- KAN IKKE PÅVISES: Mangeårig idrettslege innen norsk toppidrett, Thor-Øistein Endsjø, understreker at han ikke har noen grunn til å tvile på landslagets versjon, men at den neppe kan bevises. FOTO: METTE BUGGE / Aftenposten
- KAN IKKE PÅVISES: Mangeårig idrettslege innen norsk toppidrett, Thor-Øistein Endsjø, understreker at han ikke har noen grunn til å tvile på landslagets versjon, men at den neppe kan bevises. FOTO: METTE BUGGE / AftenpostenVis mer

Johaug tatt for doping

- Etter all sannsynlighet har vi kun landslagets ord på at stoffet stammer fra en krem

Tidligere landslagslege tror på Johaugs historie, men tviler på at den kan ettergås.

(Dagbladet): - Etter all sannsynlighet har vi kun landslagets ord på at stoffet clostebol som ble påvist i Johaugs urinprøve stammer fra kremen Trofodermin, sier mangeårig idrettslege innen norsk toppidrett Thor-Øistein Endsjø til Dagbladet.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Torsdag ble det kjent at Therese Johaug har testet positivt på clostebol, et anabolt steroid som er listet på antidopingbyrået WADAs forbudsliste.

Ifølge Johaug og landslagsledelsen stammer stoffet fra bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.

En gråtende Johaug fortalte på en pressekonferanse torsdag at hun hadde spurt landslagslege Fredrik S. Bendiksen om kremen sto på dopinglista, noe Bendiksen da hadde sagt at den ikke gjorde.

- Dønn uflaks

Antidoping Norge holdt en pressekonferanse noen timer etter Norges Skiforbund.

Antidoping Norge kommenterer normalt ikke en sak i denne fasen, noe de også uttalte i dag, men medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, sa dette om salven som ble brukt av Therese Johaug:

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Prøven fra dopinglaboratoriet sier at det er lave nivåer, og det er forenelig med bruk av krem. Det er ikke noe som tyder på at dette skal ha prestasjonfremmende effekter, det kan vi si på bakgrunn av labratoriestester, sa Wiik Johansen, som likevel understreket at det ikke kan utelukkes at stoffet stammer fra annen bruk.

Endsjø, som i dag er pensjonist, understreker også at han ikke har noen grunn til å tro at stoffet stammer fra noe annet enn den kremen Bendiksen fortalte om på torsdagens pressekonferanse.

- Han er en veldig erfaren kollega som jeg har kjent gjennom mange år, og når han sier at stoffet stammer fra denne kremen, så har jeg ingen grunn til å mistro det. Dette må være i kategorien dønn uflaks.

- Men det vil ikke være mulig å bevise eller ettergå at stoffet faktisk stammer fra bruk av den kremen?

- Det er et høyst relevant spørsmål. Nei, man kan høyst sannsynlig ikke påvise hvor stoffet stammer fra eller hvordan det er kommet inn i urinen. De som er blitt tatt på juks med dette stoffet de siste to til fire år siden, har trolig fått det inn i kroppen gjennom sprøyter, tabletter eller liknende.

- Koblet ikke til dopinglista

Bendiksen fortalte på dagens pressekonferanse at han undersøkte pakningen på kremen Trofodermin, og registrerte at den innehold det forbudte stoffet clostebol.

- Jeg registrerte at det sto clostebol, men jeg koblet ikke at det var på dopinglista. Jeg er dypt ulykkelig for at jeg ikke oppdaget dette, og etter min vurdering er Johaug helt uskyldig i denne saken, sa Bendiksen, og opplyste at han trakk seg fra stillingen som landslagslege med umiddelbar virkning.

Etter dagens pressekonferanse spurte Dagbladet president i Norges skiforbund Erik Røste hvorvidt de kunne bevise at stoffet stammer fra kremen.

- Vi må stole på den medisinske ekspertisen, svarte Røste.

Forbundets versjon

I en pressemelding som ble sendt ut fra Skiforbundet torsdag, beskriver forbundet hendelsesforløpet på følgende måte:

«I Livigno tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga Bendiksen til Johaug om kvelden den 4. september 2016. Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten. Legen har altså ikke oppfattet at kremen inneholder clostebol, som står på WADAs forbudsliste. Kremen ble brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016», står det i pressemeldingen.

Fredag 16. september i år at det ble tatt en urinprøve av Therese Johaug utenfor konkurranse. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Hun ble informert om funnet av Antidoping Norge 4. oktober.