Norway Cup. Men både Frode og Lucy nekter for at det har skjedd noe.

- Det har bare vært et rent eventyr. Vi har sluppet de store og alvorlige hendelsene, sier Mr. Norway Cup.

Og om noe skulle gå riktig galt, så har de øvd inn alle tenkelige scenarioer, for å være godt nok rusta om det skjer noe.

MÅL: Frode Kyvåg har blitt flink til å treffe målet etter alle disse årene med Norway Cup. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
MÅL: Frode Kyvåg har blitt flink til å treffe målet etter alle disse årene med Norway Cup. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer