GODT HUMØR: Benfica-spillerne så ikke ut til å være nevneverdig preget av «forbannelsen» over klubben foran kveldens Europa League-finale mot Sevilla i Torino. Her fra gårsdagens trening. Foto: Juan Medina, Reuters / NTB Scanpix
GODT HUMØR: Benfica-spillerne så ikke ut til å være nevneverdig preget av «forbannelsen» over klubben foran kveldens Europa League-finale mot Sevilla i Torino. Her fra gårsdagens trening. Foto: Juan Medina, Reuters / NTB ScanpixVis mer

Etter at han «forbannet» Benfica i 1962, har de ikke vunnet e-cupen

Har tapt sju av sju mulige finaler.

(Dagbladet): I kveld spiller Benfica finale i Europa League mot Sevilla i Torino.

- Jeg tror ingen av lagene går til finalen som favoritter - vi har begge en 50 prosents sjanse for å vinne, sier Benfica-trener Jorge Jesus til Uefa.com.

Han hører altså ikke til de mest overtroiske, som ikke tror Benfica kan vinne en europacupfinale før om 48 år.

Det portugisiske storlaget har nemlig tapt de sju siste europacupfinalene de har spilt. Og myten skal ha det til at det skyldes en forbannelse mot klubben, påført dem av den eneste treneren som har ført Benfica til euopeisk triumf.

Den ungarske treneren Béla Guttmann trente Benfica fra 1959 til 1962. Det var blant annet han som hentet legenden Eusebio til klubben.

To strake Og under Guttmanns ledelse tok Benfica to strake seirer i europacupen. I 1961 slo de Barcelona 3-2, og året etter fulgte de opp med å slå Real Madrid 5-3.

Man skulle tro Guttmann kunne vente seg en liten påskjønnelse, for eksempel i form av lønnsøkning, etter denne bragden. Det syntes ikke klubbstyret, som sa nei til trenerens krav.

Det var da han angivelig skal ha forlatt klubben og i samme slengen erklært: «I hundre år fra nå skal ikke Benfica bli europeiske mestere».

Benfica spilte seg fram til tre nye finaler i europacupen på 1960-tallet, men tapte for AC Milan i 1963, Inter i 1965 og Manchester United i 1968.

Eusebio ba ved grava «Forbannelsen» slapp heller ikke taket etter at Guttmann døde i 1981. Benfica tapte nye finaler i serievinnercupen i 1988 mot PSV og mot AC Milan i 1990.

Milan-kampen i Milan er foreløpig den siste finalen Benfica har spilt i den gjeveste europacupen. Kampen ble spilt i Wien, der Guttmann ligger begravet. Eusebio skal ha oppsøkt grava for å be om at forbannelsen ble hevet. Det hjalp fint lite, og Milans nederlender Frank Rijkaard scoret det eneste målet i kampen.

Benfica har ikke kommet til finalen etter at europacupen ble til Champions League, men spilte finale mot Chelsea i Europa League i fjor. Branislav Ivanovic nikket inn 2-1-målet for Chelsea i siste tilleggsminutt.

De spilte også finale i Uefa-cupen i 1983, men tapte for Anderlecht.

Mystikk Det vil være drøyt å kalle seg europeiske mestere om de vinner kveldens finale mot Sevilla i Torino. Den tittelen er strengt tatt forbeholdt vinneren av Champions League-finalen, som i år spilles på nettopp Benficas hjemmebane Estádio da Luz.

I februar reiste Benfica en statue av Béla Guttmann utenfor arenaen. Under statuen står et sitat fra Guttmann selv:

SUKSESSTRENER: Béla Guttmann ledet Benfica til europacup-tittelen både i 1961 og 1962. Siden har klubben tapt sju e-cupfinaler. Foto: Nationaal Archief Fotocollectie Anefo
SUKSESSTRENER: Béla Guttmann ledet Benfica til europacup-tittelen både i 1961 og 1962. Siden har klubben tapt sju e-cupfinaler. Foto: Nationaal Archief Fotocollectie Anefo Vis mer

«Bare vi som er på innsiden i Benfica vet hva mystikk virkelig er. Det finnes ingen annen klubb i verden med en mystikk lik Benficas.»

Fortsatt står klubben med to seirer på ni europacupfinaler. Etter triumfene mot Barcelona og Real Madrid i 1961 og -62. Begge med Béla Guttmann på benken.

• Kilder: Wikipedia, Reuters, Uefa.com.

• Følg Sevilla - Benfica i Dagbladets livestudio fra klokka 20.45!