- Etter at Ann Kristin ble smelt på tjukka, er dette over all forventning

Bronsejentene følte seg avskrevet før sesongen.

SPÅR LYS FRAMTID: - Vi andre gjorde helt greie løp, men det var Tora som skaffet oss medaljen, sier Synnøve Solemdal etter stafettbronsen. Hun tror at Norge om noen år kan ha den samme posisjonen på kvinnesida som Norge har hatt på herresida i en årrekke. Fra venstre: Fanny Welle-Strand Horn, Elise Ringen, Synnøve Solemdal og Tora Berger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SPÅR LYS FRAMTID: - Vi andre gjorde helt greie løp, men det var Tora som skaffet oss medaljen, sier Synnøve Solemdal etter stafettbronsen. Hun tror at Norge om noen år kan ha den samme posisjonen på kvinnesida som Norge har hatt på herresida i en årrekke. Fra venstre: Fanny Welle-Strand Horn, Elise Ringen, Synnøve Solemdal og Tora Berger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Tora Berger og en gjeng ukjente ungjenter. 

Det var i grove trekk situasjonen for norsk kvinneskyting før sesongen, og det var neppe mange som trodde det kunne holde til medalje i en VM-stafett. 

Men etter en råsterk sisteetappe av Berger holdt det til bronse for Norge - til tross for at ingen av de tre andre jentene leverte noe maksløp.

Tora Berger svarer slik på spørsmål om hun er overrasket.  

- Det var litt svartmaling før sesongen. Vi måtte kjempe hardt for det, men av alle stafettene vi har gått denne sesongen, har en fjerdeplass vært den dårligste plasseringen. Med tanke på hva dere tenkte om oss før sesongen, er dette over all forventning. 

- I hvert fall etter at Ann Kristin (Aafedt Flatland) ble smelt på tjukka, supplerer Synnøve Solemdal og ler høyt. 

Kan få samme posisjon som gutta
Flatland var den norske skiskytterjenta som var nærmest Tora Berger forrige sesong, men har droppet hele denne sesongen ettersom hun blir mamma i april. 

Men i hennes fravær har andre stått fram, i første rekke Synnøve Solemdal, som hadde tredje beste tid på tredjeetappen tross fire ekstraskudd. 

Hun utelukker ikke at Norge i løpet av få år kan få den samme posisjonen på kvinnesida som Norge har på herresida. 

- Du skal ikke se bort fra det. Får vi noen år på oss, og har litt flaks, kan det fort være flere av oss som kjemper om seire og pallplasseringer. Vi må legge ned en jobb, og være villig til å trene mye, men det tror jeg at vi er. Jeg gleder meg allerede til å starte opp igjen etter sesongen, sier hun til Dagbladet. 

Spår suksessperiode
Solemdal (22) har vært med i verdenscupen en stund, men har først denne sesongen begynt å snuse på pallplasseringer. Fanny Welle-Strand Horn (24) og Elise Ringen (22) ligger i sjiktet bak der igjen, men særlig sistnevnte har vist lovende takter og hadde femte beste tid på sin etappe. 

Solemdal tror ikke det var mange som dro kjensel på navnene til noen av de norske stafettjentene før sesongen, med unntak av Tora Berger. 

BLIR SNART MAMMA: Ann Kristin Aafedt Flatland var den nest beste skiskytteren på kvinnesida i fjor, men har tatt et hvileår på grunn av graviditet. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BLIR SNART MAMMA: Ann Kristin Aafedt Flatland var den nest beste skiskytteren på kvinnesida i fjor, men har tatt et hvileår på grunn av graviditet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det tror jeg var de spesielt interesserte. Jeg og Elise har gått stafett sammen i junior-VM før også, så det var artig å gjenta det å ta medalje. Det kommer til å bli en veldig bra periode for norsk kvinneskiskyting. Nå har vi Tora som er helt oppi der, som den ledende profilen, så får vi andre tid til å jobbe. Etter hvert skal vi utfordre henne, sier Solemdal. 

Enn så lenge er Tora Berger en klasse over, noe hun viste da hun satte Darya Domratsjeva på plass på sisterunden. Den hviterussiske skieleganten ble parkert i utforkjøringen inn mot mål. 

Men det ble nervepirrende sekunder for lagvenninnene, som ikke ante hvem som lå best an i kampen om bronsemedaljen før Berger kom inn på oppløpet. 

- Jeg hadde trua, men du vet aldri. Det var utrolig spennende. Når det er så tett, begynner du å tenke på din egen etappe og at du kunne tatt noen sekunder er og der. «Tenk om vi taper med et halvt sekund», liksom, sier Solemdal. 

Eklund ikke overrasket
I morgen er det fellesstart, og det er garantert ingen som gleder seg til å møte Tora Berger på sisterunden om det skulle stå om medalje. 

- Ingen vil gå ut på sisterunden med Tora, da skal du ha mye krefter igjen for å føle deg trygg. Hvis Tora går ut sammen med noen i morgen, så tar hun det, mener Solemdal. 

Helene Ekholm, som gikk ut omtrent samtidig med Berger og Domratsjeva etter siste skyting, var sjanseløs på å holde følge. 

- Det var sterkt av Tora, men hun er rå på sisterunden. Jeg er ikke overrasket, sier hun til Dagbladet.